Vívás: három újabb érem a kadét Eb-n

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.02.25. 20:39
Címkék
Hétfőn a csapatversenyekkel folytatódtak a kadét vívó Európa-bajnokság küzdelmei az olaszországi Foggiában. Az eddigi versenynapokon a magyarok szereplésére nem lehetett panasz, hiszen az egyéni küzdelmekben egy arany-, két ezüst- és egy bronzérmet nyertek sportolóink. Hétfőn leány kadét párbajtőröző- és kard-, valamint fiú tőrcsapatunk lépett pástra – újabb érmek reményében. A nap legnagyobb sikerét a leány párbajtőrözők és a kardozók vitték véghez, hiszen mindkét csapatunk aranyérmet nyert, míg fiú tőrcsapatunk remek szerepléssel szerzett bronzérmet.

Márványkövi Ferenc− utanpotlassport.huA foggiai kadét vívó Európa-bajnokság negyedik versenynapján megkezdődtek a csapatversenyek is. A magyarok érmes esélyekkel vágtak neki a küzdelmeknek, főként a leány párbajtőrözők és a kardozók. A nap végére kiderült: nemcsak nekik, hanem a fiú tőrcsapatnak is sikerült érmet szereznie. Ezzel a szerepléssel a magyar küldöttség a kontinensbajnokság eddigi legeredményesebb napját tudhatja magáénak.Márványkövi Ferenc− utanpotlassport.huA foggiai kadét vívó Európa-bajnokság negyedik versenynapján megkezdődtek a csapatversenyek is. A magyarok érmes esélyekkel vágtak neki a küzdelmeknek, főként a leány párbajtőrözők és a kardozók. A nap végére kiderült: nemcsak nekik, hanem a fiú tőrcsapatnak is sikerült érmet szereznie. Ezzel a szerepléssel a magyar küldöttség a kontinensbajnokság eddigi legeredményesebb napját tudhatja magáénak.

Aranyérmet nyert a leány kadét párbajtőrcsapat a foggiai Eb-n. Forrás: facebook.com/eurofencing/
Aranyérmet nyert a leány kadét párbajtőrcsapat a foggiai Eb-n. Forrás: facebook.com/eurofencing/

Aranyérmet nyert a leány kadét párbajtőrcsapat a foggiai Eb-n.  •  Forrás: facebook.com/eurofencing/

Fiú kadét tőrcsapatunk a nap egyik legnagyobb meglepetését szolgáltatva bronzérmet nyert. A Szemes Gergő, Mihályi Andor, Tóth Gergely, Horváth Soma összetételben pástra lépő együttes erőnyerőként jutott a legjobb 16 közé, ahol 45:34 arányban győzte le Ausztria legjobbjait. A negyeddöntőben pedig Mihályi Andor vezérletévelNémetországot verte 45:33 arányban. A döntőbe jutásért vívott mérkőzésen azonban az addig meggyőzően versenyző magyar csapat megtorpant: bár Tóth Gergő két fontos párharcot is megnyert, a nagyobb tudású orosz csapat 45:41 arányban győzte le a mieinket.

Szabados Kristóf a kadét tőrözők válogatott keretedzője mindezek ellenére pozitívan értékelte a 3. helyet:

„Bár az egyéni küzdelmek nem úgy sikerültek, ahogyan előzetesen elterveztük, a csapatban elért bronzérem mindenféleképpen megérdemeltnek mondható, hiszen a fiúk ebben az idényben az európai körversenyeken bizonyították, hogy jó formában vannak, így számomra egyáltalán nem meglepetés ez a siker.”

