Úszás: kezdetnek három arany és egy bronz a junior Eb-n

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.04. 19:25
Címkék
Parádésan indult Helsinkiben a junior Európa-bajnokság a magyar úszóknak. Három arany- és egy bronzérmet szereztek fiataljaink a nyitónapon: Késely Ajna 800 m gyorson és 400 m vegyesen győzött, míg Milák Kristóf 400 m gyorson az első, Horváth Lili szintén 400 m vegyesen a harmadik helyen zárt.

Bruckner Vince jelenti Helsinkiből – utanpotlassport.huA délelőtti előfutamok ugyan remekül sikerültek a magyar úszóknak, a junior Európa-bajnokság lényegi része csak délután kezdődött el Helsinkiben a Makelarinnen Uszodában.Bruckner Vince jelenti Helsinkiből – utanpotlassport.huA délelőtti előfutamok ugyan remekül sikerültek a magyar úszóknak, a junior Európa-bajnokság lényegi része csak délután kezdődött el Helsinkiben a Makelarinnen Uszodában.

Késely Ajnának volt oka a mosolygásra Helsinkiben, 800 m gyorson és 400 m vegyesen is győzött a nyitónapon Forrás: MÚSZ
Késely Ajnának volt oka a mosolygásra Helsinkiben, 800 m gyorson és 400 m vegyesen is győzött a nyitónapon Forrás: MÚSZ

Késely Ajnának volt oka a mosolygásra Helsinkiben, 800 m gyorson és 400 m vegyesen is győzött a nyitónapon  •  Fotó: Pass Ferenc/MÚSZ

A döntőkre – ahogyan szokott – összeállt a versenyzők és edzők alkotta magyar tábor, amely az első magyar érdekeltségű futam, az 50 m pillangó előtt egy emberként ugrott talpra Milák Kristóf szólításakor.

Az érdiek 18 éves klasszisa nem is okozott csalódást, lehozta a futamot ahogyan szokta, és a második legjobb idővel a döntőbe tempózott. De a dolog érdemi része csak ez után következett. Nem sokkal később ugyanis a 400 m gyors fináléjában is profi módon versenyzett, s az utolsó százon már mindenki a talpát nézte. Az amúgy nem gyors-, hanem pillangóspecialista Kristóf aranyérmes lett, míg Kalmár Ákos a hatodik helyen csapott célba. És Milák éppen csak leszállt a dobogó legfelső fokáról, már ment is a szólító terembe, merthogy kezdődött az 50 m pillangó fináléja. Ott hatodik lett.

De Késely Ajna sem maradt el Kristóftól, sőt: keretbe foglalta fiúkollégája sikereit… A Kőbánya SC 16 esztendős kiválóságának köszönhetően a megnyitóünnepségen hallható finn után a magyar himnusz szólhatott először az uszodában. Méghozzá annak köszönhetően, hogy 400 m vegyesen nem volt nála jobb, mi több: nagy fölénnyel nyert. És hogy teljes legyen a boldogság, ugyanott a Vasas úszója, Horváth Lili parádés hajrával bronzérmes lett. Majd Ajna 800 m gyorson a verseny nagy esélyeseként újra odatette magát, és új junior Európa-bajnoki rekorddal, 8:30.43-as idővel győzött az egyik kedvenc számában is. Három arany már a nyitónapon – te jó ég, mi lesz még itt?!

Mert esély van a folytatásban is, tekintve, hogy a középdöntőkben szintén jól tempóztak a mieink. A fiúk között 100 m háton Milák a harmadik, a nála két évvel fiatalabb Zombori Gábor (Budafóka) pedig – nagy bravúrral – a nyolcadik helyen lett finalista. A 200 m mellen érdekelt egri Bőhm Sebestyénnem sokkal csúszott le a döntőről, tizedikként zárta a számot.

A lányok viszont nem hibáztak: 200 m pillangón Berecz Blanka (Kőbánya SC) az első, Hatházi Dóra a második helyen ment tovább, míg a százhalombattai Ilyés Laura az első, Szabó-Feltóthy Eszter (Vasas) a harmadik pozícióban jutott a fináléba.

A nap zárásaként a leány 4x100 méteres gyorsváltó – Fábián Fanni, Kurdi Zsófia, Gyurinovics Fanni, Barócsai Petra összeállításban – ötödikként ért célba.

A versenynapot követően fáradtan, de nagyon boldogan nyilatkozott az Utanpotlassport.hu-nak Késely Ajna:

„Kemény nap volt, két különösen nehéz számról van szó, örülök a jó kezdésnek. A 800 méter gyorson úszott idő különösen boldoggá tesz, és biztató a jövőre nézve. Tetszenek az uszodában a körülmények, várom a folytatást, csütörtökön négyszáz gyorson hasonlóan jól szeretnék szerepelni.”

Soha rosszabb startot! Csütörtökön folytatás, természetesen újabb magyar arany- és éremesélyekkel.

JUNIOR ÚSZÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG, ELSŐ NAP (HELSINKI)
Döntők. Fiúk:
400 m gyors: 1. Milák Kristóf (Magyarország) 3:50.00, 2. Ilja Szibircev (Oroszország), 3. Johannes Calloni (Olaszország), …6. Kalmár Ákos 3:52.06;50 m pillangó: 1. Andrej Minyakov (Oroszország), 2. Tomoe Zenimoto (Norvégia), 3. Danyiil Markov (Oroszország), …6. Milák Kristóf 23.84;4x100 m gyorsváltó:1. Oroszország, 2. Olaszország, 3. Németország.
Leányok:
800 m gyors: 1. Késely Ajna 8:30.43, 2. Celine Rieder (Németország), 3. Giulia Salin (Olaszország); 50 m mell: 1. Tatiana Belonogoff (Naya-Britannia), 2. Anna Elendt (Németország), 3. Tina Celik (Szlovénia); 400 m vegyes: 1. Késely Ajna (Magyarország) 4:41.55, 2. Yara Sophie Hierath (Németország), 3. Horváth Lili 4:45.58; 4x100 m gyorsváltó: 1. Oroszország, 2. Németország, 3. Olaszország, …5. Magyarország 3:46.37(Fábián Fanni, Kurdi Zsófia, Gyurinovics Fanni, Barócsai Petra).
Középdöntők. Fiúk:
100 m hát: Milák Kristóf 54.67 – a döntőbe jutott, Zombori Gábor 55.69 – a döntőbe jutott
; 200 m mell: Bőhm Sebestyén 2:16.35 – nem jutott tovább.
Leányok:
200 m hát: Ilyés Laura, 2:11.95 – a döntőbe jutott, Szabó-Feltóthy Eszter 2:12.79 – a döntőbe jutott;200 m pillangó: Berecz Blanka 2:11.22 – a döntőbe jutott, Hatházi Dóra 2:11.81 – a döntőbe jutott.

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik