Krasznai Bence jelenti Porecből utanpotlassport.hu 2020.02.21 19:36 Frissítve: 2020.02.24 18:48

Vívás: szombaton kezdődik a poreci junior és kadét Eb

A kadét fiú párbajtőrvívók és a kardozó lányok kezdik meg Porecben az utánpótlás Európa-bajnokságot szombaton. A rajt előtti nap nem volt zökkenőmentes. Helyszíni tudósításunkból kiderül, miért nem, és az esélyekről is szó esik.

Majdhogynem minden készen áll arra a horvátországi Porecben, hogy szombaton kezdetét vegye a junior és kadét vívó Európa-bajnokság, amely a kisebbek ötnapos erőpróbájával rajtol.

Majdhogynem, hiszen már a nyitányt megelőző napon fennakadásba ütközött a szervezés…

A Zatika Sportcenter ad otthont a junior és kadét vívó Európa-bajnokságnak Forrás: ESBA

A Zatika Sportcenter ad otthont a junior és kadét vívó Európa-bajnokságnak  •  Forrás: ESBA

„Nem voltak felkészülve a rendezők a magas létszámra, négy órát vártunk a hitelesítésen a Zatika Sportcenterben, amikor délután ötkor úgy döntöttünk, hogy elmegyünk ebédelni, és megnézzük a tengert. Feltehetően kora estig itt leszünk, talán vacsorára visszaérünk a hotelbe. Nem túl ideális a körülmény, ha azt vesszük figyelembe, hogy a srácok egyéniben holnap már vívnak. A kaja egyébként hihetetlenül finom, és – a mai problémát leszámítva – minden tökéletes, magas színvonalú” – meséli a kadét párbajtőr-válogatott vezetőedzője, Andrásfi Tibor.

A Zatika gyönyörű csarnoka több nívós eseménynek adott már otthont: rendeztek itt kézilabda Európa- és világbajnoki mérkőzést, Davis-kupa-fordulót, valamint utánpótlás vívó-világbajnokságot is.

A kadét tőröző lányok mesterének, Kreiss Gábornak különösen szép emlékei vannak a 2013-as vb-ről:

„Mérhetetlenül boldogan távoztunk legutóbb, hiszen a tanítványom, Schmél Viktória világbajnoki aranyérmet ünnepelhetett a kadétok között. Ezt persze nem lehet most felülmúlni. A fiataloktól ezúttal inkább csapatban várok remeklést; ha jó napot fognak ki, akár a dobogóig is eljuthatnak!”

Battai Sugár már a nyitónapon bemutatkozhat a kadétok között Forrás: debreciner.hu

Battai Sugár már a nyitónapon bemutatkozhat a kadétok között  •  Forrás: debreciner.hu

Szombaton a fiú párbajtőrözők mellett a leány kardozókért is szoríthatunk. A szakág vezetője, Gulácsi Ferenc optimistán gondolkozhat a rajt előtt: a már felnőttválogatottban is többször helytálló Battai Sugár is pástra lép.

„Érmet várok tőle. Ebben a mezőnyben bárkit legyőzhet, kíváncsian várom az eseményeket. A csapat erős, Keszei Kíra is odaérhet a legjobbak közé. Fenyősi Zitának és Pápai Zoénak nagyon oda kell tennie magát, ha négy közé szeretne kerülni – latolgatja az esélyeket a szakember.

Az sem véletlen, hogy a kadét fiú tőrözők edzője, Szabó István is dobogós helyezést remél. Szemes Gergő ugyanis elképesztő sorozatot tudhat maga mögött; háromból három európai körversenyen aratott diadalt.

„A fegyvernem hazai történetében korábban nem volt hasonlóra példa a kadétok között. Csak azért második a világranglistán, mert az európai körverseny negyedik állomásán nem vett részt. Nagy a teher rajta, tudja, hogy mindenki dobogós helyezést remél tőle, ezt a helyén kell kezelni. A csapat tavaly bronzot ünnepelhetett, bízom benne, hogy megtartjuk ezt az eredményt.”