Leány párbajtőrcsapatunk magasra helyezte a mércét azzal, hogy címvédőként utazott az idei foggiai Európa-bajnokságra. A hétfői napon a csapat ehhez méltón szerepelt. A Muhari Eszter, Büki Lili, Kollár Kincső, Szarvas Ritaösszetételű együttes a 32-es főtábláról erőnyerőként jutott a legjobb 16 közé, ahol az első megméretésen Büki Lili vezényletével Fehéroroszországot győzte le 45:35 arányban. A legjobb nyolc között következtek a svédek, akik nem jelentettek különösebb nehézséget Bükiék számára (45:31): a lányok a kilenc párharcból mindössze egyet veszítettek el. A döntőbe jutásért már jóval erősebb ellenfél következett. Lengyelország legjobbjai ellen nagyon izgalmasan alakult a mérkőzés: az utolsó párharc előtt csak két tus volt a magyar együttes előnye. Az egyéniben Eb-címet nyert Muhari Eszter azonban az utolsó párharcban két tussal győzte le ellenfelét, és ezzel 45:41 arányú győzelemhez segítette hozzá Magyarországot.

Következett a döntő, a bombaerős Ukrajna ellen. Az ukránok mindössze az első két párharcig állták a sarat, ezt követően azonban a magyar lányok fokozatosan növelték előnyüket. Az utolsó asszó előtt már 40:30-ra vezetett válogatottunk, és Muhari Eszter már nem engedte ki a kezéből a csapatgyőzelmet: leány párbajtőrözőinknek ezzel sikerült megvédeniük tavalyi Eb-címüket! A döntő végeredménye: Magyarország-Ukrajna 45:38.

A magyar küldöttség hétfői teljesítményét a Battai Sugár, Szűcs Luca, Keszei Kira összetételű leány kardcsapat (Báthory Kata nem lépett pástra) koronázta meg: a 12 csapatot felvonultató mezőnyben az együttes Európa-bajnoki címet szerzett. A magyar lányok a legjobb 8 között Németországgal csaptak össze, és könnyed, 45:22 arányú győzelmet arattak. Kitűnő formájukat a törökök elleni elődöntőre is sikerült átmenteniük, és az újabb siker (45:26) már döntőt ért. Az aranyéremért vívott mérkőzésen Oroszország jóval nagyobb falatnak ígérkezett: bár az első három párharcot követően 15:8-ra vezetett a magyar válogatott, a következő két asszóban Oroszországnak sikerült kissé felzárkóznia, és ezzel nyitott maradt a mérkőzés végkimenetele. Ekkor Szűcs Luca – a nap folyamán nem először – újra megrázta magát, és két fontos győzelemmel járult hozzá a hétfői nap újabb csapataranyához.

A nap végén egyetlen megválaszolatlan kérdés maradt: maradt-e még a tarsolyban keddre is érem?

Kadét és junior vívó Európa-bajnokság, Foggia
Fiú kadét tőr, csapat (18 induló)
Végeredmény:
1. Oroszország, 2. Franciaország, 3. Magyarország (Mihályi Andor, Tóth Gergely, Horváth Soma, Szemes Gergő)
Leány kadét párbajtőr, csapat (20 induló)
Végeredmény: 1. MAGYARORSZÁG (MUHARI ESZTER, BÜKI LILI, SZARVAS RITA, KOLLÁR KINCSŐ),
2. Ukrajna, 3. Lengyelország
Leány kadét kard, csapat (12 induló)
Végeredmény: 1. MAGYARORSZÁG (BATTAI SUGÁR, BÁTHORY KATA, SZŰCS LUCA, KESZEI KIRA),
2. Oroszország, 3. Olaszország

A keddi nap (február 26.) programja:
Fiú kadét párbajtőr, csapat (Kó Benedek, Bartkó Levente, Keszthelyi Zsombor, Osman-Touson Maruán)
Fiú kadét kard, csapat (Horváth Gergő, Szántó Zoltán, Ondrik Konrád, Pintér Levente)
Leány kadét tőr, csapat (Nekifor Erika, Czékmán Luca, Kalocsai Luca, Fenyvesi Viktória)

További korosztályos hírek VÍVÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik