Vívás: érem nélkül maradtunk a poreci kadét Eb záró napján

Krasznai Bence jelenti Porecből utanpotlassport.huKrasznai Bence jelenti Porecből utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.02.26. 17:27
Címkék
Nem sikerült jól a magyar csapatoknak a poreci utánpótlás vívó Európa-bajnokság kadétversenyének zárónapja: a leány párbajtőrvívók a hetedik, a leány tőrözők a kilencedik, a fiú kardozók pedig a tizenötödik helyen végeztek. Helyszíni jelentésünkben a felnőttválogatott szövetségi kapitánya, Udvarhelyi Gábor értékeli a legutóbbi öt nap eseményeit.

Nem állt a szerencseKálmán Gyöngyvér, Szarvas Rita, Wimmer Dorina és Demeter Diánamellé a poreci utánpótlás vívó Európa-bajnokság kadétversenyének zárónapján. A nyolc közé kerülésért még könnyed győzelmet arattak a párbajtőrözők a svájciakkal szemben (45:21), ám az elődöntőbe jutásért hatalmas csatában, mindössze egy tussal (44:45) kikaptak a német válogatottól.Partali Csabatanítványai az ötödik helyért folytathatták a lengyelekkel. Megint elképesztő ütközetnek lehettek szemtanúi a Zatika Sportcentrumba kilátogatók: csupán két tussal, de ezúttal is a magyarok maradtak alul (43:45). A hetedik helyért is volt miért izgulni, a franciákkal kellett szembenézniük a lányoknak. Nem hibáztak: 41:36-os sikert értek el.Kálmán Gyöngyvér, Szarvas Rita, Wimmer Dorina és Demeter Diánamellé a poreci utánpótlás vívó Európa-bajnokság kadétversenyének zárónapján. A nyolc közé kerülésért még könnyed győzelmet arattak a párbajtőrözők a svájciakkal szemben (45:21), ám az elődöntőbe jutásért hatalmas csatában, mindössze egy tussal (44:45) kikaptak a német válogatottól.Partali Csabatanítványai az ötödik helyért folytathatták a lengyelekkel. Megint elképesztő ütközetnek lehettek szemtanúi a Zatika Sportcentrumba kilátogatók: csupán két tussal, de ezúttal is a magyarok maradtak alul (43:45). A hetedik helyért is volt miért izgulni, a franciákkal kellett szembenézniük a lányoknak. Nem hibáztak: 41:36-os sikert értek el.

A kadét leány párbajtőrcsapat és a vezetőedző, Partali Csaba a németek elleni negyeddöntő utolsó pillanataiban Forrás: EFC
A kadét leány párbajtőrcsapat és a vezetőedző, Partali Csaba a németek elleni negyeddöntő utolsó pillanataiban Forrás: EFC

A kadét leány párbajtőrcsapat és a vezetőedző, Partali Csaba a németek elleni negyeddöntő utolsó pillanataiban  •  Forrás: EFC

„Csak dicsérni tudom az akaraterejüket és a mai teljesítményüket, az eredménnyel mindazonáltal nem lehetek elégedett. Tudtuk, hogy a németek ellen kiszámíthatatlan, melyik együttes lesz a nyertes. A meccs közepén kicsit leengedtünk, emiatt veszítettünk. Nagy meglepetésre a favorit lengyelek kikaptak a későbbi döntős izraeliektől, így ők következtek. Kiváló ütközet volt, most ők voltaka jobbak”− mondta honlapunknak Partali a helyszínen.

AFenyvesi Viktória, Kalocsai Luca, Kovács Réka és Wolf Eszteralkotta tőralakulat 45:37-es vereséget szenvedett a törökök elleni nyolcaddöntőben, így 9−16. helyért menetelhetett tovább.

„Kettejüknek ez volt az első világversenye, megilletődve küzdöttek, nem azt nyújtották, amire valójában képesek. Kaptunk már ki ebben az évadban a törököktől, ettől függetlenül verhetőek voltak”− értékelt az asszó után a szakág vezetőedzője,Kreiss Gábor.

A kadét leány tőrcsapat Forrás: EFC
A kadét leány tőrcsapat Forrás: EFC

A kadét leány tőrcsapat  •  Forrás: EFC

A folytatásban stabilak maradtak a hölgyek: előbb a spanyolokat (45:21), majd a cseheket (45:17) és a románokat (45:34) is legyőzték, kilencedikként zártak.

Nem szerepelt jól a fiú kardcsapat.Ondrik Konrád, Szabó Márton, Tóth Patrik és Vigh Benedek nagy meglepetésre alulmaradt a spanyolokkal szemben (37:45). A kilencediknél jobb helyen így már nem végezhetett a gárda. Ráadásul ezt követően a törökök (43:45) és a lengyelek (40:45) is legyőzték a srácokat, akik végül úgy lettek tizenötödikek, hogy az osztrákok elleni asszót 45:20-ra behúzták.

„A spanyolok megleptek minket, ez rányomta a bélyeget a folytatásra. A fiúk ezután letörtek, és jóval a tudásuk alatt vívtak”− összegzett szűkszavúan a szakágvezető, Ravasz Etele.

A zárónapot leszámítva nem szomorkodhatnak a kadétok, hiszen két-két arany- és bronzéremmel fejezték be a horvátországi Európa-bajnokságot. Mindegyik szakág ünnepelhetett dobogóst: fiú tőr egyéniben Szemes Gergő lett első, a leány kardcsapat is a dobogó legfelső fokára állt, harmadik helynek pedig a fiú párbajtőr-alakulat, valamint a kardozó Ondrik Konrád örülhetett.

„Értékelni mindig könnyebb, mint előzetesen esélyeket latolgatni. Összességében nem lehetünk elégedetlenek, jól szerepeltünk. Némi hiányérzet lehet bennünk a leány kardozók egyéni szereplése miatt, ugyanakkor kompenzáltak a csapatarannyal. A viadal embere egyértelműen Szemes volt. Tartottunk tőle, hogy elnyomja az esélyesség terhe (Gergő háromból három európai körversenyen aratott diadalt az Eb előtt− a szerk.), ám higgadt maradt, és ugyanazzal az alázattal csinálta végig ezt az erőpróbát is, mint a korábbiakat. Pozitív meglepetés volt a két harmadik hely, Konrád és a párbajtőrözők egyaránt kitettek magukért, több bravúrra is szükségük volt a dobogóhoz”− véleményezett a felnőttválogatott szövetségi kapitánya, Udvarhelyi Gábor.

Csütörtöktől már a juniorokért szoríthatunk, első ízben a leány kardozók és a fiú párbajtőrözők lépnek pástra ugyanitt. Már a nyitányon is vannak komoly esélyeseink a dobogóra: Battai Sugár ebben a korosztályban is odaérhet a legjobbak közé, de érdekelt lesz Szűcs Luca is, aki ebben az évadban két ezüst- és egy aranyérmet nyert a juniorok világkupa-sorozatában.

UTÁNPÓTLÁS EURÓPA-BAJNOKSÁG, POREC, ÖTÖDIK VERSENYNAP
Kadét csapatversenyek
FIÚ KARD
Nyolcaddöntő:
Spanyolország−Magyarország 45:37
A 9−16. helyért: Törökország−Magyarország 45:43
A 13−16. helyért:
Lengyelország−Magyarország 45:40
A 15. helyért:
Magyarország−Ausztria 45:20
LEÁNY PÁRBAJTŐR
Nyolcaddöntő:
Magyarország−Svájc 45:21
Negyeddöntő: Németország−Magyarország 45:44
Az 5−8. helyért: Lengyelország−Magyarország 45:43
A hetedik helyért: Magyarország−Franciaország 41:36
LEÁNY TŐR
Nyolcaddöntő: Törökország−Magyarország 45:37
A 9−16. helyért: Magyarország−Spanyolország 45:21
A 9−12. helyért: Magyarország−Csehország 45:17
A kilencedik helyért: Magyarország−Románia 45:34

AMIT EDDIG AZ EURÓPA-BAJNOKSÁGRÓL ÍRTUNK
Szombaton kezdődik a junior és kadét Európa-bajnokság Porecben
Kó Benedek nyolcaddöntős
„Óriási csalódás volt ez a nap”
Hat magyar még versenyben a második napon
Szemes Gergő kadét Európa-bajnok
Szemes Gergő felébredt, és kadét Európa-bajnok lett
A fejes elmaradt, de Ondrik bronzérmes
Bronzérmes a kadét fiú párbajtőrcsapat
Pompás kardvirágok
Érzelmi hullámvasút

További korosztályos hírekVÍVÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik