Vívás: Eb-aranyérmes a kadét leány kardcsapat Porecben

Vágólapra másolva!
2020.02.25. 20:01
Címkék
A Battai Sugár, Fenyősi Zita, Keszei Kíra, Pápai Zoé összeállítású kadét kardcsapat aranyérmet nyert a vívók poreci utánpótlás Európa-bajnokságán, miután 45:41-re legyőzte az orosz válogatottat az aranycsatában. Helyszíni jelentésünk Horvátországból.

Már a juniorok is megérkeztek Porecbe (csütörtöktől lépnek pástra), így népesebb magyar tábor szurkolhatott a leány kadét kardvívóknak az utánpótlás Európa-bajnokság oroszok elleni döntőjében. Már a csapatok bemutatásakor elnyomta a hazai tapsvihar az oroszokét, ez önmagában megadta az aranycsata hangulatát.

A kadét Európa-bajnok kardcsapat (balról: Keszei Kíra, Fenyősi Zita, Pápai Zoé, Battai Sugár) Forrás: EFC
A kadét Európa-bajnok kardcsapat (balról: Keszei Kíra, Fenyősi Zita, Pápai Zoé, Battai Sugár) Forrás: EFC

A kadét Európa-bajnok kardcsapat (balról: Keszei Kíra, Fenyősi Zita, Pápai Zoé, Battai Sugár)  •  Forrás: EFC

A már felnőttválogatottat is megjárt Battai Sugár kezdett, és magabiztos, 5:2-es előnyre tett szert. A folytatás nem alakult ilyen jól, Fenyősi Zita ugyanis 8:2-re kikapott Alina Pasztuhovától (7:10). Keszei Kíra faragott a különbségből (14:15). Megint Fenyősi következett, egy tussal vezettek az oroszok (19:20). Battaival nem tudott mit kezdeniJekatyerina Kuzovaja, aGulácsi Ferencszakvezető irányította együttes átvette a vezetést: 25:23. Egészen elképesztő volt az is, amit Kíra művelt Pasztuhovával: 5:1-re nyerta magyar (30:24). Pápai Zoélett a soros, 35:34-nél adta át a pástot Keszeinek, aki 5:5-tel megtartotta az előnyt (40:39). Sugáron volt a világ szeme.

Negyvennégy−negyvenegynél elhalkult az aréna, de néhány pillanattal később már óriási üdvrivalgás követte Battai utolsó, mindent eldöntő akcióját, amely kontinensbajnoki címet ért.

„Tegnap megbeszéltük, hogy meglehet az arany. Megfogadták, hogy az övék lesz, és mindent meg is tettek érte. Megérdemelték, főleg a rosszul sikerült egyéni viadal után. Sugárt és Kírát mindenképpen ki kell emelni, ők tartották a lelket a csapatban”− összegezte röviden Gulácsi a történteket.

Így ünnepelték a magyarok az aranyérmet Forrás: EFC
Így ünnepelték a magyarok az aranyérmet Forrás: EFC

Így ünnepelték a magyarok az aranyérmet  •  Forrás: EFC

A lányok egészen elképesztő utat jártak be a döntőig: gyakorlatilagvégig megnehezítették a saját dolgukat. A 16 között még könnyedén verték afehéroroszokat (45:26), a negyeddöntőt viszont a törökök kezdték jobban:a harmadik asszó után négytusoselőnyre tettek szert (11:15). Keszei fordított, miután 9:2-re behúzta a meccsét (20:17). Fenyősitovábbra sem találta meg a ritmust, 8:2-re kikapott, így ariválist megint átvette a vezetést (22:25). Battai következett, akinek semmi nem jött össze. Gulácsinem bírta tovább szó nélkül hagyni a látottakat:„Megbeszéltük, mit csináljatok középen, egyikőtöknek sem sikerül... Szedjétek már össze magatokat!”− ordított 23:30-as állásnál.

Pápaikövetkezett, és csökkentette a különbséget (30:35). Jöhetett Keszei, aki újra brillírozott, átvette a vezetést (40:37). Sugár érkezett befejezőemberként, a magyar szurkolók és a törökök egyaránt feszülten nézték a történéseket. Végül az előbbi tábor ugorhatott fel örömében, Battai ugyanis hozta a kötelezőt, 45:43-ra nyertek a lányok.

„Zita teljesen leblokkolt, le kellett cserélni Zoéra, aki tisztesen helytállt. Sugár sem vívott jól, így még nehezebb lett a dolgunk. Ezt a meccset Kírának köszönhetjük, bravúrosan hozta vissza a csapatot”− mondta a mester közvetlenül a párharc után.

Az elődöntőben 20:7-re vezettek a lányok a románokkal szemben, mégsem volt izgalommentes az ütközet... Mint kiderült, nincs az az előny, amit ne lehetne elpocsékolni:Pápaia következő mérkőzésen 18:4-re kikapott, így a vetélytárshoz került az előny (25:24). A folytatásban fej-fej mellett haladtak az csapatok, Sugárkéttusos előnnyel fordulhatott a zárófelvonásra. Nem hibázott, a magyarok 45:39-es győzelmet arattak, így jutottak az aranycsatába...

Kovács Gergely öröme a bronzérmet érő, győztes tus után Forrás: EFC
Kovács Gergely öröme a bronzérmet érő, győztes tus után Forrás: EFC

Kovács Gergely öröme a bronzérmet érő, győztes tus után  •  Forrás: EFC

Ahogyan azt a délutáni tudósításunkban már megírtuk, nem csupán a lányokért szoríthattunk ma: a fiú párbajtőr- és tőrválogatott is fellépett Wroclawban. Előbbi (Csabai Máté, Kovács Gergely, Kó Benedek, Somody Soma) ráadásul− szintén emlékezetes ütközeteket követően− egészen a bronzéremig jutott.

„Azt hiszem, ez a siker kárpótolt minket az elveszített elődöntőért és az egyéni versenyen történtek miatt. Bár a harmadik helyért, a franciákkal szemben is voltak hullámvölgyeink, most mi örülhettünk a végén. Mérhetetlenül boldog vagyok, büszke a fiúkra”− értékelt a szakágvezető, Andrásfi Tibor fülig érőszájjal.

A tőrvívó Szemes Gergő vasárnap maga mögé utasította az egyéni küzdelmek teljes mezőnyét, ezek után bátran reménykedhettek a srácok a csapatéremben is. Ez azonban nem jött össze, a hetedik helyen zárt a Bagdány Albert, Horváth Soma, Szemes Gergő, Zsigmond Dániel alkotta gárda. Szabó István vezetőedző csalódottan nyilatkozott az erőpróba után:

„Éremért jöttünk, és az benne is lett volna a társaságban. Szerintem még az olaszokat is megfoghattuk volna, de ez van, ilyen a sport. Az egyik vereségben én is benne vagyok, mert el kell ismernem, rosszul cseréltem… Összességében persze nem lehetünk elégedetlenek, hiszen egyéniben a mi fiunk lett az Európa-bajnok.”

UTÁNPÓTLÁS EURÓPA-BAJNOKSÁG, POREC, NEGYEDIK VERSENYNAP
Kadét csapatversenyek
FIÚ PÁRBAJTŐR
A 16 közé: Magyarország−Törökország 45:15
Nyolcaddöntő: Magyaroszág−Svédország 45:38
Negyeddöntő: Magyarország−Svájc 45:39
Elődöntő: Olaszország−Magyarország 43:42
Bronzmérkőzés: Magyarország−Franciaország 40−37
FIÚ TŐR
Nyolcaddöntő: Magyarország−Törökország 45:38
Negyeddöntő: Olaszország−Magyarország 45:37
Az 5.−8. helyért: Franciaország−Magyarország 41:40
A 7.−8. helyért: Magyarország−Nagy-Britannia 45:37
LEÁNY KARD
Nyolcaddöntő: Magyarország−Fehéroroszország 45:26
Negyeddöntő: Magyarország−Törökország 45:42
Elődöntő: Magyarország−Románia 45:39
Döntő: Magyarország−Oroszország 45:41

AMIT EDDIG AZ EURÓPA-BAJNOKSÁGRÓL ÍRTUNK
Szombaton kezdődik a junior és kadét Európa-bajnokság Porecben
Kó Benedek nyolcaddöntős
„Óriási csalódás volt ez a nap”
Hat magyar még versenyben a második napon
Szemes Gergő kadét Európa-bajnok
Szemes Gergő felébredt, és kadét Európa-bajnok lett
A fejes elmaradt, de Ondrik bronzérmes
Bronzérmes a kadét fiú párbajtőrcsapat

További korosztályos hírekVÍVÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik