Bruckner Vince utanpotlassport.hu 2019.10.06 11:18 Frissítve: 2019.10.06 11:22

Úszás: a 17 éves Békési Eszter fél lábbal már Tokióban

Ismét beköszönt a felnőttmezőnynek a 17 éves Békési Eszter, aki ezúttal a budapesti világkupaversenyen nyert ezüstérmet 200 m mellen a Duna Arénában. Az Egri Úszó Klub versenyzőjét az újabb hatalmas hajráról és a tokiói olimpiáról is megkérdeztük.

Fantasztikus hangulat, telt ház és persze sok-sok magyar siker jellemezte a budapesti felnőtt úszó-világkupaverseny első két napját. A számos hazai dobogós helyezés között ott szerepel egyetlen utánpótláskorú sikerként a 17 éves Békési Eszter ezüstérme is. Az Egri Úszó Klub versenyzője hatalmas hajrával ért be másodiknak kedvenc számában, 200 m mellen (2:27.37).

Békési Eszter megint nagyot úszott a Duna Arénában Forrás: MÚSZ

Békési Eszter megint nagyot úszott a Duna Arénában  •  Forrás: MÚSZ

Pedig az augusztusi junior-világbajnokság után – amikor Kovács Ottó tanítványa olimpiai A-szintet úszott ezen a távon (2:25.49) – még azért nincs csúcsformában.

„Három hete vagyok újra edzésben, a juniorvébé után természetesen kaptam egy kis pihenőt. Ahhoz képest örülök ennek az eredménynek, ahogyan annak is, hogy újra magyar közönség előtt úszhattam, még hangosabbak voltak, mint augusztusban. Jó volt az utolsó métereken is hallani a biztatásukat.”

És igen, alighanem a magyar szurkolók is vaskosan benne voltak a csodálatos atmoszférába egy nagy sóhajtás után belépő Békési óriási hajrájában, amellyel az utolsó tizenöt méteren két helyet is előrelépett, s ha még lett volna öt méter…

„Kétszázon mindig a második száz méter az erősségem, elsősorban arra koncentrálok. De hogy a mostani hajrá honnan jött? Azt én sem tudom. Azt viszont igen, hogy semmi nem maradt utána bennem, és boldog vagyok, mert a Bajnokok Ligája után újra érmet nyertem a Duna Arénában.”

Az egri sportoló tehát bejelentkezett a felnőttek között is, ami azért is fontos, mert utánpótlás-versenyeken 2020-ban már nem indulhat. A hazai világkupaversenyen azonban – miután százon elért hetedik helyével (1:09.91) megelőzte valamennyi itthoni riválisát – bizonyította, hogy ő a magyar válogatott elsőszámú mellúszója. Vagyis ott lehet jövőre a legnagyobb eseményeken.

„Fontos pillanat volt, amikor a junior-világbajnokság döntőjében kétszázon elértem az olimpiai A-szintet. Azzal az idővel valószínűleg kiharcoltam magamnak a helyet a tokiói csapatba. Úgyhogy mostantól az olimpia és a felnőtt Európa-bajnokság a két verseny, amire nagyon készülünk.”

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.10.11 22:13:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Péntek este harmadik felkészülési meccsét is lejátszotta a Gera Zoltán irányította 2021-es korosztályos Európa-bajnokságra készülő U21-es labdarúgó-válogatott. A zalaegerszegi összecsapáson a horvát válogatott három góllal bizonyult jobbnak.

2019.09.29 17:02:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az utolsó hétvégén Kovács Bálint bebiztosította első helyét a német gyorsaságimotoros-bajnokság (IDM) Suzuki Cup kategóriájában. A H-Moto Team 18 éves versenyzője egy futamot megnyert, a másik versenyben második lett Hockenheimben.

2019.09.24 21:22:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A Telekom Veszprém U21-es csapatával állt ki a Szpartak Moszkva ellen a Seha-liga 3. fordulójában; a Gulyás Péter vezette fiatalok pedig nagyszerűen helyettesítették a felnőtteket: hullámzó mérkőzésen 26–23-ra legyőzték az oroszokat.

2019.09.15 11:21:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Ritkán látott teljesítménnyel rukkolt elő Donyell Malen a holland labdarúgó első osztály szombat esti bajnoki mérkőzésén. A PSV Eindhoven 20 éves támadója öt gólt szerzett a Vitesse ellen.

2019.09.15 09:51:17

Utánpótlássport Jancsó Kornél utanpotlassport.hu

A tiltás-tűrés-támogatás „szentháromságán” már rég túljutottak a keleti harcművészetek Magyarországon, ahol előbb megvetették lábukat, manapság pedig sosem volt népszerűségnek örvendenek szinte kivétel nélkül. Helyzetükről, az utánpótlásról, az „önképről” a három szövetség elnökét kérdeztük.