Úszás: a 18 éves, orosz éremhalmozó, Kliment Kolesznyikov

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.02.21. 10:41
Címkék
Öt aranyérmet nyert a felnőttvilágversenyeken, tarolt a helsinki junior Eb-n és a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián, azaz parádés évet zárt az oroszok 18 éves úszózsenije, Kliment Kolesznyikov. Egyedülálló produkciójával és az 50 m háton elért felnőttvilágcsúcsával Az év európai férfi versenyzője címet is kiérdemelte 2018-ban.

B. V. – utanpotlassport.hu Még csak 18 éves, de már korunk egyik legjobb úszójának számít az oroszok fiatal versenyzője, Kliment Kolesznyikov. Egészen elképesztő évet produkált 2018-ban: tarolt a helsinki junior Európa-bajnokságon és hat aranyéremmel tért haza a Buenos Aires-i ifjúsági olimpiáról. Emellett már felnőtt Európa-bajnoknak és rövid pályás vb-ezüstérmesnek mondhatja magát.utanpotlassport.hu Még csak 18 éves, de már korunk egyik legjobb úszójának számít az oroszok fiatal versenyzője, Kliment Kolesznyikov. Egészen elképesztő évet produkált 2018-ban: tarolt a helsinki junior Európa-bajnokságon és hat aranyéremmel tért haza a Buenos Aires-i ifjúsági olimpiáról. Emellett már felnőtt Európa-bajnoknak és rövid pályás vb-ezüstérmesnek mondhatja magát.

Kliment Kolesznyikov a felnőtt- és a korosztályos mezőnyben is mindent megnyert 2018-ban Forrás: trtworld.com/AFP
Kliment Kolesznyikov a felnőtt- és a korosztályos mezőnyben is mindent megnyert 2018-ban Forrás: trtworld.com/AFP

Kliment Kolesznyikov a felnőtt- és a korosztályos mezőnyben is mindent megnyert 2018-ban  •  Forrás: trtworld.com/AFP

A 195 cm magasra nőtt Kliment hatévesen kezdett el úszni, az első jelentős nemzetközi sikerét pedig a 2015-ös grúziai Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon aratta. Egy évvel később a juniorok, vagyis U18-asok Európa-bajnokságán, két korosztályos világrekordot is felállítva, 50 és 100 m háton is győzött.

Összesen tízszeres junior Eb-győzelemmel büszkélkedhet, csak tavaly Helsinkiben hatot nyert. És meg mellé tett hat elsőséget az októberi ifjúsági olimpián… De ő már akkor sem elsősorban a korosztályos eseményekre koncentrált…

Az utánpótláskorból decemberben kiöregedett úszózseni tíz számban tartja a junior-világrekordot, és már a felnőttmezőnynek is az egyik legmeghatározóbb alakja: háromszor nyert a glasgow-i felnőtt Eb-n (50 m hát, 100 m hát, 4x100 m gyors), és kétszer a hangcsui rövid pályás vb-n (100 m vegyes, 4x50 m vegyes). Ráadásul a skóciai kontinensversenyen a rövidebb távot felnőtt világcsúcssal (24.00) nyerte meg.

Azaz, amellett hogy már most a hátúszás királyának számít, roppant sokoldalú versenyző is. Vagyis nem véletlenül érdemelte ki már tizennyolc évesen az Európa legjobb férfi úszójának járó elismerést. És a teljesítményét elnézve, aligha utoljára ért fel a csúcsra…

További korosztályos hírekÚSZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik