Úszás: három magyar érmet tartogatott a junior Eb negyedik napja

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.07. 18:59
Címkék
Egy arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet tartogatott a helsinki junior úszó Európa-bajnokság negyedik versenynapja a magyar válogatottnak. Kalmár Ákos győzött 1500 m gyorson, Késely Ajna 200 m gyorson másodikként ért célba, míg Barócsai Petra 100 m pillangón harmadik lett.

Bruckner Vince jelenti Helsinkiből – utanpotlassport.hu „Minden jegy elkelt” – állt Helsinkiben a Makelarinne Uszoda bejárati ajtaján a junior Európa-bajnokság negyedik napjának esti programja előtt. És valóban, szombaton is kitűnő volt a hangulat, sok néző biztatta a versenyzőket.Bruckner Vince jelenti Helsinkiből – utanpotlassport.hu „Minden jegy elkelt” – állt Helsinkiben a Makelarinne Uszoda bejárati ajtaján a junior Európa-bajnokság negyedik napjának esti programja előtt. És valóban, szombaton is kitűnő volt a hangulat, sok néző biztatta a versenyzőket.

Az első három napon nyolc arany-, egy ezüst- és három bronzérmet szerző magyar küldöttségnek is volt miért szorítania, hiszen öt döntőben is vízbe ugrottak versenyzőink.

A finálék sora a 200 m háttal kezdődött, amelyben a Budafóka SE 16 éves versenyzője, Zombori Gábor parádésan teljesített. Új korosztályos csúccsal éppen csak lemaradt a dobogóról, a negyedik helyen zárt.

Kalmár Ákos korosztályos csúccsal nyert 800 m gyorson Fotó: Pass Ferenc
Kalmár Ákos korosztályos csúccsal nyert 800 m gyorson Fotó: Pass Ferenc

Kalmár Ákos korosztályos csúccsal nyert 800 m gyorson  •  Fotó: Pass Ferenc

Utána következett a Helsinkiben addig négy aranyérmet szerző Késely Ajna. A Kőbánya SC 16 esztendős kiválósága ugyanúgy kezdte a 200 m gyors döntőjét, mint eddigi összes számát az Eb-n. Azonnal az élre tört, majd egy jó darabig ott is maradt. Az utolsó ötven méteren viszont nagyon felúszott rá Isabel Marie Gose, és bár Késely hatalmasat küzdött az utolsó métereken, a benyúlás a németnek sikerült jobban, így ezúttal maradt az ezüstérem. A szegediek 15 éves úszója, Fábián Fanni az ötödik helyen zárta a számot.

Újabb dobogós helyezéssel lett gazdagabb a magyar csapat a leány 100 m pillangó döntője után. Az érdiek 16 éves versenyzője, Barócsai Petra ugyan csak hatodikként fordult, de a parádés második ötven méteren egészen a harmadik helyig tempózott.

És hogy teljes legyen a szombati éremkollekció is, Kalmár Ákos megszerezte második elsőségét Helsinkiben. A 18 éves bajai úszó az 1500 m gyorsot követően 800-on is magabiztos versenyzéssel lett aranyérmes. Hatszáz méter után lépett el a mezőnytől, s előnye a célig kitartott – 7:55.41-es idejével új korosztályos csúcsot állított fel.

A nap végén bombaerős magyar négyes (Ilyés Laura, Bőhm Sebestyén, Milák Kristóf, Késely Ajna) érkezett a vegyes csapatok 4x100 méteres vegyes váltó fináléjára. Az éremszerzés ezúttal nem sikerült, a magyar egység az ötödik helyen zárt (3:52.70). Az oroszok Európa-csúccsal győztek.

Az érmes magyar versenyzők reakciója:
Kalmár Ákos (1500 m gyors, arany): „Igazából elég jól felépített úszás volt, úgy alakult, ahogyan edzőmmel elterveztük. A táv második felében váltottam ritmust, örülök, hogy összejött az új korosztályos csúcs.”

Késely Ajna (200 m gyors, ezüst): „Most már azért érzem a fáradtságot, ez az utolsó előtti nap. Sajnálom, hogy nem sikerült jobban hajráznom, mert jó lett volna nyerni. Kicsit hullámvölgyben vagyok a mai napon, de azért természetesen örülök az ezüstnek, és annak is, hogy vasárnap ott lehetek a 200 vegyes döntőjében.”

Barócsai Petra (100 m pillangó, bronz): „Nem vagyok nagy sprinter, ezúttal sem tudtam jól elkezdeni, de aztán láttam, hogy elment mellettem az első helyezett, és akkor rákapcsoltam. Gondoltam, hogy nem lehetek annyira rossz pozícióban. Nagyon örülök a bronznak és az időnek is, mert már két éve nem úsztam percen belül.”

JUNIOR ÚSZÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG, NEGYEDIK NAP, HELSINKI
Döntők. Fiúk:
1500 m gyors: 1. Kalmár Ákos 7:55.41; 2. Paul Beaugrand (Franciaország), 3. Johannes Calloni (Olaszország); 50 m hát: 1. Kliment Kolesnyikov (Oroszország), 2. Michael Schaeffner (Németország), 3. Thierry Frederic Bollin (Svájc); 200 m hát: 1. Kliment Kolesnyikov (Oroszország), 2. Daniel-Cristian Martin (Románia), 3. Roman Mityukov (Svájc), 4. Zombori Gábor 1:59.87
Leányok:
50 m gyors: 1. Freya Anderson (Nagy-Britannia), 2. Elizaveta Klevanovics (Oroszország), 3. Kornelia Fiedkiewicz (Lengyelország); 200 m gyors: 1. Isabel Marie Gose (Németország), 2. Késely Ajna 1:58.27, 3., Polina Nyevmovenko (Oroszország), ...5. Fábián Fanni 2:01.16; 100 m pillangó: 1. Emily Large (Nagy-Britannia), 2. Anasztaszija Skurdaj (Fehéroroszország), 3. Barócsai Petra 59.95.
Mix:
4x100 m vegyes váltó: 1. Oroszország, 2. Nagy-Britannia, 3. Németország, … 5. Magyarország (Ilyés Laura, Bőhm Sebestyén, Milák Kristóf, Késely Ajna) 3:52.70.
Középdöntők. Fiúk:
200 m gyors: Milák Kristóf 1:48.19 – a döntőbe jutott;100 m mell: Bőhm Sebestyén 1:03.26 – nem jutott tovább; 50 m hát: Zombori Gábor 26.85 – nem jutott tovább; 100 m pillangó: Milák Kristóf 52.97 – a döntőbe jutott
Leányok:
50 m gyors: Gyurinovics Fanni 26.08 – nem jutott tovább; 100 m mell: Békési Eszter 1:10.07 – nem jutott tovább, Kurdi Zsófia 1:11.52 – nem jutott tovább; 100 m hát: Ilyés Laura 1:02.55 – a döntőbe jutott; 200 m vegyes: Késely Ajna 2:16.50 – a döntőbe jutott, Nagy Réka 2:16.55 – a döntőbe jutott.

Korábbi cikkeink a junior Európa-bajnokságról:
Folytatódik az aranyeső? − beharangozó
Soha rosszabb startot! − az első nap tudósítása
Bekezdett a magyar csapat! – az első nap értékelése
Mindig van feljebb − a második nap tudósítása
Eddig minden összejött − a második nap értékelése
Kitart a forma – a harmadik nap tudósítása
Rekordközelben – a harmadik nap értékelése

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik