Bruckner Vince utanpotlassport.hu 2019.10.06 11:18 Frissítve: 2019.10.06 11:22

Úszás: a 17 éves Békési Eszter fél lábbal már Tokióban

Ismét beköszönt a felnőttmezőnynek a 17 éves Békési Eszter, aki ezúttal a budapesti világkupaversenyen nyert ezüstérmet 200 m mellen a Duna Arénában. Az Egri Úszó Klub versenyzőjét az újabb hatalmas hajráról és a tokiói olimpiáról is megkérdeztük.

Fantasztikus hangulat, telt ház és persze sok-sok magyar siker jellemezte a budapesti felnőtt úszó-világkupaverseny első két napját. A számos hazai dobogós helyezés között ott szerepel egyetlen utánpótláskorú sikerként a 17 éves Békési Eszter ezüstérme is. Az Egri Úszó Klub versenyzője hatalmas hajrával ért be másodiknak kedvenc számában, 200 m mellen (2:27.37).

Békési Eszter megint nagyot úszott a Duna Arénában Forrás: MÚSZ

Békési Eszter megint nagyot úszott a Duna Arénában  •  Forrás: MÚSZ

Pedig az augusztusi junior-világbajnokság után – amikor Kovács Ottó tanítványa olimpiai A-szintet úszott ezen a távon (2:25.49) – még azért nincs csúcsformában.

„Három hete vagyok újra edzésben, a juniorvébé után természetesen kaptam egy kis pihenőt. Ahhoz képest örülök ennek az eredménynek, ahogyan annak is, hogy újra magyar közönség előtt úszhattam, még hangosabbak voltak, mint augusztusban. Jó volt az utolsó métereken is hallani a biztatásukat.”

És igen, alighanem a magyar szurkolók is vaskosan benne voltak a csodálatos atmoszférába egy nagy sóhajtás után belépő Békési óriási hajrájában, amellyel az utolsó tizenöt méteren két helyet is előrelépett, s ha még lett volna öt méter…

„Kétszázon mindig a második száz méter az erősségem, elsősorban arra koncentrálok. De hogy a mostani hajrá honnan jött? Azt én sem tudom. Azt viszont igen, hogy semmi nem maradt utána bennem, és boldog vagyok, mert a Bajnokok Ligája után újra érmet nyertem a Duna Arénában.”

Az egri sportoló tehát bejelentkezett a felnőttek között is, ami azért is fontos, mert utánpótlás-versenyeken 2020-ban már nem indulhat. A hazai világkupaversenyen azonban – miután százon elért hetedik helyével (1:09.91) megelőzte valamennyi itthoni riválisát – bizonyította, hogy ő a magyar válogatott elsőszámú mellúszója. Vagyis ott lehet jövőre a legnagyobb eseményeken.

„Fontos pillanat volt, amikor a junior-világbajnokság döntőjében kétszázon elértem az olimpiai A-szintet. Azzal az idővel valószínűleg kiharcoltam magamnak a helyet a tokiói csapatba. Úgyhogy mostantól az olimpia és a felnőtt Európa-bajnokság a két verseny, amire nagyon készülünk.”

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.05.22 14:06:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 18 éves teniszező, Drahota-Szabó Dorka a Budapest-kupa elnevezésű vegyes csapatversenyen; Bondár Annát győzte le két játszmában.

2020.05.13 13:01:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség honlapján jelentette be, hogy az U20-as jégkorong-válogatott irányítását a 225-szörös válogatott Horváth András veszi át. Az új kapitány csak olyan játékosokat lát szívesen a nemzeti csapatban, akik büszkék arra, hogy felölthetik magukra a címerest mezt.

2020.05.12 09:11:17

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az MLSZ döntése értelmében hivatalosan is véget értek a korosztályos bajnokságok; helyezettek, illetve végeredmény alapján feljutók és kiesők nincsenek, az UEFA Ifjúsági Ligában az ETO FC Győr U19-es csapata indulhat.

2020.05.08 12:21:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Amennyiben a RB Salzburg elfogadná az AC Milan által a Tuttosport szerint tett 20 millió eurós ajánlatot, úgy a 19 éves Szoboszlai Dominik lehetne minden idők legdrágább magyar labdarúgója.

2020.05.01 13:31:16

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

A LEN (Európai Úszó Szövetség) vezető testülete úgy határozott, hogy elhalasztja a 2020-as junior Európa-bajnokságot az összes szakágban (úszás, nyílt vízi úszás, műugrás, műúszás, vízilabda).