utanpotlassport.hu 2019.02.10 09:00 Frissítve: 2019.02.10 09:11

Úszás: Hatházi Dóra ígéretes eredményeket ér el az elmúlt években

A tizenöt esztendős Hatházi Dóra megállíthatatlan. Habár a fiatal úszót egyszer vissza kellett csábítani sportágához, azóta egyre inkább az edzés és a versenyzés teszi ki a mindennapjait. Az elmúlt években ráadásul eredményes is: egy lábtörés sem állította meg abban, hogy elindulhasson a 2017-es európai ifjúsági olimpiai játékokon (EYOF), s a tavalyi esztendő sikere is nagyot szólt. A Mol Alapítvány által támogatott fiatal úszó a junior Európa-bajnokságon – még 14 évesen – bronzérmet szerzett 200 méteres pillangóúszásban.

Kovács Gyöngyike – utanpotlassport.hu Gyermekkorában Dóri még nem tekintett hivatásként az úszásra, viszont fontos volt számára a testmozgás. A nyíregyházi születésű fiatalt szülei úszótagozatos iskolába iratták be, és nevelőedzője, Kiss Daniella támogatása is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy kislányként az úszás szerelmese lett.

Hatházi Dóra jó ütemben fejlődik, s újabb nagy versenyekre készül idén is  Forrás: frissmedia

Hatházi Dóra jó ütemben fejlődik, s újabb nagy versenyekre készül  •  Forrás: frissmedia

„Annak idején az volt az egyetlen cél, hogy megtanuljak úszni, viszont ahogy telt az idő, egyre inkább megszerettem a sportágat. Volt egy időszak, amikor nem úsztam, de az akkori edzőm látott bennem fantáziát, és azt mondta: van hozzá tehetségem, nagy kár lenne, ha abbahagynám. Ő volt az, aki – fogalmazhatunk úgy – visszacsalogatott az edzésekre, így hát úsztam tovább. Úgy érzem, jó döntést hoztunk.”

S valóban, hiszen a Nyíregyházi Sportcentrum növendékének eredményein is látszik, hogy nem volt hiábavaló energiát fektetni az edzésekbe és a rengeteg gyakorlásba. Dóri 2017-ben a közép-európai országok serdülő-úszóversenyéről öt aranyéremmel tért haza, míg ezt követően szintén ezen a versenyen, de már junior kategóriában is szépen szerepelt. Akkor kétszer állt fel a dobogó legmagasabb fokára: 100 és 200 méter pillangón egyaránt győzni tudott.

„Korábban nem is gondoltam arra, hogy versenyeken induljak, viszont jó érzéssel tölt el, és természetesem már az egész légkört imádom, ami körülvesz a versenyek során. Motiválnak az elért eredmények, ugyanakkor néha felteszem magamnak a kérdést: jól végzem-e a dolgom, képes lehetek-e még jobb eredmények elérésére?”

A válasz egyértelműen igen, hiszen Gyula Sándor tanítványát még korábbi lábtörése sem tántorította el attól, hogy versenyezzen. Kemény és kitartó munkával olyan versenyeken is részt tudott venni, amelyek előtt az orvosok nem sok esélyt láttak az indulásra.

„Testnevelés órán sajnos egy nagyon rossz mozdulat következtében eltört a lábam, kérdéses volt, hogy el tudok-e indulni a győri EYOF-on. Jó pár hónap kimaradt, de nagyon igyekeztem, hiszen biztos csapattag voltam, megvolt a szintidőm is. A gyógyulást követően nagyon keményen edzettem, s szerencsére elindulhattam a versenyen, igaz csak a hetedik hely lett meg 100 pillangón.”

A sérülésnek ma már semmi nyoma nincs: ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a tavaly megszerzett Európa-bajnoki harmadik hely 200 méteres pillangóúszásban.

„Eddigi eredményeim közül erre vagyok a legbüszkébb. A junior Európa-bajnokságon bronzérmet szereztem, és ez motivál a továbbiakban is. Még nagyon fiatal vagyok, de természetesen vannak céljaim, idén az ifjúsági Eb-n és a hazai rendezésű világbajnokságon is szeretnék elindulni. Először kvalifikálnom kell magamat, de ennél picit előrébb tekintek: szeretnék ezeken a versenyeken is felállni a dobogó valamelyik fokára. A legnagyobb célom egyértelműen az olimpia lesz a későbbiekben.”

Ehhez Dórinak segítsége is van, családja mellett a Mol Alapítvány támogatására is számíthat felkészülése és versenyei során.

„Korábban nem gondoltam volna, hogy én is részese lehetek a támogatottaknak, de nagyon örültünk a lehetőségnek. Ez leginkább az úszófelszerelések beszerzésében jelent könnyebbséget, az úszódresszt és a szemüvegeket ugyanis mindig pótolni kell. Ez a segítség is nagyban hozzájárult a sikereimhez.”

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.01.24 19:06:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A junior vb- és Eb-, továbbá U23-as Eb-győztes cselgáncsozó, Özbas Szofi és a felnőttvilágbajnok kajakos, Kopasz Bálint lett 2019 legjobb utánpótláskorú sportolója. Mindez a tizenkilencedik alkalommal megrendezett Héraklész Díjátadó Gálán derült ki pénteken.

2020.01.23 19:06:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elképesztő teljesítménnyel nyerte meg Pekler Zalán a junior légpuskások 10 m-es müncheni versenyét. A komáromi sportlövő jobbat lőtt, mint a világcsúcs (országos csúcsot ért el), ezek után azt kérdeztük tőle, mégis hogyan csinálta.

2020.01.14 21:07:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elstartolt a junior leánykosarasok bajnokságának felsőházi rájátszása, amelyben a Csata DSE, a DVTK Akadémia és a Vasas Akadémia hozta ez idáig minden meccsét. A miskolciak eddig két mérkőzésből kétszer nyertek ugyanolyan arányú különbséggel: 68−67-re verték az NKA Pécs és a BEAC-Újbuda KA alakulatát is.

2020.01.14 13:07:01

Utánpótlássport G. G. utanpotlassport.hu

Fantasztikus hangulatú összecsapáson az LSU nyerte az amerikai egyetemi amerikaifutball-liga nagydöntőjét. A Tigrisek harcában – merthogy mindkét együttest Tigersnek hívják – 42–25-re diadalmaskodtak, ezzel 2007 óta az első, történetük negyedik végső sikerét aratták az NCAA-ben. Joe Burrow tovább halmozta a rekordokat.

2020.01.12 11:35:15

Utánpótlássport P. K. utanpotlassport.hu

Januárban még nem jellemzőek a kimondott utánpótlás-futballesemények, de februárban már indul a Premier League Cup, az UEFA Ifjúsági Liga, folytatódnak a hazai küzdelmek, majd márciustól már egyre több válogatott mérkőzést is rendeznek. Összegyűjtöttük a fontosabb, magyar vonatkozású futballesemények időpontjait, helyszíneit 2020-ból.