utanpotlassport.hu 2019.04.14 21:42 Frissítve: 2019.04.14 22:03

Vívás: junior fiú párbajtőrcsapatunk világbajnok lett

A lengyelországi Torunban megrendezett korosztályos vívó-világbajnokság utolsó napján az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid összetételű junior fiú párbajtőrcsapat révén újabb érmet szerzett a magyar küldöttség, amely így öt éremmel, köztük négy arannyal fejezte be a vb-t. Junior leány párbajtőrcsapatunk a nyolc között búcsúzott.

P. K. – utanpotlassport.hu Junior fiú párbajtőrcsapatunk 2018. világ- és Európa-bajnokaként, vagyis címvédőként érkezett Lengyelországba. A tavalyi csapathoz hasonlóan Andrásfi Tibor, Koch Máté és Nagy Dávid most is pástra lépett, míg a negyedik emberünk, Debnár Gergely helyett ezúttal Bende Bence volt ott, de ő nem vívott.

A világbajnok fiú párbajtőrcsapatunk Fotó: FIE

A világbajnok fiú párbajtőrcsapat  •  Fotó: FIE

A mieink a legjobb 32 között Thaiföld ellen kezdték meg szereplésüket, és miután mindenki hozta a maga csörtéjét, magabiztosan, 45:23-ra győztek. A következő körben az Egyiptom elleni találkozó már kissé szorosabban alakult, az elején a fiúk 4:1-es hátrányba kerültek, de az ötödik párban Koch Máté fordítani tudott, és végül 45:30-ra nyert a magyar csapat. A következő, csehek elleni meccset Kochék már az elejétől uralták, és 45:34-es sikerrel jutottak be az elődöntőbe. A négy között az oroszok ellen egy meglepően sima, 45:26-os diadal következett, ezután már a biztos érem tudatában jöhetett az amerikaiak elleni finálé.

A döntőben az elején összeszedett kéttusos hátrányunkat ismét az ötödik pár végére fordítottuk meg, ezúttal Nagy Dávid révén, a folytatásban már a mieink akarata érvényesült. Andrásfi Tibor, majd Koch Máté is hozta a maga csörtéjét, az utolsó két pár előtt már 36:26-ra vezettünk, és innen az amerikaiak már csak futottak az eredmény után, a vége 45:31 és újabb magyar aranyérem – a toruni vb-n a negyedik!

A nap másik versenyén, a leány párbajtőrcsapatok között a Büki Lili, Dékány Kinga, Gnam Tamara, Muhari Eszter összetételű csapatunk Spanyolországot (45:27), majd Ukrajnát is legyőzte (45:34), de a nyolc között szoros meccsen a későbbi ezüstérmes oroszoktól 45:43-ra kikapott, így a 6. helyen zárt.

Ez azt jelenti, hogy a kadétvilágbajnok Szűcs Luca (kard egyéni) és Muhari Eszter (párbajtőr egyéni), a junior-világbajnok leány kardcsapat, valamint a kadétok közt bronzérmes Büki Lili (párbajtőr egyéni) után a junior fiú párbajtőrcsapatunk győzelmének köszönhetően öt magyar éremmel zárult a lengyelországi világbajnokság. A magyar versenyezők így egy éremmel szereztek kevesebbet a tavaly Veronában megrendezett korosztályos világbajnokság terméséhez képest, viszont 2018-ban a hatból „csak” kettő volt arany (a junior fiú párbajtőrcsapat mellett a kadétok között leány kard egyéniben Pusztai Liza nyert vb-t Olaszországban) – ezúttal az ötből négy!

„Ha csak az eredményeket nézzük, azt is mondhatnánk, hogy minden úgy alakult, ahogy elterveztük, de azért belülről egyáltalán nem volt ennyire könnyű – értékelte a vasárnapi sikert a fiúk edzője, Eitner Kinga.Az egyiptomiak elleni mérkőzés nehezen indult, de a srácok tudásuk legjavát adva győzni tudtak, és ez a siker kellő lendületet adott a folytatáshoz. A döntő előtt az amerikaiaktól tartottunk kicsit, mert a világkupában kikaptunk tőlük, de az a vereség jókor jött, mert tudtunk tanulni belőle. Így ez a négy, egyaránt 1999-es születésű fiú nagyon szép eredménnyel tudta lezárni junior pályafutását. Azok a fiúk, akik a döntőben vívtak, mind szerepeltek már felnőtt világkupán, velük a jövőben a felnőttek között is számolni kell.”

A szakember hozzátette, a fiú párbajtőrözők egyéniben ugyan elmaradtak a várt éremtől, de az 5. helyen végző Nagy Dávid nem járt messze attól, hogy a legjobb négybe jusson, és a zárásként a csapatban megszerzett világbajnoki cím feltette az i-re pontot.

JUNIOR ÉS KADÉT VÍVÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, TORUN (LENGYELORSZÁG)
Junior párbajtőrcsapat. Fiúk: 1. Magyarország (Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Bende Bence), 2. Amerikai Egyesült Államok (Ewart Stephen, Isaac Herbst, Cedric Mecke, Jonathan Piskovtaskov), 3. Franciaország (Simon Conterpois, Samuel Jubault, Lilian Nguefack, Arthur Philippe)
Junior párbajtőrcsapat. Leány. 1. Franciaország (Emma Lauvray, Aliya Luti, Eloise Vanryssel, Lea Varela), 2. Oroszország (Aizanat Murtazajeva, Manana Szaumova, Anasztaszija Szoldatova, Jevgenyija Zsarkova), 3. Svájc (Angeline Favre, Aurore Favre, Emilie Gabutti, Fiona Hatz), …6. Magyarország (Büki Lili, Dékány Kinga, Gnam Tamara, Muhari Eszter)

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.

2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.

2020.07.20 14:55:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A HISZEK Benned Sport Program második alprogramjának legújabb, ötödik ütemében 250 millió forintot osztanak szét a kis és közepes sportszervezetek között.