HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2019.02.10 09:00 Frissítve: 2019.02.10 09:11

Úszás: Hatházi Dóra ígéretes eredményeket ér el az elmúlt években

A tizenöt esztendős Hatházi Dóra megállíthatatlan. Habár a fiatal úszót egyszer vissza kellett csábítani sportágához, azóta egyre inkább az edzés és a versenyzés teszi ki a mindennapjait. Az elmúlt években ráadásul eredményes is: egy lábtörés sem állította meg abban, hogy elindulhasson a 2017-es európai ifjúsági olimpiai játékokon (EYOF), s a tavalyi esztendő sikere is nagyot szólt. A Mol Alapítvány által támogatott fiatal úszó a junior Európa-bajnokságon – még 14 évesen – bronzérmet szerzett 200 méteres pillangóúszásban.

Kovács Gyöngyike – utanpotlassport.hu Gyermekkorában Dóri még nem tekintett hivatásként az úszásra, viszont fontos volt számára a testmozgás. A nyíregyházi születésű fiatalt szülei úszótagozatos iskolába iratták be, és nevelőedzője, Kiss Daniella támogatása is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy kislányként az úszás szerelmese lett.

Hatházi Dóra jó ütemben fejlődik, s újabb nagy versenyekre készül idén is  Forrás: frissmedia

Hatházi Dóra jó ütemben fejlődik, s újabb nagy versenyekre készül  •  Forrás: frissmedia

„Annak idején az volt az egyetlen cél, hogy megtanuljak úszni, viszont ahogy telt az idő, egyre inkább megszerettem a sportágat. Volt egy időszak, amikor nem úsztam, de az akkori edzőm látott bennem fantáziát, és azt mondta: van hozzá tehetségem, nagy kár lenne, ha abbahagynám. Ő volt az, aki – fogalmazhatunk úgy – visszacsalogatott az edzésekre, így hát úsztam tovább. Úgy érzem, jó döntést hoztunk.”

S valóban, hiszen a Nyíregyházi Sportcentrum növendékének eredményein is látszik, hogy nem volt hiábavaló energiát fektetni az edzésekbe és a rengeteg gyakorlásba. Dóri 2017-ben a közép-európai országok serdülő-úszóversenyéről öt aranyéremmel tért haza, míg ezt követően szintén ezen a versenyen, de már junior kategóriában is szépen szerepelt. Akkor kétszer állt fel a dobogó legmagasabb fokára: 100 és 200 méter pillangón egyaránt győzni tudott.

„Korábban nem is gondoltam arra, hogy versenyeken induljak, viszont jó érzéssel tölt el, és természetesem már az egész légkört imádom, ami körülvesz a versenyek során. Motiválnak az elért eredmények, ugyanakkor néha felteszem magamnak a kérdést: jól végzem-e a dolgom, képes lehetek-e még jobb eredmények elérésére?”

A válasz egyértelműen igen, hiszen Gyula Sándor tanítványát még korábbi lábtörése sem tántorította el attól, hogy versenyezzen. Kemény és kitartó munkával olyan versenyeken is részt tudott venni, amelyek előtt az orvosok nem sok esélyt láttak az indulásra.

„Testnevelés órán sajnos egy nagyon rossz mozdulat következtében eltört a lábam, kérdéses volt, hogy el tudok-e indulni a győri EYOF-on. Jó pár hónap kimaradt, de nagyon igyekeztem, hiszen biztos csapattag voltam, megvolt a szintidőm is. A gyógyulást követően nagyon keményen edzettem, s szerencsére elindulhattam a versenyen, igaz csak a hetedik hely lett meg 100 pillangón.”

A sérülésnek ma már semmi nyoma nincs: ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a tavaly megszerzett Európa-bajnoki harmadik hely 200 méteres pillangóúszásban.

„Eddigi eredményeim közül erre vagyok a legbüszkébb. A junior Európa-bajnokságon bronzérmet szereztem, és ez motivál a továbbiakban is. Még nagyon fiatal vagyok, de természetesen vannak céljaim, idén az ifjúsági Eb-n és a hazai rendezésű világbajnokságon is szeretnék elindulni. Először kvalifikálnom kell magamat, de ennél picit előrébb tekintek: szeretnék ezeken a versenyeken is felállni a dobogó valamelyik fokára. A legnagyobb célom egyértelműen az olimpia lesz a későbbiekben.”

Ehhez Dórinak segítsége is van, családja mellett a Mol Alapítvány támogatására is számíthat felkészülése és versenyei során.

„Korábban nem gondoltam volna, hogy én is részese lehetek a támogatottaknak, de nagyon örültünk a lehetőségnek. Ez leginkább az úszófelszerelések beszerzésében jelent könnyebbséget, az úszódresszt és a szemüvegeket ugyanis mindig pótolni kell. Ez a segítség is nagyban hozzájárult a sikereimhez.”

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.02.21 18:21:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Nyártól a bajnoki címvédő MOL-Pick Szeged kézilabdacsapatát erősíti a 20 éves ifj. Rosta Miklós. A korosztályos válogatott beállós alig várja már a bemutatkozást a Tisza-parti együttesben, amelyben édesapja korábbi mezszámát viselheti szeptembertől.

2019.02.17 19:22:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Klujber Katrin és Pásztor Noémi érkezésével immár öt tavalyi junior-világbajnok játékos erősíti az FTC felnőtt női kézilabdacsapatát. A zöld-fehérek még nem kiforrott játékosokkal a fedélzeten gyakorlatilag bárki ellen felveszik a versenyt a Bajnokok Ligájában. A klub filozófiájáról, a fiatalos koncepcióról Elek Gábor vezetőedzőt, a már rutinos fradistának számító Márton Grétát és a legújabb szerzeményt, Pásztor Noémit kérdeztük.

2019.02.13 15:32:16

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Ferencvárosi Torna Club újraindítja gyorskorcsolya-szakosztályát, ennek okán a zöld-fehér egyesület sajtótájékoztató keretein belül mutatta be szakmai vezetőit, illetve versenyzőit: a Liu testvérek a klubnál folytatják pályafutásukat.

2019.02.12 20:42:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A sikeres hétfői versenynapot követően kedden folytatódtak a 14. téli ifjúsági olimpiai fesztivál (EYOF) küzdelmei. Az előző napihoz hasonlóan ezúttal is a curlingesek és a rövid pályás gyorskorcsolyázók vitték a prímet. Bontovics Balázs egyéniben az 500 méteres távon szerzett bronzérmet, a vegyes váltónk pedig a 3000 méteres versenyszámban a pénteki döntőbe jutott. Dicséret illeti curlingeseinket is, akik mindkét mérkőzésüket megnyerték, és továbbra is előkelő helyen állnak csoportjukban.

2019.01.24 13:22:04

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Döntőbe jutott a junior Australian Openen a Nagy Adrienn, Kavagucsi Nacumi leánypáros. A magyar-japán kettős 59 perc alatt, három szettben győzte le francia-máltai ellenfelét, s ezzel mindketten eddigi karrierjük egyik legszebb pillanata előtt állnak. A fináléban egy amerikai duó ellen lépnek pályára.