Úszás: újabb két magyar arany a junior Eb-n

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.06. 18:58
Címkék
Pénteken két újabb aranyéremmel gyarapodott a magyar válogatott éremkollekciója a Helsinkiben zajló junior úszó Európa-bajnokságon. Milák Kristóf 200 m pillangón, Késely Ajna pedig 1500 m gyorson győzött a kontinensviadal harmadik napján.

Bruckner Vince jelenti Helsinkiből – utanpotlassport.huLehet-e ezt még fokozni? Ez lehetett a kérdés a Helsinkiben zajló junior úszó Európa-bajnokság harmadik napja előtt. Az első két napon a kontinensviadal előtt elvárásként említett aranyat már teljesítette a magyar küldöttség emellé pedig egy ezüst- és három bronzérmet is nyert. S ezzel az éremtáblázat második helyén állt, mindössze egyetlen első hellyel elmaradva az oroszoktól.Bruckner Vince jelenti Helsinkiből – utanpotlassport.huLehet-e ezt még fokozni? Ez lehetett a kérdés a Helsinkiben zajló junior úszó Európa-bajnokság harmadik napja előtt. Az első két napon a kontinensviadal előtt elvárásként említett aranyat már teljesítette a magyar küldöttség emellé pedig egy ezüst- és három bronzérmet is nyert. S ezzel az éremtáblázat második helyén állt, mindössze egyetlen első hellyel elmaradva az oroszoktól.

Milák Kristóf nagyot úszott 200 m pillangón, a korosztályos világcsúcs sem volt messze Fotó: Pass Ferenc
Milák Kristóf nagyot úszott 200 m pillangón, a korosztályos világcsúcs sem volt messze Fotó: Pass Ferenc

Milák Kristóf nagyot úszott 200 m pillangón, a korosztályos világcsúcs sem volt messze  •  Fotó: Pass Ferenc

Így mentek neki a magyarok a pénteki programnak, amelyben Milák Kristóf 200 m pillangón, Késely Ajna pedig 1500 m gyorson egyaránt a száma legnagyobb favoritjaként ugrott a medencébe.

Az érdiek 18 esztendős klasszisa nem is bízott semmit a véletlenre az egyik fő számában. Már közvetlenül a rajt után fél testhossz előnybe került, amit folyamatosan növelni tudott. Olyan tempót diktált, amilyet ebben a mezőnyben egyedül ő tud, az utolsó fordulónál még saját junior világcsúcs-részidején (1:52.71) is belül volt. Az utolsó ötven kicsit „lassabbra sikerült”, így rekord nem született, egy újabb remek teljesítmény (1:53.94) és magyar aranyérem viszont igen.

Késely Ajna 1500 m gyorson is legyőzhetetlen volt Fotó: Pass Ferenc
Késely Ajna 1500 m gyorson is legyőzhetetlen volt Fotó: Pass Ferenc

Késely Ajna 1500 m gyorson is legyőzhetetlen volt  •  Fotó: Pass Ferenc

Utána érrkezett Késely Ajna, aki Milákhoz hasonló magabiztosággal győzött 1500 m gyorson. Már az első ötven után elsőként fordult, s ez a célba érkezésig nem is változott. Ötszáz méter után kezdett ellépni a mezőnytől, már akkor látszott, hogy senki nem veheti el tőle tizennegyedik junior Európa-bajnoki elsőségét. Kontinensbajnoki csúcsot ugyan most nem úszott, de 16:21.19-es eredménye is elég volt a fölényes sikerhez.

Ugyanebben a számban éppen csak lecsúszott a dobogóról az FTC mindössze 14 esztendős úszója, Mihályvári-Farkas Viktória, aki a negyedik helyen csapott célba (16:37.13).

A finálék mellett a középdöntőkben is jól mentek a mieink: Késely Ajna, Barócsai Petra, Fábián Fanni és Zombori Gábor is döntőt úszik szombaton, csak úgy, mint a 800 m gyorson nagy esélyes Kalmár Ákos.

Az aranyérmes magyar versenyzők reakciója:
Milák Kristóf (200 m pillangó): „A futam előtt nem terveztem el semmit, és közben sem nagyon figyeltem a többiekre. Az idő lehetett volna még jobb, kár az utolsó ötvenért, mert ebben az úszásban a junior-világcsúcs is benne lehetett volna.”

Késely Ajna (1500 m gyors): „Kicsit féltem ettől a számtól, mert nagyon hosszú és nem tudtam, mire számíthatok az ellenfelektől. Azért éreztem, hogy ez már a sokadik futamom, és már kétszáz méternél úgy voltam vele, jó lenne kiszállni, de aztán előkapartam a maradék erőm, és megcsináltam. Örülök az első helynek, remélem végig kitart ez a forma.”

JUNIOR ÚSZÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG, HARMADIK NAP, HELSINKI
Döntők. Fiúk:
100 m gyors: 1. Tomer Frankel (Izrael), 2. Andrej Minakov (Oroszország), 3. Devid Zorzetto (Olaszország); 50 m mell: 1. Vlagyiszlav Geraszimenko (Oroszország), 2. Didzis Rudavs (Lettország), 3. Juri Benjamin Dijkstra (Hollandia); 200 m pillangó: 1. Milák Kristóf 1:53.94, 2. Federico Burdisso (Olaszország), 3. Denisz Keszil (Ukrajna); 200 m vegyes: 1. Thomas Dean (Nagy-Britannia), 2. Makszim Sztyupin (Oroszország), 3. Danyiil Zajcev (Oroszország); 4x200 m gyorsváltó: 1. Izrael, 2. Oroszország, 3. Nagy-Britannia.
Leányok:
1500 m gyors: 1. Késely Ajna 16:21.19, 2. Celine Rieder (Németország), 3. Giulia Salin (Olaszország), 4. Mihályvári-Farkas Viktória 16:37.13; 200 m mell: 1. Anasztaszija Makarova (Oroszország), 2. Aljona Csekovszki (Oroszország), 3. Kotryna Teterevkova (Litvánia); 50 m hát: 1. Darja Vaskina (Oroszország), 2. Lauren Cox (Nagy-Britannia), 3. Giulia D’Innocenzo (Olaszország); 4x100 m vegyes váltó: 1. Nagy-Britannia, 2. Oroszország, 3. Németország.
Középdöntők. Fiúk:

50 m mell: Bőhm Sebestyén 28.88 – nem jutott tovább; 200 m hát: Szabó Bálint 2:02.31 – nem jutott tovább, Zombori Gábor 2:00.82 – a döntőbe jutott.
Leányok:
200 m gyors: Fábián Fanni 2:01.43 – a döntőbe jutott, Késely Ajna 1:59.75 – a döntőbe jutott;50 m hát: Ilyés Laura 29.23 – nem jutott tovább; 100 m pillangó: Barócsai Petra 1:00.52 – a döntőbe jutott, Hatházi Dóra 1:01.22 – nem jutott tovább.

Korábbi cikkeink a junior Európa-bajnokságról:
Folytatódik az aranyeső? − beharangozó
Soha rosszabb startot! − az első nap tudósítása
Bekezdett a magyar csapat! – az első nap értékelése
Mindig van feljebb − a második nap tudósítása
Eddig minden összejött − a második nap értékelése

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik