Úszás: miként lett a tárnoki ifjúból Milák, a világsztár?

Vágólapra másolva!
2019.08.17. 09:01
Címkék
Új sorozatunknak olyan fiatalok a főszereplői, akik nem is olyan régen még az utánpótlás-korosztályokban versenyeztek, mára viszont nemzetközi klasszisokká váltak. Mivel az Utanpotlassport.hu szerkesztősége szinte a kezdetektől végigkövette a pályafutásukat, csak szemezgetni kell a korábbi írásokból, hogy kiderüljön, honnan és hogyan jutottak el a csúcsra vagy annak közelébe. Mai „vendégünk” a 200 m-es pillangóúszás világbajnoka, világcsúcstartója, a 19 éves Milák Kristóf.

Az egész világnak tátva maradt a szája. Milák Kristóf a dél-koreai Kvangdzsuban nemcsak világbajnokságot nyert, hanem Michael Phelps megdönthetetlennek hitt rekordját is átadta a múltnak: 1:50.73-mal ült fel a 200 méteres pillangóúszás trónjára. Az amerikaiak huszonháromszoros olimpiai bajnok legendája a hír hallatán azt mondta, számított rá, hogy egyszer ez a pillanat is eljön: „Volt egy srác, aki hitt benne, dolgozott érte, és meg is csinálta. Le a kalappal előtte!”Milák Kristóf a dél-koreai Kvangdzsuban nemcsak világbajnokságot nyert, hanem Michael Phelps megdönthetetlennek hitt rekordját is átadta a múltnak: 1:50.73-mal ült fel a 200 méteres pillangóúszás trónjára. Az amerikaiak huszonháromszoros olimpiai bajnok legendája a hír hallatán azt mondta, számított rá, hogy egyszer ez a pillanat is eljön: „Volt egy srác, aki hitt benne, dolgozott érte, és meg is csinálta. Le a kalappal előtte!”

A "kis" Milák 2016-ban... Fotó: Szaka József/MÚSZ
A "kis" Milák 2016-ban... Fotó: Szaka József/MÚSZ

A "kis" Milák 2016-ban...  •  Fotó: Szaka József/MÚSZ

A dicséret nem akárkitől érkezett, na de hogyan is jutott idáig a ma már a Budapesti Honvédot erősítő, tárnoki fiatalember?

Három évvel ezelőtt a hódmezővásárhelyi junior Európa-bajnokságon tűnt fel a mezőnynél akkor két évvel fiatalabb, érdi színekben versenyző, 16 esztendős Milák Kristóf. Szinte a semmiből jött, de úgy emelkedett ki a többiek közül, mintha annál mi sem lenne természetesebb: 1:56.77-es idővel lett aranyérmes 200 m pillangón, s egyben a magyar csapat meglepetésembere. Pedig akkor még „nem is tudott úszni”.

„A ritmust és a légzést váltogatva, gazdaságtalanul úszott. Nem tudja még ezt a számot, és mégis nyert. Ez világszínvonal!” nyilatkozta a hazai rendezésű kontinensversenyt követően az akkortájt az úszószövetség szakmai alelnökeként dolgozó Sós Csaba. Valószínűleg már akkor sejtett valamit a mostani szövetségi kapitány…

De még nem vezetett egyenes út a csúcsig, Kristóf 2016 őszén ugyanis szívproblémákkal küzdött, egy hónapig egyáltalán nem is úszhatott. A következő évén azonban a legkevésbé sem látszott meg a kihagyás. A 2017. márciusi felnőtt országos bajnokságon újra ámulatba ejtette a nézőket azzal, hogy 100 m pillangón legyőzte a szám idehaza addig egyeduralkodó világbajnokát, Cseh Lászlót, és biztosította a helyét a budapesti felnőtt-világbajnokság magyar csapatában.

„Mostanában határozottan hajlamos vagyok meglepni magamat. A kétszázra készültem, de azt azért nem gondoltam volna, hogy több mint egy másodpercet javulok, a száz méter pillangón pedig nem fogadtam volna a győzelmemre” – magyarázta Milák. Pedig az igazi csodák csak ezután következtek.

A netánjai junior Eb-ről három arannyal tért haza, és jöhetett a nagyok vb-je a Duna Arénában.

„Ha most nyáron elcsípné a döntőt százon, az maga volna a csoda – ezt trénere, Selmeci Attila mondta nem sokkal a rajt előtt. Persze az amúgy erősebbnek tartott számában, 200-on a vb-ről végül is lemaradó Kristóf képességeiben már akkor sem kételkedett: Hosszú kar, hosszú láb, magas, könnyű a fajsúlya, ráadásul olyan delfinlába van, amire csak születni lehet.”

Aztán tanítványa őt is elkápráztatta: az utolérhetetlen Caeleb Dressel mögött „olyan második ötvenet jött, amilyet nem is lehet”, és bemutatkozott a nagyszínpadon: élete első felnőtt-világversenyén ezüstérmes lett.

...és a "nagy" 2019-ben, Kvangdzsuban Fotó: Kovács Tamás/MTI
...és a "nagy" 2019-ben, Kvangdzsuban Fotó: Kovács Tamás/MTI

...és a "nagy" 2019-ben, Kvangdzsuban  •  Fotó: Kovács Tamás/MTI

Majd sorra következtek a korosztályos sikerek: négyszeres junior-világbajnok lett Indianapolisban, az érettségi miatt az iskolapadból „kiugorva” ugyancsak négy aranyat nyert a helsinki korosztályos kontinensviadalon, a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián pedig három számban koronázták meg.

Egy éve már esélyesként, utcahosszal nyerte meg Glasgow-ban a felnőtt Európa-bajnokságot kétszáz pillangón. Ám érezni lehetett, hogy az igazán nagy dobás még hátravan. Az ősszel pedig klubot váltott: Érdről a fővárosba, a Budapesti Honvédba igazolt.

„Azzal együtt, hogy nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki ott foglalkozott velem, úgy érzem, Érdet már egy kicsikét kinőttem. Olyan helyet akartam, ahol nyugodtan, minden igényt kielégítő körülmények között tudok felkészülni a kvangdzsui világbajnokságra és a tokiói olimpiára.”

Azt már tudjuk, mi történt Dél-Koreában. De hogy miként, azt a főszereplő sem egészen érti.

„Ezt mégis hogyan csináltam?! szállt ki a vízből Milák. Mi is valami ilyesmit kérdezgetünk tőle, már több mint három éve. S az ifjú klasszis sikeréhségét látva alighanem jó darabig eltart a találgatás.

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik