utanpotlassport.hu 2019.04.18 20:12 Frissítve: 2019.04.23 16:34

Úszás: néhány év után újra felfelé ível a Kőbánya SC szakosztálya

A Kőbánya SC szakosztálya évtizedek óta egyik meghatározó szereplője a hazai úszósportnak, ezen belül az utánpótlás-nevelésnek. Az egyesület mesteredzője, Turi György úgy látja, kimásztak a néhány éves gödörből, és újra felfelé ívelnek az eredmények a Kőér utcában.

Bruckner Vince – utanpotlassport.hu A Kőbánya SC úszószakosztálya kivételesen sikeres évet zárt 2018-ban. A Kőér utcai műhely fiatal versenyzői a medencében elért sikerek mellett (a 17 éves Késely Ajna ötször nyert a helsinki junior Eb-n, háromszor állhatott dobogóra a felnőttek glasgow-i kontinensviadalán és triplázott a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián, miközben a nála egy esztendővel fiatalabb Berecz Blanka Finnországból és Argentínából szintén győzelemmel térhetett haza) a nyílt vízen is szép sikereket alkottak.

Turi György biztos benne, hogy Késely Ajna után újabb klasszisok nőnek ki a Kőbánya SC fiataljaiból Fotó: Szalmás Péter/MOB

Turi György biztos benne, hogy Késely Ajna után újabb klasszisok nőnek ki a Kőbánya SC fiataljaiból  •  Fotó: Szalmás Péter/MOB

Természetesen a szakosztály vezetője, Turi György is szívesen gondol vissza a múlt esztendő sikereire.

„Nagyon kellemes emlékeim vannak, hiszen kisebb gödörből kellett kimásznunk a kétezer-tizenötös elvándorlás után. Most azonban azt látjuk, hogy az utunk kezd kisimulni, combosodik a szakosztály. Büszkeség, hogy az említett nehézségek ellenére újabb és újabb tehetségeket termelünk ki. Néhány éve azt mondtam, mi vagyunk a legeredményesebb másoknak nevelő szakosztály, de szerencsére ez mára visszafordult a helyes irányba.”

A kőbányaiak évtizedek óta folyamatosan nevelik ki a tehetségeket, és Késely Ajna hiába „öregedett ki” az utánpótláskorból, már az újabb és újabb tehetségek látszanak. A klub mesteredzője elárulta, mi a titok.

„A rendszer. Ugyanis az edzői stáb úgymond legrutintalanabb tagja is több mint tíz éve dolgozik nálunk, versenyzőből lett edzőként vagy végig trénerként. Mi valóban akadémiai rendszerben dolgozunk, az oktatási intézményekkel összehangoltan tartjuk az edzéseket, egészen a legkisebbektől kezdve. Korábban nem egyszer fordult elő, hogy a négyéves gyerek az olimpiai bajnokkal egy medencében edzett.”

És – elsősorban Késely sikerei miatt – a szakosztály mind nagyobb népszerűségnek örvend az egyébként is jól menő magyar úszósportban. Ezáltal szinte özönlenek a gyerekek a Kőér utcai uszodába.

„A szakosztály edzőivel és Ajnával együtt már-már nap mint nap kamera előtt állunk, adjuk az interjúkat. Ajna arca akkora húzóerő, annyira pozitív az emberek szemében, hogy mára sok embernek a példaképévé vált. Egyre többen jelentkeznek, egyre többen szeretnének itt úszni az ő eredményei nyomán. És biztos vagyok benne, hogy a mostani gyerekek közül is lesz olyan, aki oda fog érni. Hiszen 1988 óta, Egerszegi Krisztina első olimpiai bajnoki címe után szinte minden évben történt velünk valami fantasztikus, mindig felbukkantak újabb tehetségek.”

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.05.16 21:05:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Farkas Júlia, Fodor Nadin, Kis Janka, Magyar Hanna, Somhegyi Réka, Varga Lujza összeállítású magyar junior ritmikusgimnasztika-kéziszercsapat öt karika gyakorlatával a 14. helyet érdemelte ki a bakui junior Európa-bajnokságon.

2019.05.15 19:57:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

„A legnagyobb szerencsém az, hogy olyan edzőm van, mint Somlai Béla, aki technikailag olyan dolgokat tanít, amilyeneket talán senki más. Azt mondják, dinamikus, gyors vagyok és a testalkatom is alkalmas a vívásra. Balkezesként pedig van némi előnyöm is, amely nagyon kemény edzéssel párosulva később is meghozhatja a gyümölcsét” − vélekedik sikerének titkáról a 17 éves ifjúsági olimpiai bajnok kardvívó, Rabb Krisztián.

2019.05.15 11:47:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Négy év alatt az NB I-es és EHF-kupa negyeddöntős csapat alapemberévé nőtte ki magát Tatabányán ifj. Rosta Miklós. A 20 éves beállós igazi kézilabdacsaládból származik, az idén góllal mutatkozott be a nagyválogatottban, az ősztől pedig már a bajnoki címvédő MOL-Pick Szeged együttesét erősíti.

2019.05.13 17:24:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Parádésan szerepeltek az utánpótláskorú birkózók a három szakág felnőtt magyar bajnokságán. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a harminc súlycsoportból tizennégyet 23 év alatti fiatal nyert meg.

2019.05.05 16:16:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Az már eldőlt az angol labdarúgó-bajnokságban, hogy a Fulham kiesik. Szombaton is kikapott a Wolverhamptontól. A londoniaknak mégis volt búcsúzó, nagy dobásuk. A hajrában pályára küldött Harvey Elliott lett minden idők legfiatalabb Premier League-szereplője.