utanpotlassport.hu 2019.04.14 21:42 Frissítve: 2019.04.14 22:03

Vívás: junior fiú párbajtőrcsapatunk világbajnok lett

A lengyelországi Torunban megrendezett korosztályos vívó-világbajnokság utolsó napján az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid összetételű junior fiú párbajtőrcsapat révén újabb érmet szerzett a magyar küldöttség, amely így öt éremmel, köztük négy arannyal fejezte be a vb-t. Junior leány párbajtőrcsapatunk a nyolc között búcsúzott.

P. K. – utanpotlassport.hu Junior fiú párbajtőrcsapatunk 2018. világ- és Európa-bajnokaként, vagyis címvédőként érkezett Lengyelországba. A tavalyi csapathoz hasonlóan Andrásfi Tibor, Koch Máté és Nagy Dávid most is pástra lépett, míg a negyedik emberünk, Debnár Gergely helyett ezúttal Bende Bence volt ott, de ő nem vívott.

A világbajnok fiú párbajtőrcsapatunk Fotó: FIE

A világbajnok fiú párbajtőrcsapat  •  Fotó: FIE

A mieink a legjobb 32 között Thaiföld ellen kezdték meg szereplésüket, és miután mindenki hozta a maga csörtéjét, magabiztosan, 45:23-ra győztek. A következő körben az Egyiptom elleni találkozó már kissé szorosabban alakult, az elején a fiúk 4:1-es hátrányba kerültek, de az ötödik párban Koch Máté fordítani tudott, és végül 45:30-ra nyert a magyar csapat. A következő, csehek elleni meccset Kochék már az elejétől uralták, és 45:34-es sikerrel jutottak be az elődöntőbe. A négy között az oroszok ellen egy meglepően sima, 45:26-os diadal következett, ezután már a biztos érem tudatában jöhetett az amerikaiak elleni finálé.

A döntőben az elején összeszedett kéttusos hátrányunkat ismét az ötödik pár végére fordítottuk meg, ezúttal Nagy Dávid révén, a folytatásban már a mieink akarata érvényesült. Andrásfi Tibor, majd Koch Máté is hozta a maga csörtéjét, az utolsó két pár előtt már 36:26-ra vezettünk, és innen az amerikaiak már csak futottak az eredmény után, a vége 45:31 és újabb magyar aranyérem – a toruni vb-n a negyedik!

A nap másik versenyén, a leány párbajtőrcsapatok között a Büki Lili, Dékány Kinga, Gnam Tamara, Muhari Eszter összetételű csapatunk Spanyolországot (45:27), majd Ukrajnát is legyőzte (45:34), de a nyolc között szoros meccsen a későbbi ezüstérmes oroszoktól 45:43-ra kikapott, így a 6. helyen zárt.

Ez azt jelenti, hogy a kadétvilágbajnok Szűcs Luca (kard egyéni) és Muhari Eszter (párbajtőr egyéni), a junior-világbajnok leány kardcsapat, valamint a kadétok közt bronzérmes Büki Lili (párbajtőr egyéni) után a junior fiú párbajtőrcsapatunk győzelmének köszönhetően öt magyar éremmel zárult a lengyelországi világbajnokság. A magyar versenyezők így egy éremmel szereztek kevesebbet a tavaly Veronában megrendezett korosztályos világbajnokság terméséhez képest, viszont 2018-ban a hatból „csak” kettő volt arany (a junior fiú párbajtőrcsapat mellett a kadétok között leány kard egyéniben Pusztai Liza nyert vb-t Olaszországban) – ezúttal az ötből négy!

„Ha csak az eredményeket nézzük, azt is mondhatnánk, hogy minden úgy alakult, ahogy elterveztük, de azért belülről egyáltalán nem volt ennyire könnyű – értékelte a vasárnapi sikert a fiúk edzője, Eitner Kinga.Az egyiptomiak elleni mérkőzés nehezen indult, de a srácok tudásuk legjavát adva győzni tudtak, és ez a siker kellő lendületet adott a folytatáshoz. A döntő előtt az amerikaiaktól tartottunk kicsit, mert a világkupában kikaptunk tőlük, de az a vereség jókor jött, mert tudtunk tanulni belőle. Így ez a négy, egyaránt 1999-es születésű fiú nagyon szép eredménnyel tudta lezárni junior pályafutását. Azok a fiúk, akik a döntőben vívtak, mind szerepeltek már felnőtt világkupán, velük a jövőben a felnőttek között is számolni kell.”

A szakember hozzátette, a fiú párbajtőrözők egyéniben ugyan elmaradtak a várt éremtől, de az 5. helyen végző Nagy Dávid nem járt messze attól, hogy a legjobb négybe jusson, és a zárásként a csapatban megszerzett világbajnoki cím feltette az i-re pontot.

JUNIOR ÉS KADÉT VÍVÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, TORUN (LENGYELORSZÁG)
Junior párbajtőrcsapat. Fiúk: 1. Magyarország (Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Bende Bence), 2. Amerikai Egyesült Államok (Ewart Stephen, Isaac Herbst, Cedric Mecke, Jonathan Piskovtaskov), 3. Franciaország (Simon Conterpois, Samuel Jubault, Lilian Nguefack, Arthur Philippe)
Junior párbajtőrcsapat. Leány. 1. Franciaország (Emma Lauvray, Aliya Luti, Eloise Vanryssel, Lea Varela), 2. Oroszország (Aizanat Murtazajeva, Manana Szaumova, Anasztaszija Szoldatova, Jevgenyija Zsarkova), 3. Svájc (Angeline Favre, Aurore Favre, Emilie Gabutti, Fiona Hatz), …6. Magyarország (Büki Lili, Dékány Kinga, Gnam Tamara, Muhari Eszter)

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.04.18 11:24:03

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Bekerült az német U17-es válogatott Európa-bajnokságra készülő keretébe Dárdai Pál középső fia, Márton. A Herthában pallérozódó középhátvéd korábban már csapatkapitányként is vezethette a korosztályos-csapatot, továbbá alapember volt az elitkörben is, így nem meglepő, hogy Michael Feichtenbeiner számít rá az írországi kontinenstornán.

2019.04.11 17:04:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A mezőny egyik legfiatalabbjaként szerepelt élete első felnőtt Európa-bajnokságán a békéscsabaiak tehetséggel megáldott súlyemelője, Mitykó Veronika, aki a 71 kilósok kategóriájában összetettben a 11. helyen végzett Batumiban.

2019.04.11 09:14:18

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Ugyan az edzések zömét már jó ideje a felnőttcsapat tagjaként végzi, a juniorbajnokság múlt hétvégi nyolcas döntőjében megvédte címét a korosztályos együttessel a 17 esztendős Lukács Norbert, aki ráadásul bekerült a torna All Star-válogatottjába is.

2019.03.28 14:24:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A W Series bejelentette a rajtrácsot kiérdemlők listáját, melyből kiderül, hogy a 18 éves Keszthelyi Vivien a sorozat szerződtetett, hivatalos tesztpilótájaként folytatja pályafutását, így ő lesz a mezőny egyik legfiatalabb tagja.

2019.03.27 18:33:17

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Megszerezte első sikerét a hazai rendezésű Európa-bajnoki elitkörben U17-es leányválogatottunk. Schumi Dorottya együttese magabiztos, 4−0-s győzelmet aratott a grúzok felett, így másodikként zárt csoportjában. A kvartettből az angolok jutottak ki a bulgáriai kontinensviadalra.