Úszás: Hargitay András értékeli a sportág újabb sikerkorszakát

Bruckner Vince utanpotlassport.huBruckner Vince utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.12.14. 09:03
Címkék
Sorozatunkban olyan korábbi klasszis sportolók mondják el véleményüket a hazai utánpótlásról, akik manapság semmilyen vagy csak csekély szerepet töltenek be annak alakításában. Eheti vendégünk Hargitay András olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszó, korábbi szövetségi kapitány.

Tizenhat évesen a müncheni olimpia dobogóján állhatott, egy esztendővel később, az 1973-as belgrádi vb-n a világ tetejére ért 400 m vegyesen. Azaz, ha valaki, Hargitay András tudja, mi kell ahhoz, hogy már utánpótláskorban szenzációs sikereket érjen el az úszó. Pláne, hogy 2014-ben az utánpótlás-válogatott élére nevezték ki, majd 2016 áprilisától nem egészen egy évig a felnőttválogatottat is irányította. Őt kérdeztük a Milák Kristóf, Késely Ajna fémjelezte aranygeneráció szárnyalásáról, no meg a magyar úszóutánpótlás sikereiről is.Hargitay András tudja, mi kell ahhoz, hogy már utánpótláskorban szenzációs sikereket érjen el az úszó. Pláne, hogy 2014-ben az utánpótlás-válogatott élére nevezték ki, majd 2016 áprilisától nem egészen egy évig a felnőttválogatottat is irányította. Őt kérdeztük a Milák Kristóf, Késely Ajna fémjelezte aranygeneráció szárnyalásáról, no meg a magyar úszóutánpótlás sikereiről is.

Hargitay szerint a sportág, illetve a magyar sport utánpótlása 1963-ban került új szintre, amikor Kocsis Mihály vezetésével megalakult a Központi Sportiskola. Egy olyan több sportágra alapuló intézmény, amely hosszú évtizedekre megalapozta a hazai sport sikerességét, a megannyi olimpiai érmet.

Hargitay András szerint a fiataloknak a munka tiszteletét nem szabad szem elől téveszteniük
Hargitay András szerint a fiataloknak a munka tiszteletét nem szabad szem elől téveszteniük

Hargitay András szerint a fiataloknak a munka tiszteletét nem szabad szem elől téveszteniük

„Tehetségek minden országban születnek, nem arról van szó, hogy Magyarországon sokkal ígéretesebb gyerekek érkeznének az uszodákba. Viszont olyan edzők dolgoznak olyan klubokban, ahol megéri tehetségesnek lenni. A magyar edzői gárda mindig nagyon erős volt, és ezt nem csak itthon bizonyította, hiszen például Hunyadfi István és Nagy József a tengerentúlon is olimpiai bajnokokat tudott nevelni.”

A magyar úszósport másik nagyon fontos pillérének a 2013-ban indult Jövő Bajnokai-programot tartja, amely többek között olyan sportolókat adott az országnak, mint Milák Kristóf, Rasovszky Kristóf vagy Késely Ajna.

„Akkorheves vitákat váltott ki, sokan kételkedtek benne, de ezek a fiatalok és az általuk elért eredmények bizonyítják, hogy jó úton jártunk azokkal együtt, akik ezt a programot megálmodták. Először csak Budapesten, aztán pedig országosan is. S ami még fontos, a Jövő Bajnokai, ahogyan a nevében is benne van, garancia lehet a további nagy eredményekre is. A sikerek azonban egyetlen dologra kell, hogy ösztönözzenek bennünket: hogy még keményebben, még jobban kell dolgoznunk.”

Ami a jelen körülményeit illeti a magyar utánpótlásban, természetesen nem könnyű összevetni azokat a harminc-negyven évvel ezelőtti állapotokkal. Hargitay szerint egy biztos: a jelenlegi helyzetre nem lehet panasz.

„Nehéz összevetni ezeket a korszakokat, voltak pozitív és kevésbé pozitív időszakok. Most úgy látom, mind anyagilag, mind technikailag jobbak a lehetőségek, mint korábban. Ebben benne van az a veszély, hogy esetleg elkényelmesedhet a versenyző, mert nem kell annyira küzdeni, nem kell például egy pályán hárman is úszni, mint évtizedekkel ezelőtt. A nehézséget pedig az jelentheti, hogy most rengeteg a verseny: akkoriban volt az ifjúsági Európa-bajnokság és az ifjúsági Barátság-kupa, ezzel szemben most az edzők azon gondolkozhatnak, hogy melyik versenyre készítik fel igazán a sportolókat.”

A magyar úszósport jelenkori sikeressége mindenesetre vitathatatlan. De mit üzen az olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok sportoló a mostani fiataloknak?

„A közvélemény, a magyar emberek imádják a sportot, közülük többen erőn felül is áldoznak rá. Ezt a sportolók olimpiai, világbajnoki érmekkel hálálták meg, amelyeknek eddig egy ország tudott együtt örülni, nagyon remélem, hogy a jövőben is így lesz. Amit a fiataloknak semmiképpen sem szabad szem elől téveszteni, az a munka megbecsülése. Hiszen anélkül csak ideig-óráig lehet sikeres az ember, az adja meg az igazi értékét a sikereknek. A mai világban sok a változás, de aki keményen dolgozik, arra továbbra is felnéznek. Vagyis a munka tisztelete még megvan, és remélem, nagyon sokáig meg is marad.”

További korosztályos hírekÚSZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik