utanpotlassport.hu 2019.04.05 12:26 Frissítve: 2019.04.09 11:05

Vívás: komoly magyar esélyek a szombaton rajtoló junior vb-n

Szombattól kilenc napig csattognak a fegyverek a lengyelországi Torunban: kezdődik a junior és kadét vívó-világbajnokság. És a néhány héttel ezelőtt véget ért, éremesőt hozott korosztályos Eb után az újabb seregszemlén is szépek a magyar csapat reményei.

Bruckner Vince – utanpotlassport.hu Megszokhattuk, hogy ha tavasz, akkor egymást követik a korosztályos vívó-világversenyek. Általában márciusban az Európa-bajnokságot, néhány héttel később áprilisban a vb-t rendezik meg. A foggiai kontinensviadalon már túl is vagyunk, méghozzá kiemelkedő magyar szerepléssel: a kadétkorú párbajtőröző Muhari Eszter csak úgy, mint egy évvel korábban Szocsiban duplázott, azaz egyéniben és Büki Lili, Kollár Kincső és Szarvas Rita oldalán csapatban is a dobogó tetejére állhatott, a juniorok között Koch Máté (párbajtőr) és Pusztai Liza (kard) nem talált legyőzőre, és még a kadét leány kardcsapat (Battai Sugár, Báthory Kata, Keszei Kira, Szűcs Luca) is Eb-címet ünnepelhetett.

A foggiai Eb-n duplázó Muhari Eszter (jobbra) Torunban is a magyar csapat erőssége lehet Fotó: Augusto Bizzi

A foggiai Eb-n duplázó Muhari Eszter (jobbra) Torunban is a magyar csapat erőssége lehet  •  Fotó: Augusto Bizzi

Az említett elsőségek mellett még három ezüst- és öt bronzérmet hozott az olaszországi verseny, nem csoda, hogy Udvarhelyi Gábor elégedetten értékelt az esemény után.

„Szorgalmasak, elhivatottak, fegyelmezettek és tehetségesek. Övék a jövő. És ha tényleg az övék lesz, akkor könnyen belátható, hogy a sportág hosszú távú eredményessége is garantált. Vagyis az utánpótlás-nevelés eléri valódi célját.”

De most már mindenki Torunra figyel, a lengyelországi világbajnokságra hegyezi a formáját, merthogy újra nagy reményekkel kel útra a magyar küldöttség. A tavalyi veronai megméretésen két arany- és öt bronzéremmel fejezték be a fiatalok, és esélyekből, reményekből az idén sincs hiány.

A kardozók versenyeivel kezdődik a kilencnapos program, mindjárt az első versenyszámban pástra lép már a juniormezőnyben a még mindig csak 17 éves Pusztai Liza, aki egy évvel ezelőtt a kadétok között győzött, a juniorok versenyében pedig bronzérmes lett. Na meg a mezőnyben lesz az ifjúsági olimpiai bajnok Rabb Krisztián is, aki októberben Buenos Airesben egyszer már megmutatta, hogy képes legyőzni az egész világot. És akkor a néhány héttel ezelőtt csapatban remekelt kadét kardozókról még nem is beszéltünk…

Hagyományosan a tőrözők utaznak a legszerényebb reményekkel a világversenyekre, bár erre némileg azért rácáfoltak Foggiában. Nekifor Erika kadét egyéni ezüstje mellett a kadét fiú- és a junior leányegyüttes is a harmadik helyen zárt, így akár Torunban is előfordulhatnak kiugró sikerek.

Hát még párbajtőrben! A Muhari Eszter, Büki Lili fémjelezte kadét leánycsapat egyértelműen a világ élvonalába tartozik, igaz, csapatversenyt a „kisebbeknek” nem rendeznek a világbajnokságon, de egyéniben attól még bármire képes lehet a két kiválóság. Mint ahogy a junior fiú párbajtőrözőktől is sokat lehet várni. Még úgy is, hogy a friss Európa-bajnok Koch Máté mellett a csapat várakozáson alul teljesített Olaszországban, de világbajnoki címvédőként naná, hogy egyik esélyesként kezdik meg a küzdelmet.

És ha minden a tervek szerint alakul, akkor Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány újra boldogan értékelhet, és a foggai nyilatkozata akár ülhet a lengyelországi vb után is.

JUNIOR ÉS KADÉT VÍVÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, TORUN, ÁPRILIS 6-14.
A program:
Április 6.: junior fiú és leány kard egyéni
Április 7.: kadét fiú és leány kard egyéni
Április 8.: junior fiú és leány kard csapat
Április 9.: junior fiú és leány tőr egyéni
Április 10.: kadét fiú és leány tőr egyéni
Április 11.: junior fiú és leány tőr csapat
Április 12.: junior fiú és leány párbajtőr egyéni
Április 13.: kadét fiú és leány párbajtőr egyéni
Április 14.: junior fiú és leány párbajtőr csapat
A magyar csapat
Juniorok. Fiúk. Párbajtőr: Nagy Dávid (Vasas), Andrásfi Tibor (BVSC), Koch Máté (Vasas), Bende Bence (Vasas). Tőr: Szemes Gergő (FTC), Mihályi Andor (Törekvés), Maior Mátyás (Törekvés), Nedeljkovic Mateja (UTE). Kard: György Lehel (UTE), Rabb Krisztián (vasas), Urbán Tamás (BVSC), Kaiser Balázs (UTE)
Leányok. Párbajtőr: Muhari Eszter (Honvéd), Büki Lili (Tata), Dékány Kinga (AVA Békéscsaba), Gnám Tamara (Tatabánya). Tőr: Hajas Nóra (Törekvés), Pöltz Anna (MTK), Szántay Anna (Honvéd), Hanzl Lilla (Tus). Kard: Pusztai Liza (BVSC), Nagy Valentina (Honvéd), Bérczy Dorottya (BVSC), Battai Sugár (Interfencing Debrecen)
Kadétek. Fiúk. Párbajtőr: Kó Benedek (BVSC), Bartkó Levente (MTK), Keszthelyi Zsombor (AVA Békéscsaba). Tőr: Szemes Gergő (FTC), Mihályi Andor (Törekvés), Tóth Gergely (Törekvés). Kard: Horváth Gergő (Honvéd), Szántó Zoltán (Vasas), Ondrik Konrád (BVSC)
Leányok. Párbajtőr: Muhari Eszter (Honvéd), Büki Lili (Tata), Szarvas Rita (Fless). Tőr: Nekifor Erika (Törekvés), Czékmán Luca (Szeged), Kalucsai Luca (Törekvés). Kard: Battai Sugár (Interfencing Debrecen), Szűcs Luca (BVSC), Keszei Kira (Honvéd)

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".

2020.02.02 16:06:15

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Számos utánpótlássikerről adunk hírt, ám jól tudjuk: ezek még nem garantálják a fényes felnőttpályafutást. Most az érem másik oldalát vizsgáltuk meg: olyan sportolókkal beszéltünk, akik utánpótláskorúként nem arattak nagy sikereket, de későn érő típusként szép pályafutást építettek.

2020.01.24 19:06:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A junior vb- és Eb-, továbbá U23-as Eb-győztes cselgáncsozó, Özbas Szofi és a felnőttvilágbajnok kajakos, Kopasz Bálint lett 2019 legjobb utánpótláskorú sportolója. Mindez a tizenkilencedik alkalommal megrendezett Héraklész Díjátadó Gálán derült ki pénteken.

2020.01.23 19:06:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elképesztő teljesítménnyel nyerte meg Pekler Zalán a junior légpuskások 10 m-es müncheni versenyét. A komáromi sportlövő jobbat lőtt, mint a világcsúcs (országos csúcsot ért el), ezek után azt kérdeztük tőle, mégis hogyan csinálta.

2020.01.14 21:07:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elstartolt a junior leánykosarasok bajnokságának felsőházi rájátszása, amelyben a Csata DSE, a DVTK Akadémia és a Vasas Akadémia hozta ez idáig minden meccsét. A miskolciak eddig két mérkőzésből kétszer nyertek ugyanolyan arányú különbséggel: 68−67-re verték az NKA Pécs és a BEAC-Újbuda KA alakulatát is.