HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2019.02.18 15:03 Frissítve: 2019.02.18 15:12

Vívás: a juniorok hétvégéjét Gnám Tamara aranyozta be

Mozgalmas hétvégét tudhatnak a hátuk mögött juniorkorú vívóink, akik négy európai városban léptek pástra a különböző világkupa-versenyek keretében, három fegyvernemben: tőrben, párbajtőrben és kardban. Különös figyelem kísérte fiú párbajtőrcsapatunk szereplését, hiszen a hamarosan kezdődő foggiai Európa-bajnokságon elsőségét kell megvédenie. A fiúk nem okoztak csalódást, és érmekkel tértek haza a versenyről. A hétvége meglepetését Gnám Tamara szereplése szolgáltatta: a tatabányaiak vívója aranyérmet nyert a dijoni leány junior párbajtőr világkupa-viadal egyéni küzdelmeiben.

Márványkövi Ferenc − utanpotlassport.huKét héttel a foggiai junior Euróba-bajnokság előtt fokozott figyelem kísérte korosztályos vívóinkat a hétvégi világkupa-versenyeken, melyeken fiú és leány párbajtőrözőink szerepeltek a legeredményesebben.

Érmekkel tértek haza fiú junior párbajtőrözőink a baseli világkupaversenyről Forrás: hunfencing.hu

Érmekkel tértek haza fiú junior párbajtőrözőink a bázeli világkupaversenyről  •  Forrás: hunfencing.hu

Remekeltek a tavalyi junior világ- és Európa-bajnok fiú párbajtőrcsapat tagjai a bázeli világkupaverseny egyéni küzdelmeiben, hiszen Andrásfi Tibor ezüst-, Nagy Dávid pedig bronzérmet nyert. A negyeddöntőben Nagy az olasz Buzzacchinót (15:10), Andrásfi a német Bongardot győzte le (15:9). Az elődöntőben a két magyarnak egymás ellen kellett vívnia, s ebből Andrásfi került ki győztesen (15:11). Versenyzőnk a döntőben, nagy küzdelemben, 15:12-es arányú vereséget szenvedett a cseh Jurkától, így a második helyen zárta az egyéni küzdelmeket.

Párbajtőrcsapatunk szintén sikeres hétvégét tudhat maga mögött: a fiúk egészen az elődöntőig jutottak, ahol kikaptak Lengyelország együttesétől (40:45), majd a bronzcsatában, kiélezett küzdelemben megverték Oroszországot (42:41).

Eitner Kinga, a fiú junior párbajtőr-válogatott keretedzője így értékelte a hétvégi eseményeket:

„Rendkívül elégedett vagyok mind az egyéni, mind pedig a csapathelyezésekkel. Andrásfi Tibor és Nagy Dávid is az előzetes elvárásoknak megfelelően szerepelt, és magabiztos vívással érték el ezt a szép eredményt. Ami a csapatversenyt illeti: azért örülök a 3. helynek, mert a fiúk egyszerre több korosztályban is helytálltak az évad során a különböző világkupa-versenyeken, és ez rendkívül igénybe vette őket. Most egy kis pihenés következik, majd folytatjuk a felkészülést a foggiai junior Eb-re, melyre február 27-én utazunk el.”

A hétvége legszebb eredményét Gnám Tamara érte el, aki a dijoni leány junior párbajtőr világkupa-viadal egyéni küzdelmeiben aranyérmet nyert. A tatabányaiak korábbi leány kadét párbajtőr vb-ezüstérmes versenyzője a rendkívül erős mezőnyben végig kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtva jutott az elődöntőig, ahol először a korosztály nagy ígéretét, az orosz Jevgenyija Zsarkovát győzte le (15:13), majd a döntőben a szintén orosz Anasztaszija Szoldatovát múlta felül rendkívül szoros mérkőzésen (15:14).

Leány párbajtőrcsapatunk könnyen jutott a legjobb nyolc közé, ahol az orosz válogatott állította meg a mienket (37:45). Javítani a helyosztókon sikerült: először az észteket (45:29), majd a svájciakat (45:21) győzték le meggyőző teljesítménnyel, így az 5. helyen szerezték meg.

Fiú junior kardozóink közül Rabb Krisztián jutott a legtovább a dourdani egyéni világkupa-versenyen: az ifjúsági olimpiai bajnok versenyző a nyolcaddöntőig küzdötte magát, ahol a német Antonio Heathcocktól szenvedett 15:10 arányú vereséget. A csapatversenyek során korosztályos válogatottunk egészen a negyeddöntőig menetelt, ahol a franciák ellen szenvedtek vereséget 45:41 arányban. Ezt követően azonban a helyosztókon először a spanyolokat (45:38), majd a lengyeleket múlták felül (45:37), így az ötödik helyen végeztek.

Leány junior tőrözőink Mödlingben léptek pástra. Az egyéni küzdelmekben Pöltz Anna jutott a legtovább: a legjobb 32 közé jutásért honfitársát, Szántay Annát győzte le 15:11 arányban, a nyolcaddöntőben azonban kikapott a német Sophia Wernertől (8:15), így végül a 29. helyen végzett a 120 fős mezőnyben.