Szemes Gergőért kedden szoríthatunk

Szemes Gergőért kedden szoríthatunk

Partali Csaba amondó, hogy tanítványai, a párbajtőröző lányok közül bárki szerezhet érmet:

„Kálmán Gyöngyvér és Szarvas Rita rutinosabb Wimmer Dorinánál és Demeter Diánánál, hiszen két évvel idősebb. Ugyanakkor mindahányan szereztek már érmet az évadbeli európai körversenyeken, úgyhogy nehéz megjósolni, melyikük végez előrébb. Az biztos, hogy mindent megtesznek a sikerért. Mérvadó lehet, hogyan kezelik az Eb-vel járó nyomást…”

A 2019-es foggiai junior és kadét vívó kontinenstornán öt arany-, három ezüst- és hat bronzérmet nyertek a magyarok – ez minden várakozást felülmúlt. A szövetségi kapitány, Udvarhelyi Gábor kevés esélyt lát arra, hogy ugyanezt a bravúrt megismételhetik Porecben:

„A tavalyi Eb kivételes volt, magasan kiemelkedett a többi közül. Nehéz elképzelni, hogy ugyanilyen sikeresen szerepeljünk ezúttal is, de semmi sem lehetetlen. Az ifjak évről évre stabilan nyerik a szebbnél szebb érmeket a világversenyeken, ugyanakkor teljesen elfogadott, hogy hullámzó egyes generációk ütőképessége a különböző fegyvernemekben. Azt hiszem, ha elém tennék a papírt, amire az van írva, hogy öt-hat éremmel térünk haza, azt aláírnám.”

JUNIOR ÉS KADÉT EURÓPA-BAJNOKSÁG, POREC
Program
Február 22., szombat
Egyéni: kadét fiú párbajtőr és leány kard
Február 23., vasárnap
Egyéni: kadét fiú tőr és leány párbajtőr
Február 24., hétfő
Egyéni: kadét leány tőr és Jfiú kard
Február 25., kedd
Csapat: kadét fiú párbajtőr és tőr, leány kard
Február 26., szerda
Csapat: kadét leány párbajtőr és tőr, fiú kard
Február 27., csütörtök
Egyéni: junior fiú párbajtőr és leány kard
Február 28., péntek
Egyéni: junior kadét fiú tőr és leány párbajtőr
Február 29., szombat
Egyéni: junior leány tőr és fiú kard
Március 1., vasárnap
Csapat: junior fiú párbajtőr és tőr, leány kard
Március 2., hétfő
Csapat: junior leány párbajtőr és tőr, fiú kard

A MAGYAR CSAPAT
KADÉT
Fiú tőr:
 Szemes Gergő (FTC), Bagdány Albert (Szigetszentmiklós), Horváth Soma (FTC), Zsigmond Dániel (Belváros)
Leány tőr: Wolf Eszter (Csomorkány), Kovács Réka (Törekvés), Kalocsai Luca (Törekvés), Fenyvesi Viktória (Törekvés)
Fiú párbajtőr: Kovács Gergely (Alba Regia), Kó Benedek (BVSC-Zugló), Csabai Máté (Vasas), Somody Soma (MTK Budapest)
Leány párbajtőr: Kálmán Gyöngyvér (Interfencing Debrecen), Szarvas Rita (OVSE-Jövő Záloga), Wimmer Dorina (MTK Budapest), Demeter Diána (BVSC-Zugló)
Fiú kard: Ondrik Konrád (BVSC-Zugló), Szabó Márton (KVSE), Tóth Patrik (BVSC-Zugló), Vigh Benedek (Vasas)
Leány kard: Battai Sugár (Interfencing Debrecen), Keszei Kira (Budapesti Honvéd), Fenyősi Zita (Vasas), Pápai Zoé (UTE)
JUNIOR
Fiú tőr:
 Maior Mátyás (Törekvés), Tóth Gergely (Törekvés), Mihályi Andor (Törekvés), Szemes Gergő (FTC)
Leány tőr: Pöltz Anna (MTK Budapest), Hajas Nóra (Törekvés), Zsoldosi Karolina (FTC), Nekifor Erika (Törekvés)
Fiú párbajtőr: Hamilton-Meike Jonathán (Vasas), Osman-Touson Maruán (BVSC-Zugló), Keszthelyi Zsombor (AVA Békéscsaba), Ujvári András (Budapesti Honvéd)
Leány párbajtőr: Borsody Emma (BVSC-Zugló), Kardos Edina (Vasas), Muhari Eszter (Budapesti Honvéd), Büki Lili (OMS-Tata)
Fiú kard: Rabb Krisztián (Vasas), Nagy Kristóf (UTE), Baaken Mátyás (KVSE), Noseda Szabolcs (DVSZ)
Leány kard: Szűcs Luca (BVSC-Zugló), Battai Sugár (Interfencing Debrecen), Keszei Kíra (Budapesti Honvéd), Pótz-Nagy Fanni (BVSC-Zugló)

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.

2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.

2020.07.20 14:55:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A HISZEK Benned Sport Program második alprogramjának legújabb, ötödik ütemében 250 millió forintot osztanak szét a kis és közepes sportszervezetek között.