Krasznai Bence utanpotlassport.hu 2020.03.21 20:46 Frissítve: 2020.03.21 20:52

Vívás: az utánpótlás-vb elmarad, a fiatalok csak alkalmazkodni tudnak

A koronavírus-járvány miatt a közeljövő összes utánpótlás-világeseményét törölték, így a junior és kadét vívók Salt Lake City-i világbajnokságát is, amely április 3-án rajtolt volna. Három olyan fiatallal beszélgettünk a járványhelyzetről, aki remekelt a március elején, Porecben véget ért korosztályos Európa-bajnokságon.

Négy arany-, egy ezüst- és öt bronzéremmel zárták a magyarok a poreci utánpótlás Európa-bajnokságot, így jó eséllyel vághattak volna neki  április 3-án a Salt Lake City-i junior és kadét-világbajnokságnak. Az élet azonban közbeszólt: csakúgy, mint a többi sportágban, a koronavírus-járvány a nemzetközi szövetséget ebben az esetben is halasztásra késztette. Az egész évadban brillírozó, Horvátországban, a kadétmezőnyben aranyérmes tőröző, Szemes Gergő immár nyolc napja van otthoni karanténban:

Battai Sugár (balról) nem tudja, mikor léphet újra pástra Forrás: EFC

Battai Sugár (balról) nem tudja, mikor léphet újra pástra  •  Forrás: EFC

„Az Eb-n a csoportkörben küzdöttem a szerb Milos Hrgoviccsal, akinek két héttel később pozitív lett a koronavírustesztje. Mindenkinek egyből szóltam, a kollégiumban persze rögvest nagy lett az aggodalom, és anyáék is stresszeltek. Aztán megnyugodtak, amikor kiderült, nem kaptam el a fertőzést. Egyelőre jól bírom a bezártságot, az online oktatás különösen tetszik, bár kicsit furcsa, hogy senkivel sem találkozom. Bízom abban, hogy három hét alatt elmúlik a vészhelyzet, azután gőzerővel készülök az elmaradt vb-re, amelyet a − tervek szerint − június végéig pótolnak.”

Habár a felnőttválogatott Battai Sugár idő előtt búcsúzott egyéniben a kadétok és a juniorok között is a kontinenstornán, végül két aranyéremmel tért haza: a kardcsapat befejezőembereként mindkét korosztályban diadalt aratott.

„Úgy utaztam volna az Egyesült Államokba, hogy egyéniben is a lehető legtöbbet hozzam ki magamból − így az Interfencing Debrecen fiatalja. − Amikor ez sikerül, általában nincs nagy gond. Porec után az athéni világkupaversenyen is részt vettem, ezt követően még egy hetet jártam az iskolába − csak ezután kerültem otthoni karanténba. Erőnléti edzéssel és tanulással töltöm a mindennapjaimat. Az online oktatás mindenkinek új, gyerekcipőben jár még, de ha belejövünk, akkor kiválóan működhet. Semmit nem lehet tudni a szezon folytatásáról, de még az olimpiáról sem. Csak alkalmazkodni lehet a helyzethez, és aszerint készülni, amire lehetőségünk van.”

Ez utóbbi mondattal egyetért az ötszörös utánpótlás Eb-győztes, felnőtt országos bajnoki címvédő párbajtőröző, Muhari Eszter is, aki Porecben egyéniben és csapatban is a dobogó harmadik fokára állt a juniorok között:

„Furcsa, hogy ugyanannyit tanulhatok, mint az osztálytársaim. Az időm nagyrészét ezzel töltöm, aztán pihenek kicsit − ehhez még hozzá kell szoknom, nem is tudom, mikor volt utoljára példa arra, hogy kora délutánonként relaxálok. Az erőnléti edzőnk, Somfai Krisztina rendszeresen küldi az edzéstervet, amely az erősítésről és a gyógytornáról szól. Reméltem, hogy a világbajnokság nem lesz elhalasztva, de ésszerű döntést hozott a szövetség, a fertőzöttek és az elhunytak száma ugyanis napról napra egyre több. Egyelőre jól bírom a bezártságot, abban bízom, hogy a motivációm átlendít ezen az időszakon. Az ötkarikás játékokról sem tettem még le: csapatban már nem, de egyénileg még kijuthatok!”

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.04.04 14:29:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ausztrál bajnokságban vitézkedő Illawara Hawks kosárlabdacsapata súlyos anyagi gondokkal küzd, a klub év újoncának választott fiatalja, LaMelo Ball pedig a jelek szerint nem tétlenkedik: az NBA-be igyekvő 18 éves srác nemes egyszerűséggel megvásárolja imádott együttesét – minderről az ifjú menedzsere, Jermaine Jackson számolt be az ESPN-nek.

2020.03.09 09:48:14

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Lehet-e gond, ha egy sportág nagyon népszerűvé válik? Bírják-e a szakosztályok a megnövekedett érdeklődést edzőkkel, infrastruktúrával, ha egy-egy nagy siker után tömegével érkeznek a gyerekek? Öt hazai nevelőműhelyben érdeklődtünk.

2020.02.29 09:18:15

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az utóbbi néhány évben egyre több 21 éves vagy annál fiatalabb külföldi labdarúgót szerződtetnek az NB I-es klubok. Sallói István, a Zalaegerszeg sportigazgatója szerint ezzel az égvilágon semmi baj nincs, sőt…

2020.02.26 13:48:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A második versenynap délelőttjén már a harmadik érmét (a második aranyat) szerezte meg a magyar küldöttség a sportlövők lengyelországi junior Európa-bajnokságán: Mészáros Eszter Pekler Zalánnal párban győzött a vegyes csapatok küzdelmeiben.

2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.