Felemásra sikeredett leányaink számára a csapatverseny: a nyolcaddöntőt még könnyen vette válogatottunk (Magyarország-Szlovákia 42:25), a negyeddöntőben azonban vereséget szenvedtek Lengyelországtól (35:44), így az 5-8. helyért vívhattak. Sajnos Japán (34:45) és Németország (39:45) ellenében is alulmaradtak, így be kellett érniük a 8. hellyel.

Fiú junior párbajtőr világkupaverseny, február 16-17., Basel
Egyéni (176 induló):
 1. Jakub Jurka (cseh), 2. Andrásfi Tibor, 3. Nagy Dávid és Samuel Jubault (francia), …10. Koch Máté, 11. Bende Bence, …22. Bányai Botond, …29. Kauker Dominik, …64. Szakmáry Nándor, …109. Régely András, …156. Róna Milán, …170. Cseri Soma.
Csapat (19 induló): 1. Lengyelország, 2. Franciaország, 3. Magyarország (Andrásfi Tibor, Bende Bence, Koch Máté, Nagy Dávid)
Leány junior párbajtőr világkupaverseny, Dijon
Egyéni (133 induló):
1. Gnám Tamara, 2. Anasztaszija Szoldatova (orosz), 3. Jevgenyija Zsarkova (orosz) és Alessandra Bozza (olasz), 5. Borsody Emma, …8. Dékány Kinga …23. Turcsák Bianka, …27. Kardos Edina, …30. Kazár Dóra, …46. Lipthay Hanna, …86. Wetzker Laura.
Csapat (16 induló): 1. Oroszország, 2. Franciaország, 3. Egyesült Államok, …5. Magyarország (Borsody Emma, Dékány Kinga, Gnám Tamara, Turcsák Bianka).

Fiú junior kard világkupaverseny, február 16-17., Dourdan
Egyéni (133 induló):
1. Eliott Bibi (francia), 2. Mitchell Saron (amerikai), 3. Paco Boureau (francia) és Thomas Martine (francia), …9. Rabb Krisztián, …20. György Lehel, …37. Szlama Vilmos, …41. Urbán Tamás, 42. Nagy Kristóf, …59. Kaiser Balázs és Kozmanovics Gábor, 61. Noseda Szabolcs, …90. Baaken Mátyás, …99. Fröhlich Bálint, …109. Kóti Lóránd, …126. Pápai Roland. 
Csapat (15 induló):
1. Olaszország, 2. Oroszország, 3. Franciaország, …5. Magyarország (György Lehel, Kaiser Balázs, Rabb Krisztián, Urbán Tamás).

Leány junior tőr világkupaverseny, február 16-17., Mödling
Egyéni (120 induló):
1. Sylvie Binder (amerikai), 2. Anna Udovicsenko (orosz), 3. Stefani Deschner (amerikai) és Eva Lacheray (francia), …29. Pöltz Anna, …33. Hajas Nóra, …36. Szántay Anna, …64. Kalocsai Virág, …68. Hanzl Lilla, …72. Wolf Eszter, …83. Zászkaliczky Piroska, …93. Tölgyesi Zsófia, …98. Fenyvesi Viktória, …105. Zsoldosi Karolina, 106. Fekete Hanga.
Csapat (14 induló): 1. Olaszország, 2. Oroszország, 3. Franciaország, …8. Magyarország (Hajas Nóra, Hanzl Lilla, Pöltz Anna, Szántay Anna).

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.03.23 21:13:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A norvégok elleni döntetlent követően a házigazda horvátoktól vereséget szenvedett U19-es labdarúgó-válogatottunk az Európa-bajnokság elitkörében. Ezzel eldőlt, hogy Németh Antal együttese nem végezhet a csoport első helyén, és lemarad az örményországi kontinensviadalról.

2019.03.17 21:13:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Szép számmal léptek pályára az utánpótláskorú kézilabdázók a női Magyar-kupa debreceni négyes döntőjében; az FTC fiataljai a sírból visszahozták, és kis híján megfordították a Győr elleni finálét, a végén azonban a rutin győzött. Összefoglaló a 1998. január 1. után született játékosok hétvégi teljesítményéről.

2019.03.17 14:03:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Sorozatunkban utazásra invitáljuk olvasóinkat – a sportágak birodalmába. Túrakalauzunk egy-egy utánpótláskorú sportoló, edző és felnőtt klasszis lesz; az ő segítségükkel igyekszünk bemutatni, milyen adottságok birtokában érdemes belevágni egy-egy sportágba, no meg azt, hogy mire számíthatnak azok a fiatalok, akik már ki is nézték maguknak valamelyik edzőtermet, pályát vagy uszodát. Ezúttal annak járunk utána, miért jó a súlyemelés?

2019.03.08 11:23:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

MIÉRT MORZSOLÓDNAK LE A GYEREKSPORTOLÓK? – tette fel tanulmányában a kérdést Tek Dangi és Peter A. Witt, az amerikai Texas A&M Egyetem két kutatója. Két másik tudós, Jeff Crane és Viviene Temple három kontinensen felvett adatai segítségével kirajzolódtak a fő okok. Mi a helyzet itthon?

2019.03.03 19:02:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Bár a foggiai korosztályos vívó Európa-bajnokság zárónapján a vártnál többet bukdácsoltak fiataljaink, azért a végére megint fölfelé görbülhettek a szájak: a junior leány tőrcsapat bronzérmes lett, minek nyomán a mérleg tizenhárom dobogós helyezés. A szám a kabbalisztikában nem szerencsés, egy világversenyen kifejezetten az.