utanpotlassport.hu 2019.04.18 20:12 Frissítve: 2019.04.23 16:34

Úszás: néhány év után újra felfelé ível a Kőbánya SC szakosztálya

A Kőbánya SC szakosztálya évtizedek óta egyik meghatározó szereplője a hazai úszósportnak, ezen belül az utánpótlás-nevelésnek. Az egyesület mesteredzője, Turi György úgy látja, kimásztak a néhány éves gödörből, és újra felfelé ívelnek az eredmények a Kőér utcában.

Bruckner Vince – utanpotlassport.hu A Kőbánya SC úszószakosztálya kivételesen sikeres évet zárt 2018-ban. A Kőér utcai műhely fiatal versenyzői a medencében elért sikerek mellett (a 17 éves Késely Ajna ötször nyert a helsinki junior Eb-n, háromszor állhatott dobogóra a felnőttek glasgow-i kontinensviadalán és triplázott a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián, miközben a nála egy esztendővel fiatalabb Berecz Blanka Finnországból és Argentínából szintén győzelemmel térhetett haza) a nyílt vízen is szép sikereket alkottak.

Turi György biztos benne, hogy Késely Ajna után újabb klasszisok nőnek ki a Kőbánya SC fiataljaiból Fotó: Szalmás Péter/MOB

Turi György biztos benne, hogy Késely Ajna után újabb klasszisok nőnek ki a Kőbánya SC fiataljaiból  •  Fotó: Szalmás Péter/MOB

Természetesen a szakosztály vezetője, Turi György is szívesen gondol vissza a múlt esztendő sikereire.

„Nagyon kellemes emlékeim vannak, hiszen kisebb gödörből kellett kimásznunk a kétezer-tizenötös elvándorlás után. Most azonban azt látjuk, hogy az utunk kezd kisimulni, combosodik a szakosztály. Büszkeség, hogy az említett nehézségek ellenére újabb és újabb tehetségeket termelünk ki. Néhány éve azt mondtam, mi vagyunk a legeredményesebb másoknak nevelő szakosztály, de szerencsére ez mára visszafordult a helyes irányba.”

A kőbányaiak évtizedek óta folyamatosan nevelik ki a tehetségeket, és Késely Ajna hiába „öregedett ki” az utánpótláskorból, már az újabb és újabb tehetségek látszanak. A klub mesteredzője elárulta, mi a titok.

„A rendszer. Ugyanis az edzői stáb úgymond legrutintalanabb tagja is több mint tíz éve dolgozik nálunk, versenyzőből lett edzőként vagy végig trénerként. Mi valóban akadémiai rendszerben dolgozunk, az oktatási intézményekkel összehangoltan tartjuk az edzéseket, egészen a legkisebbektől kezdve. Korábban nem egyszer fordult elő, hogy a négyéves gyerek az olimpiai bajnokkal egy medencében edzett.”

És – elsősorban Késely sikerei miatt – a szakosztály mind nagyobb népszerűségnek örvend az egyébként is jól menő magyar úszósportban. Ezáltal szinte özönlenek a gyerekek a Kőér utcai uszodába.

„A szakosztály edzőivel és Ajnával együtt már-már nap mint nap kamera előtt állunk, adjuk az interjúkat. Ajna arca akkora húzóerő, annyira pozitív az emberek szemében, hogy mára sok embernek a példaképévé vált. Egyre többen jelentkeznek, egyre többen szeretnének itt úszni az ő eredményei nyomán. És biztos vagyok benne, hogy a mostani gyerekek közül is lesz olyan, aki oda fog érni. Hiszen 1988 óta, Egerszegi Krisztina első olimpiai bajnoki címe után szinte minden évben történt velünk valami fantasztikus, mindig felbukkantak újabb tehetségek.”

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".

2020.02.02 16:06:15

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Számos utánpótlássikerről adunk hírt, ám jól tudjuk: ezek még nem garantálják a fényes felnőttpályafutást. Most az érem másik oldalát vizsgáltuk meg: olyan sportolókkal beszéltünk, akik utánpótláskorúként nem arattak nagy sikereket, de későn érő típusként szép pályafutást építettek.

2020.01.24 19:06:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A junior vb- és Eb-, továbbá U23-as Eb-győztes cselgáncsozó, Özbas Szofi és a felnőttvilágbajnok kajakos, Kopasz Bálint lett 2019 legjobb utánpótláskorú sportolója. Mindez a tizenkilencedik alkalommal megrendezett Héraklész Díjátadó Gálán derült ki pénteken.

2020.01.23 19:06:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elképesztő teljesítménnyel nyerte meg Pekler Zalán a junior légpuskások 10 m-es müncheni versenyét. A komáromi sportlövő jobbat lőtt, mint a világcsúcs (országos csúcsot ért el), ezek után azt kérdeztük tőle, mégis hogyan csinálta.

2020.01.14 21:07:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elstartolt a junior leánykosarasok bajnokságának felsőházi rájátszása, amelyben a Csata DSE, a DVTK Akadémia és a Vasas Akadémia hozta ez idáig minden meccsét. A miskolciak eddig két mérkőzésből kétszer nyertek ugyanolyan arányú különbséggel: 68−67-re verték az NKA Pécs és a BEAC-Újbuda KA alakulatát is.