Vívás: a kardozó Pusztai Liza aranyérmes lett a foggiai junior Eb-n

Vágólapra másolva!
2019.02.27. 19:42
Címkék
Az elődöntőben és a döntőben is vert helyzetből fordítva, sorozatban hat tust adva nyert, és lett aranyérmes Pusztai Liza a Foggiában zajló korosztályos vívó Európa-bajnokság junior kardversenyében. A BVSC-Zugló 17 éves sportolója ezzel eddig is gazdag pályafutása első junior kontinensgyőzelmét érte el, de aligha tévedünk, ha azt jósoljuk: messze még a karrier csúcspontja...

Munkatársunk, Bruckner Gábor helyszíni jelentése Foggiából – utanpotlassport.hu A dél-olasz kisváros, Foggia az idősebb hazai sportkedvelők körében a hajdani totóműsor állandó szereplőjeként vált ismertté (lásd még: Foggia–Campobasso 0–0, x), az immár hat napja zajló korosztályos vívó Eb kapcsán viszont leszögezhetjük: a jövőben a futballstadion zöld gyepe mellett talán a helyi kiállítási csarnok pástjai is beugranak, ha szóba kerül otthon a százötvenezres település neve.Munkatársunk, Bruckner Gábor helyszíni jelentése Foggiából – utanpotlassport.hu A dél-olasz kisváros, Foggia az idősebb hazai sportkedvelők körében a hajdani totóműsor állandó szereplőjeként vált ismertté (lásd még: Foggia–Campobasso 0–0, x), az immár hat napja zajló korosztályos vívó Eb kapcsán viszont leszögezhetjük: a jövőben a futballstadion zöld gyepe mellett talán a helyi kiállítási csarnok pástjai is beugranak, ha szóba kerül otthon a százötvenezres település neve.

A kadétok között elért sikerek (3-3 arany-, ezüst- és bronzérem) folytatásában bíztunk a juniorversenyek szerdai rajtja előtt, s bár a fiútőrözők a papírformát hozták azzal, hogy két legjobbjuk is csak a 32-ig jutott, a kardozó lányok eredményességében jó okunk volt reménykedni. Ami a srácokat illeti, a még jövőre is kadétkorú Szemes Gergő, s a szintén a fiatalabb korcsoporthoz tartozó Mihályi Andor szereplésére nem lehet panasz. Mindketten a 16 közé kerülésért vívott párharcban véreztek el, de – amint azt Szabados Kristóf, a fegyvernem válogatottedzője is megerősítette – nekik még bele kell nőniük a náluk három-négy évvel idősebb „nagyok” mezőnyébe, ám ha ez megtörténik, a jövőben akár a tőrözők is felzárkózhatnak a másik két szakághoz. A rend kedvéért a többiekről is: Nedeljkovic Mateja a 64 között, míg Maior Mátyás a csoportkörben búcsúzott.

Boldogság az eredményhirdetés után. Pusztai Liza (balról a második) bravúrok sorozatát bemutatva lett aranyérmes Fotó: BIZZI Team
Boldogság az eredményhirdetés után. Pusztai Liza (balról a második) bravúrok sorozatát bemutatva lett aranyérmes Fotó: BIZZI Team

Boldogság az eredményhirdetés után. Pusztai Liza (balról a második) bravúrok sorozatát bemutatva lett aranyérmes  •  Fotó: BIZZI Team

De mielőtt Pusztai Liza és kar(d)társai pódiumra léptek volna, jutott idő arra, hogy Szetey Andrással, a kontinensviadal magyar versenyigazgatójával a körülményekről, a sportág a fiatalok körében növekvő népszerűségéről és a magyarok szereplésének visszhangjáról is beszélgessünk.

A korábbi kiváló kardozó szerint kár lenne az itáliai infrastruktúrát és költségvetést összehasonlítani például a tavalyi, szocsi Európa-bajnokság körítésével, ugyanakkor úgy véli: a hivalkodónak nehezen nevezhető külcsín az ifjú vívókat ez egyáltalán nem zavarja. Amúgy is sokkal fontosabbnak tartja, hogy a vívást magas szinten űző országok köre folyamatosan bővül, s a mennyiségi növekedésre jó példa a két imponáló szám: Foggiában 45 nemzet hozzávetőleg 1000 versenyzője áll pástra. Hozzáteszi: a nagy létszám minőséggel párosul, „hiszen újabban elképzelhetetlen, hogy egy, már a felnőttek között is eredményes vívó kihagyja valamelyik utánpótlás-világversenyt”. Szetey szerint egyébként – noha a sportág köztudomásúan híres feszült hangulatáról – a tizenéves vívók viselkedésére mind kevésbé lehet panasz, igaz, a nemzetközi szövetség is kényesen ügyel a bíróküldés támadhatatlanságára, illetve a zsűrik tevékenységének folyamatosa kontrolljára.

Ami pedig a magyarok eddigi produkcióját illeti, arról szuperlatívuszokban beszél mindenki – így a versenyigazgató. – A verseny félidejénél már jól látszik, hogy az olaszok és az oroszok mellett a mieink alkotják az élvonal csúcsát. Ez azért is különösen elismerésre méltó, mert a magyar vívóutánpótlásnak úgy sikerül évről évre megőriznie helyét az élvonalban, hogy a riválisok száma egyre gyarapszik.”

Ugyanakkor a magyar csapat egyik legfőbb fegyveres erejét, Pusztai Lizát mintha cseppet sem zavarná, hogy fenik rá a fogukat a vetélytársak, mert olyan magabiztossággal menetel versenyről versenyre, hogy az tényleg ámulatba ejtő. Nem volt ez másképpen most sem.

Azok után, hogy Bérczy Dorottya és Nagy Valentina a 16 közé jutásért vereséget szenvedett, majd Battai Sugár Katinka – noha sokáig vezetett az orosz Anasztaszija Sorohova ellen – a nyolcaddöntőben búcsúzott, már csak Lizáért szoríthattunk. Az előzményekről annyit, hogy a felnőtt Eb-bronzérmes, a kadétmezőnyben kétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok, míg a juniorok között kétszeres vb-bronz és kétszeres Eb-ezüstérmes veretlenül zárta a csoportkört, a 16 közé kerülésért 15:5-re lelépte a moldáv Natalia Bugaevskit. A folytatásban a nyolc közé jutás volt a tét a francia Sarah Noutchával szemben, és a nap folyamán először kellett megszorítani a karfát, mert Pusztai 8:2-es vezetése után 9:8-nál minimálisra apadt az előny. Aztán viszont nem volt mese, és a 15:9-es siker azt jelentette, hogy következhet a negyeddöntő. Ha nem tudtuk volna, hogy Eb-n vagyunk, akár azt is gondolhattuk volna, mester játszadozik a tanítványával: a minden izgalomtól mentes asszóban a francia Anne Poupinet számára volt igen hízelgő a 15:9-es végeredmény.

Az elődöntőről azonban a habkönnyű jelző semmiképpen nem juthatott eszünkbe.. Liza nem akármilyen izgalmak után jutott túl az olasz Giulia Arpinón: a hazaiak versenyzője már 8:4-re és 13:9-re is vezetett ellene, de amit ezt követően láttunk, arra nehéz szavakat találni. Legyen is elég annyi, hogy a magyar lány sorozatban hat tust adott, 15:13-ra győzött, és már csak egy feladata maradt erre az estére: a döntő az orosz Alina Mihajlova ellen.

Azt is megoldotta! Pedig az utolsó asszó bizonyos szakaszában kísértetiesen hasonlítani kezdett az előzőre. Mihajlova 11:7-re elhúzott, de valahonnan legbelülről újra előkerültek a tartalékok. Egy találat, még egy, még egy..., és 13:11-nél már a mi lányunknál volt az előny. A vége 15:13 lett, majd Pusztai Liza másodpercekkel később a levegőben találta magát.

Hogyan szólhatott volna másként az első kérdés hozzá: mire gondolt akkor, amikor kétszer is vert helyzetben találta magát?

„Arra, hogy nem kaphatok ki! Sokszor csináltam már ilyet, fogalmam sincs mi száll meg ilyenkor, de az biztos, hogy bevillan: veszíthetek. És aztán rögtön utána: az nem lehet! Hát valahogy így sikerült...”

Futtában még elmondta, hogy mesebeli éremgyűjteményében nagyon is előkelő helyre kerül ez a foggiai arany, merthogy junior Európa-bajnoki elsősége még nem volt, ugyebár.

Most már az is van, az álmokat pedig lehet tovább szövögetni. Elnézve őt, a határ a csillagos ég.

Csütörtökön folytatódnak a juniorok egyéni versenyei: a leány párbajtőrözők és a fiú kardozók viadala lesz műsoron. Illő mértéktartással érjük be előzetesként annyival: alighanem érdemes lesz figyelni az újabb foggiai történéseket is.

 

KOROSZTÁLYOS EURÓPA-BAJNOKSÁG, FOGGIA
Juniorok. Fiú tőr egyéni: 1. Tomasso Marini (Olaszország), 2. Anton Borodacsov (Oroszország), 3. Vlagyiszlav Milnyikov (Oroszország) és Armand Spichiger (Németország), …20. Szemes Gergő, …28. Mihályi Andor, …46. Nedeljkovic Mateja, …73. Maior Mátyás.
Leány kard egyéni: 1. Pusztai Liza, 2. Alina Mihajlova (Oroszország), 3. Giulia Arpino (Olaszország) és Caitlin Maxwell (Nagy-Britannia), …14. Battai Sugár Katinka, …20. Bérczy Dorottya, …22. Nagy Valentina
ÉREMTÁBLÁZAT: 1. Olaszország: 5 arany, 1 ezüst, 7 bronz; 2. Magyarország: 4/3/3, 3. Oroszország: 3/8/3

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik