B. V. utanpotlassport.hu 2019.08.11 18:31 Frissítve: 2019.08.11 18:37

Úszás: tini sztárok egész sora remekelt a felnőtt-világbajnokságon

Sok tényező miatt maradhat sokáig emlékezetes a nemrégiben véget ért kvangdzsui felnőtt vizes-világbajnokság, az egyik ilyen az utánpótláskorú úszók parádés szereplése lehet. Többen ugyanis Dél-Koreában robbantak a legjobbak közé, s akadt köztük olyan is, aki világcsúcsot úszott.

Minden idők második legjobb szereplését mutatta be a magyar válogatott a dél-koreai Kvangdzsuban megrendezett felnőtt úszó-világbajnokságon, a küldöttség négy aranyéremmel az Egyesült Államok és Ausztrália mögött a harmadik helyen végzett a medencés versenyek éremtáblázatán, és a vizes vb összesített rangsorában is a roppant előkelő ötödik helyet szerezte meg.

A csapat tavaly még utánpótláskorú tagjaira sem lehetett panasz, és akkor még finoman fogalmaztunk: Milák Kristóf 200 m pillangón győzött és felülmúlta Michael Phelps megdönthetetlennek hitt világcsúcsát, nem mellesleg 100 m pillangón a negyedik lett. Késely Ajna 400 m gyorson milliméterekkel maradt le a bronzéremről.

Regan Smith 100 és 200 m háton is világcsúcsot úszott Forrás: AP Photo/Mark Schiefelbein

Regan Smith 100 és 200 m háton is világcsúcsot úszott  •  Forrás: AP Photo/Mark Schiefelbein

A magyarok között ezúttal nem volt klasszikus értelemben vett utánpótlásúszó – Békési Eszter mellen indulhatott volna, de edzőjével, Kovács Ottóval úgy döntött, az idén inkább a junior-világversenyekre koncentrál. A nemzetközi mezőnyben azonban így is akadtak olyan produkciók, amelyek láttán valósággal leesett az állunk.

Mindenképpen az amerikaiak legújabb hátúszóklasszisa, Regan Smith kívánkozik a sor elejére, aki gyakorlatilag letarolta a mezőnyt kétszáz méteren. A 17 éves amerikai lány előbb a középdöntőben világcsúcsot úszott (2:03.35), majd a fináléban mindenkit leiskolázva szerezte meg első vb-aranyát. S ha ez még nem lett volna elég: az aranyérmes amerikai 4x100 m-es vegyes váltóban megdöntötte a száz hát világrekordját is.

Világbajnoki aranyat ugyan nem nyert, de bizonyította, hogy klasszis versenyző az oroszok reménysége, Andrej Minakov. A 17 éves, hatszoros ifjúsági olimpiai bajnok és ötszörös junior Eb-aranyérmes úszó 100 m pillangón többek között Milákot megelőzve, az immár tizenháromszoros világbajnok Caeleb Dressel mögött lett második (50.83) Dél-Koreában.

Benedetta Pilato 14 évesen nyert ezüstérmet 50 m mellen Forrás: OA Sport

Benedetta Pilato 14 évesen nyert ezüstérmet 50 m mellen  •  Forrás: OA Sport

A legnagyobb szenzációt azonban mégis az olaszok 14 éves csillaga, Benedetta Pilato szerezte. Már a junior Eb-n is feltűnően jól szerepelt, kontinensbajnoki csúccsal diadalmaskodott 50 m mellen, akkor még a „csak” három évvel idősebbek között. A felnőtt-világbajnokságon viszont a kazanyi teljesítményét is túlszárnyalta, 30.00-as ideje ezüstérmet ért – Lilly King és Julija Jefimova között állhatott a dobogón.

Ne hagyjuk ki a 17 esztendős kínai Jang Csün-hszuan 200 m gyorson úszott junior-világcsúcsát se (1:55.43), aki „csupán” az ötödik lett, de olyan klasszisok előzték meg, mint Federica Pellegrini, Ariarne Titmus vagy Sarah Sjöström.

Az pedig, hogy ezúttal nem volt magyar csillag az utánpótlásból érkező klasszisok között, a legkevésbé sem ad okot a pánikra, hiszen a junior Eb-n és az EYOF-on is szállították az érmet a „gyerekek”. S ki ne emlékezne a 2017-es csodára, amikor az akkor még csak 17 éves Milák Kristóf berobbant a budapesti felnőtt-világbajnokságon, és szinte a semmiből nyert ezüstérmet 100 m pillangón?

Azóta pedig már az egész világ ismeri a nevét – világbajnokként és világcsúcstartóként.

Budapesten is felvonulhatnak
Augusztus 20-tól 25-ig a budapesti Duna Aréna ad otthont a junior korosztály világbajnokságának. A világ legjobb utánpótláskorú úszói érkeznek Magyarországra, alighanem a cikkben említett négy ifjú csillag is medencébe ugrik a világ egyik legmodernebb uszodájában. Ahogyan a legkiválóbb magyarok is érmekért küzdhetnek a hazai közönség előtt: a legnagyobb név a csapatból az ifjúsági olimpiai bajnok és négyszeres junior Európa-bajnok Berecz Blanka, aki legerősebb számában, 200 m pillangón számít esélyesnek.

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.08.22 17:39:15

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

A Tiszavasvári-Balmazújváros-Balatonboglár útvonalat járta be eddigi pályafutása során a fiú U19-es kézilabda-világbajnokság All Star-csapatába választott Kecskés Dániel. A NEKA 17 éves jobbszélsőjével a sikeres vb-ről, az akadémiáról és a céljairól beszélgettünk.

2019.08.22 09:49:18

Utánpótlássport Budai Zoltán utanpotlassport.hu

A 17 éves Bajos Gitta azután, hogy a suhli világkupán két érmet is szerzett, a plzeni Olimpiai Reménységek Versenyén újabb öttel, köztük három arannyal gazdagodott.

2019.08.21 21:09:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az írországi Európa-bajnokságon szerephez jutó játékosokkal harcolta ki a győzelmet a magyar U18-as válogatott, amely 3–2-re múlt felül a lettek korosztályos együttesét. Preisinger Sándor a mieink második félidőben alábbhagyó figyelmét emelte ki a hazai szövetség holnapjának adott nyilatkozatában.

2019.08.20 09:09:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Nem akármilyen teljesítménnyel vétette észre magát a magyar síugrósport egyik legnagyobb ígérete, Vörös Virág. A 20 esztendős lánynak olyasvalami sikerült, ami előtte senkinek hazánkból: pontot szerzett a nyári Grand Prix-sorozatban. Ezzel a 2022-es pekingi olimpiai részvételhez is tett egy óriási lépést.

2019.08.18 20:59:15

Utánpótlássport Krasznai Bence jelenti Tallinnból utanpotlassport.hu

Magyar aranyéremmel zárult a junior birkózók tallinni világbajnoksága: Takács István (82 kg) a júnusi junior Európa-bajnoki címe után a világ mezőnyét is maga mögé utasította a Tondiraba jégcsarnokban − Lám Bálint 2012-es pattajai sikere óta először ünnepelhetett vb-címet ebben a korosztályban a sportág. Szőke Alexért (97 kg) is szoríthattunk vasárnapi helyosztón, ám ő végül ötödik lett.