Krasznai Bence utanpotlassport.hu 2019.08.13 08:58 Frissítve: 2019.08.13 10:49

U20-as női kosár Eb: az alapvető célt elérte a válogatott

A magyar válogatott a nyolcadik helyen zárta Klatovyban a női U20-as A divíziós Európa-bajnokságot. Felelevenítettük a történteket, valamint a vezetőedzővel, Gáspár Dáviddal beszélgettünk.

Komoly változások történtek az U20-as női kosárlabda-válogatott keretében, és nem csupán azért, mert Studer Ágnes, Török Ágnes és Kiss Virág „kiöregedett”. A csehországi Klatovyban lezajlott korosztályos A divíziós Európa-bajnokságról olyan kiemelkedő játékosok hiányoznak, mint Gereben Lívia, Lelik Réka, Juhász Dorka, Mérész Beatrix, Kányási Veronika. Közülük a legtöbben sérüléssel bajlódnak, de leginkább Gerebenért kell szorítanunk, akinél leukémiát diagnosztizáltak.

Az U20-as női válogatott Forrás: FIBA

Az U20-as női válogatott  •  Forrás: FIBA

A vezetőedzőt, Gáspár Dávidot a szezon előtt nevezték ki. A szövetség – a hiányzókra való tekintettel – annyit kért, maradjanak bent az első osztályban, ám a mester úgy gondolta, csapatának reális lehet bejutni a legjobb nyolcba az Eb-n. Ehhez mindenekelőtt jól kellett szerepelni a csoportban, ahol a lányok Belgium, Litvánia és Fehéroroszország válogatottjával néztek farkasszemet. Czukor Dalmáék aztán a

A vezetőedzőt, Gáspár Dávidot a szezon előtt nevezték ki. A szövetség – a hiányzókra való tekintettel – annyit kért, maradjanak bent az első osztályban, ám a mester úgy gondolta, csapatának reális lehet bejutni a legjobb nyolcba az Eb-n. Ehhez mindenekelőtt jól kellett szerepelni a csoportban, ahol a lányok Belgium, Litvánia és Fehéroroszország válogatottjával néztek farkasszemet. Czukor Dalmáék aztán könnyedén verték a beloruszokat (82−50) és a litvánokat (62−47), amellett vállalható vereséget szenvedtek a kvartett favoritjának számító belga együttestől, így csoportmásodikként jutottak tovább.

Jöhetett a nyolcaddöntő, azzal együtt a portugálok elleni párharc. