HIRDETÉS
HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2018.07.12 10:26 Frissítve: 2018.07.12 10:35

Úszás: péntektől a nyílt vízi Eb-n újra bizonyíthatnak a juniorok

A lehetetlenre is vállalkozna a magyar nyílt vízi úszóválogatott Máltán, a korosztályos Európa-bajnokságon. A tavalyi kontinensvidalon remeklő küldöttség, ha tehetné, az akkor megszerzett hét érmes teljesítményét is túlszárnyalná. A szigetország vizei azonban erős sodrásokkal és nagy hullámokkal várják a vállalkozó kedvű úszókat, így a magyarokat is. Gellért Gábor szakágvezető szerint az eddigi éremgyűjteményből már csak egy váltóarany hiányzik, amit a mostani Eb-n, de legkésőbb a szeptemberi világbajnokságon szeretnének pótolni.

HIRDETÉS

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu Vajon túl lehet-e szárnyalni, a junior úszók tavalyi nyílt vízi Európa-bajnokságán aratott fényes magyar sikert? Erre a kérdésre napokon belül választ kaphatunk, hiszen pénteken, Máltán megkezdődik az idei korosztályos kontinensviadal. Az elmúlt esztendőben, Marseille-ben, a magyar küldöttség hét érmet nyert, és a nemzetek közötti pontversenyben is az első helyen végzett. Akkor Gellért Gábor úgy fogalmazott, folyamatos fejlődésre törekszenek, ezért Máltában sem adják majd alább.

Bár a tavalyi szereplést nehéz lesz túlszárnyalni, a fiatal magyar nyílt vízi úszócsapat mégis megpróbálja a lehetetlent

Bár a tavalyi szereplést nehéz lesz túlszárnyalni, a fiatal magyar nyílt vízi úszócsapat mégis megpróbálja a lehetetlent

A korábbi években általában közös edzőtáborozással készült a válogatott keret, ám az idén kicsit változtattak a menetrenden. Több felnőtt nemzetközi versenyen indították el a fiatalokat, hogy minél több tapasztalatot szerezhessenek. A közös gyakorlásokra ugyanakkor idő sem jutott, mert az elmúlt hétvégén Helsinkiben befejeződött medencés junior Európa-bajnokságon több nyílt vízi úszó is érdekelt volt. A felnőtt nyílt vízi világ- és Európa-kupákon szerzett hasznos tapasztalatokat, most a máltai, igencsak nehéznek ígérkező tengeri pályán hasznosíthatják a magyar fiatalok.

„Igen népes nemzetközi mezőny gyűlt össze a kontinensviadalra, nem kevesebb, mint százkilencvenhat indulóra lehet számítani – tájékoztatta honlapunkat az előkészületekről, a szakágvezető Gellért Gábor. – Természetesen itt vannak a nagy vetélytársak, az olaszok és a franciák, de a spanyolok között is van egy-két veszélyes úszó, ahogy az angol, a német és az orosz csapatban is. Nem lesz könnyű dolgunk, de a maximumot szeretnénk kihozni. Mindig elmondom, nyílt vízen nem létezik papírforma, még a legesélyesebb úszóval is bármi megtörténhet. Ráadásul most igazi tengeri futamok lesznek, pénteken nyolc-tíz, szombaton viszont már tizenöt-tizenhat csomós szélre számíthatunk. Ez akár egy méteres hullámokat is jelenthet. Hatalmas harc és küzdelem várható, igazi túlélő csata lesz. Szerencsére  versenyzőink között szép számmal akadnak, akik kifejezetten szeretik az efféle kihívásokat, meglátjuk kedvez-e nekik a szerencse.”

A nyílt vízi versenyeket sokan éppen kiszámíthatatlansága miatt szeretik. S bár ezúttal a máltai pálya igazán kalandosnak ígérkezik, van, hogy pici városi tavakon, vagy csendes öblökben rendezik a világversenyeket, amelyek sokkal jobban hasonlítanak végtelen medencéhez, mint valódi, vad nyílt vízi „terepnek”. Ráadásul a pénteken kezdődő kontinensviadal helyszínén még nagy sodrásokat is tapasztaltak a magyar versenyzők, amely még kiszámíthatatlanabbá teszi a várható eredményt.

A fentiek tükrében ugyan meglehetősen feleslegesnek tűnnek az előzetes esélylatolgatások, azért abban biztosak lehetünk, a magyar delegáció nem tér haza üres kézzel. Gellért Gábor szerint a korábbi évek remek szereplésének csak egy szépséghibája van. A küldöttség még sohasem szerzett aranyérmet váltóban. Idén pedig ezen mindenképpen változtatni szeretnének. Ha nem most Máltában, akkor a szeptember elején Izraelben sorra kerülő korosztályos világbajnokságon. Utóbbira, minden kategóriában a legjobban szereplő két magyar kvalifikálhatja magát.

NYÍLT VÍZI JUNIOR EURÓPA-BAJNOKSÁG, MÁLTA
A magyar csapat
U15
fiúk: Betlehem Dávid (Europtec Zalaegerszeg), Sárkány Zalán (Kőbánya SC)
leányok: Gál Kincső (Debreceni SCSI), Mihályvári Farkas Viktória (FTC), Szimcsák Mira (Jövő SC)
U17
fiúk: Fábián Milán (Szegedi Úszó Egylet), Gallyasi Szilárd (Budafóka SE), Tabi Zoltán (Kőbánya SC)
leányok: Borsi Anett (Kőbánya SC), Balogh Vivien (Pécsi Nonprofit Sport Kft.), Fehérvári Réka (FTC)
U19
fiúk: Huszti Dávid (Darnyi Tamás SC), Gálicz Péter (FTC), Selmeci Levente (Dunaferr SE)
leányok: Rohács Réka (Kőbánya SC), Vas Luca (Szegedi Úszó Egylet)

Egyéb korosztályos hírek NYÍLT VÍZI ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2018.07.18 12:45:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Felcsútra szerződött a magyar futball egyik legnagyobb ígérete, Kiss Tamás. A 17 esztendős támadó 4 gólt szerzett a mögöttünk hagyott NB I-es évadban, emellett a Haladás U19-es együttesével bajnoki címet ünnepelhetett. Habár meghatározó európai klubok − így a Sahtar Donyeck, vagy éppen a Besiktas − is csábították, a korosztályos-válogatott játékos szerint még nem jött el a külföldi folytatás ideje.

2018.07.17 16:26:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Ismét megtelik élettel a Duna Aréna. Bár éremesélyesünk nincs, de a számok többségében összejöhet a döntő a hazai rendezésű junior műúszó-világbajnokságon – bizakodnak a sportág kedvelői.

2018.07.07 09:25:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Aranyérmes lett a leány U16-os kézilabda-válogatott a svédországi nyílt Európa-bajnokságon. A magyar csapat valamennyi mérkőzését megnyerte a göteborgi kontinensviadalon, a döntőben hosszabbításban múlta felül a franciákat (31–30).

2018.07.01 21:35:04

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Bámulatos! ‒ ezzel a jelzővel lehet leginkább leírni azt a hangulatot, amely a szurkolókkal megtelt debreceni Főnix Csarnokba költözött, ugyanis a hajdúsági városban rendezik a női U20-as kézilabda-világbajnokságot. Az első napon a hivatalos nyitóünnepség után ‒ a világhírű 2Cellos lenyűgöző előadásával megkoronázva ‒ a nyitómérkőzésen a magyar játékosok kápráztatták el a közönséget; nehézkesen ugyan, de végül 27‒24-re legyőzve Brazíliát.

2018.06.19 21:05:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Lezajlott a sportlövők ESC ifjúsági liga döntőjének kvalifikációja Innsbruckban, melynek során a magyar korosztályos válogatott a nyugati régió hatos mezőnyében küzdött meg Ausztria, Franciaország, Csehország, Olaszország és Szlovénia együttesével. Puskában sikerrel vették az akadályt a magyar fiatalok, és első helyen jutottak be az októberi fináléba, pisztolyban viszont nem sikerült a bravúr.

HIRDETÉS
HIRDETÉS