Úszás: minden idők legjobb szereplése a junior Eb-n

Vágólapra másolva!
2018.07.09. 17:06
Címkék
Rekordszámú, tizenkét aranyérmet szerzett a magyar válogatott a helsinki junior úszó Európa-bajnokságon, s ezzel az éremtáblázat második helyén zárt. A várakozásokat jóval felülmúló csapat szövetségi kapitánya, Petrov Iván elégedetten értékelt az Utanpotlassport.hu-nak; a hazai úszókultúrát, az itthoni edzőket és a csapatkohéziót nevezte meg, a siker legfőbb összetevőiként.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huHárom, három, kettő, egy, három. Ennyi aranyérmet szerzett a magyar csapat az egyes napokon a Helsinkiben rendezett junior úszó Európa-bajnokságot. Ez összesen tizenkettő, azaz a válogatott minden idők legeredményesebb korosztályos kontinensviadalát hozta össze szerdától vasárnapig Finnországban. Késely Ajna ötször, Milák Kristóf négyszer, Kalmár Ákos kétszer, Berecz Blanka pedig egyszer győzött. Ezen kívül még két ezüst- és öt bronzérem jutott a magyar csapatnak.Bruckner Vince – utanpotlassport.huHárom, három, kettő, egy, három. Ennyi aranyérmet szerzett a magyar csapat az egyes napokon a Helsinkiben rendezett junior úszó Európa-bajnokságot. Ez összesen tizenkettő, azaz a válogatott minden idők legeredményesebb korosztályos kontinensviadalát hozta össze szerdától vasárnapig Finnországban. Késely Ajna ötször, Milák Kristóf négyszer, Kalmár Ákos kétszer, Berecz Blanka pedig egyszer győzött. Ezen kívül még két ezüst- és öt bronzérem jutott a magyar csapatnak.

Milák Kristóf négy arany- és egy bronzérmet nyert Helsinkiben Fotó: Pass Ferenc
Milák Kristóf négy arany- és egy bronzérmet nyert Helsinkiben Fotó: Pass Ferenc

Milák Kristóf négy arany- és egy bronzérmet nyert Helsinkiben  •  Fotó: Pass Ferenc

Még az utánpótlás szövetségi kapitány, Petrov Iván is meglepődött a mostani eredményen az előzetesen várt hat-hét elsőséghez képest.

„Az Európa-bajnokság előtt mindig nehéz megjósolni a mezőny erősségét, de az kétségtelen a fiatalok messze felülmúlták az előzetes várakozásainkat. Legnagyobb klasszisaink – Milák Kristóf, Késely Ajna vagy éppen Kalmár Ákos – megint bizonyítottak.”

Miután az idei minden idők legeredményesebb szereplése volt, természetesen még a tavalyi csodálatos netánjai kontinensviadal eredménylajstromát is sikerült felülmúlni. Ezt pedig tényleg nem várta senki az Eb előtt.

„Erre semmiképpen nem számítottunk, főleg mivel váltóink a tavalyi évhez képest gyengébbek voltak. Ugyanakkor úgy látszik, sikerült átmentenünk az akkori formát. Ezt felülmúlni legfeljebb húsz-harminc év múlva lehet, amikor egy újabb, ehhez hasonló aranygeneráció jön.”

A 2019-es Eb-n már sem Milák, sem Kalmár, sem Késely nem lesz utánpótláskorú, így nyilvánvaló, nehezebb esztendők jönnek, de azért már most is látszik, kik lehetnek a következő évek csapatának húzóemberei.

A magyar csapat egyik legemlékezetesebb győzelmét a 4x200-as gyorsváltó aratta Helsinkiben; balról: Fábián Fanni, Berecz Blanka, Késely Ajna, Barócsai Petra Fotó: Pass Ferenc
A magyar csapat egyik legemlékezetesebb győzelmét a 4x200-as gyorsváltó aratta Helsinkiben; balról: Fábián Fanni, Berecz Blanka, Késely Ajna, Barócsai Petra Fotó: Pass Ferenc

A magyar csapat egyik legemlékezetesebb győzelmét a 4x200-as gyorsváltó aratta Helsinkiben; balról: Fábián Fanni, Berecz Blanka, Késely Ajna, Barócsai Petra  •  Fotó: Pass Ferenc

„Valóban vannak nagy tehetségeink a fiatalabbak között is. Elég, ha csak a kétszáz pillangón győztes Berecz Blankára, a kétezer-hármas születésű bronzérmes Hatházi Dórára, Kós Hubertre, Nagy Rékára, vagy éppen a két korosztályos csúcsot is úszó Zombori Gáborra gondolunk.”

De vajon mi lehet a magyar sikerek titka? Erre voltak kíváncsiak Helsinkiben a riválisok is, akik csak ámultak a mieink parádés teljesítményén.

„Akármerre jártam az uszodában, a külföldi edzők, mind azt kérdezték, hogy mi a magyar sikerek titka. Én erre rendre azt mondtam, hogy részint a nagyon erős sportkultúra, amit sem exportálni, sem importálni nem lehet. Részint pedig azok az elképesztően lelkes edzők, akik a gyerekek mögött állnak. Nem csak Magyarországon születnek kivételesen tehetséges gyerekek, mindent az dönt el, hogy ki és hogyan foglalkozik velük. Ez úszósportunk öröksége, erre vigyáznunk kell, és nagyon remélem, hogy még sok-sok évig e magyar módszer szerint készítjük fel versenyzőinket.”

Petrov Iván
Petrov Iván

Petrov Iván

A másik nagy fegyvere ennek a társaságnak a mentalitása és az egysége, amire Petrov is büszke.

A csapatkohézió csak úgy, mint az eredményesség, világszínvonalú volt. Nekem az egész hét legkellemesebb pillanata – amellett, hogy tizenkétszer játszották el a magyar himnuszt – azt volt, amikor a gyerekek hazafelé a buszban elkezdték énekelni a Nélküled című dalt. Hozzám nagyon közel áll ez a szám, és ragaszkodunk is ahhoz a válogatottnál, hogy csapatként mutatkozzunk, és a nemzetet képviseljük.Fontos, hogy a gyerekek megérezzék ennek a súlyát, és ennek a szépségét. Ez van, akit letaglóz, de azért úgy látom, hogy a csapat nagy részének erőt ad. És ez megint csak olyan dolog, mint a magyar úszókultúra, erre nemcsak vigyázni kell, hanem tovább is kell adni.”

MAGYAR ÉRMESEK A JUNIOR EURÓPA-BAJNOKSÁGON:
Arany: Késely Ajna (400 m gyors, 800 m gyors, 1500 m gyors, 400 m vegyes, 4x200 m gyorsváltó), Milák Kristóf (200 m gyors, 400 m gyors, 100 m pillangó, 200 m pillangó), Kalmár Ákos (800 m gyors, 1500 m gyors), Berecz Blanka (200 m pillangó, 4x200 m gyorsváltó), Fábián Fanni (4x200 m gyorsváltó), Barócsai Petra (4x200 m gyorsváltó), Gyurinovics Fanni (4x200 m gyorsváltó)
Ezüst: Késely Ajna (200 m gyors), Ilyés Laura (200 m hát)
Bronz: Késely Ajna (200 m vegyes, 4x100 m mix gyorsváltó), Barócsai Petra (100 m pillangó, 4x100 m mix gyorsváltó), Horváth Lili (400 m vegyes), Hatházi Dóra (100 m pilangó) Milák Kristóf (4x100 m mix gyorsváltó), Hímer Krisztofer (4x100 m mix gyorsváltó), Gyurinovics Fanni (4x100 m mix gyorsváltó), Zombori Gábor (4x100m mix gyorsváltó)

Korábbi cikkeink a junior Európa-bajnokságról:

Folytatódik az aranyeső? − beharangozó
Soha rosszabb startot! − az első nap tudósítása
Bekezdett a magyar csapat! – az első nap értékelése
Mindig van feljebb − a második nap tudósítása
Eddig minden összejött − a második nap értékelése
Kitart a forma – a harmadik nap tudósítása
Rekordközelben – a harmadik nap értékelése
És még egy… – a negyedik nap tudósítása
Duplázás csúcsdöntéssel – a negyedik nap értékelése
Milák: tíz perc, két arany− az ötödik nap tudósítása

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik