Úszás: olimpiára és Eb-re készülnek a dunaharasztiak

Bruckner Vince utanpotlassport.huBruckner Vince utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.01.20. 16:41
Címkék
Családias környezetben, de kőkemény munkával hangolnak az új versenyévre a Dunaharaszti MTK úszói. Gyurinovics Fanni és Kurdi Zsófia a tokiói olimpiára hajt, Bujdosó Zsombor és Cserfalvi Olaf pedig a júliusi junior Eb-n szeretne ott lenni; az egyesület vezetőedzőjével, Lőrinczi Györggyel beszélgettünk.

Az elmúlt néhány hónapban Shane Tusup és Bujdosó Zsombor közös munkája kapcsán lehetett hallani a Dunaharaszti MTK úszószakosztályáról. A történet röviden így szól: Bujdosó korábban már dolgozott az amerikai szakemberrel, aztán Lőrinczi György csapatába került. Majd Tusup újra megjelent a magyar úszósportban, megkereste a 15 éves magyar fiút, és újra belevágtak. A közös munka második felvonása decemberben ért véget, Bujdosó akkor visszatért a Tüske Uszodába, és azóta is ott rója a kilométereket.Shane Tusup és Bujdosó Zsombor közös munkája kapcsán lehetett hallani a Dunaharaszti MTK úszószakosztályáról. A történet röviden így szól: Bujdosó korábban már dolgozott az amerikai szakemberrel, aztán Lőrinczi György csapatába került. Majd Tusup újra megjelent a magyar úszósportban, megkereste a 15 éves magyar fiút, és újra belevágtak. A közös munka második felvonása decemberben ért véget, Bujdosó akkor visszatért a Tüske Uszodába, és azóta is ott rója a kilométereket.

Kurdi Zsófia (balra) és Gyurinovics Fanni Tokióra készül Lőrinczi György irányításával
Kurdi Zsófia (balra) és Gyurinovics Fanni Tokióra készül Lőrinczi György irányításával

Kurdi Zsófia (balra) és Gyurinovics Fanni Tokióra készül Lőrinczi György irányításával

A DMTK műhelyében hatfős szakmai stáb dolgozik az ötvenhárom versenyzővel, akik között a felnőttektől egészen a legkisebbekig valamennyi korosztály képviselteti magát. Ketten közülük a tokiói olimpiára is készülnek, Lőrinczi azt szeretné, ha a már felnőttkorú, de még mindig nagyon fiatal, egyaránt 18 éves Gyurinovics Fanni és Kurdi Zsófia is kijutna a nyári játékokra.

„Fanni a kvalitásai alapján inkább a száz és kétszáz méter gyorsra koncentrál, míg Zsófi igazi robbanékony sprinter, vagyis az ötvenre és százra összpontosít. Ez azt jelenti, hogy mindkét lány szóba jöhet 4x100 m-es gyorsváltó összeállításánál, de örülnék, ha egyéniben is megúsznák az olimpiai A-szintet.”

De nem szabad elfeledkezni a klub két nagy ígéretéről, a már említett Bujdosó Zsomborról és a nemrégiben Nyíregyházáról szerződtetett, szintén 15 esztendős Cserfalvi Olafról sem, akik kétségkívül korosztályuk legjobbjai közé tartoznak.

Bujdosó Zsombor decemberben visszatért a DMTK-ba
Bujdosó Zsombor decemberben visszatért a DMTK-ba

Bujdosó Zsombor decemberben visszatért a DMTK-ba

„Zsombor inkább a gyorstávokon erős, míg Olaf elsősorban a pillangóra és a hátra koncentrál, de vegyesen találkoznak az érdekek. Így minden edzés háború, húzzák egymást felfelé, jó értelemben vett rivalizálás zajlik köztük nap mint nap. A cél, hogy a serdülő országos bajnokságon minél több aranyérmet nyerjenek, és fontos lenne a nyári junior Eb-szereplés is a tapasztalatszerzés miatt.”

A családias hangulatú egyesületben az edzésen a „rabszolgahajcsárok” parancsolnak, de a medenceparton kifejezetten oldott a hangulat, sok csapatépítő programot szerveznek. Lőrinczi erre, és persze a folyamatosan javuló eredményekre is büszke.

„Amióta megalakult az klubunk, minden évben sikerült előrelépnünk. Kétezer-tizenkilencben bekerültünk az első húszba az egyesületi pontversenyben. Ha pedig ebben az évben a legjobb tizenkettőben végeznénk, annak már nagyon tudnánk örülni.”

„Nem lehetett nemet mondani”
A magyar úszósport egyik nagy reménysége Bujdosó Zsombor az ősszel néhány hónapot újra együtt készült korábbi trénerével Shane Tusuppal. Bár a közös munkát decemberben megszakították, nem bánta meg, hogy belevágott.
„Nem vagyok csalódott az elmúlt néhány hónap miatt. Dolgoztam már korábban Shane-nel, és nem tudtam nemet mondani egy második lehetőségre. Jól éreztem magam a csapatában, de ebben most ennyi volt. Visszatértem DMTK-ba, és mindenféleképpen a junior Eb a cél, azon kívül pedig szeretnék nagyon sok számban javítani.”

További korosztályos hírekÚSZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik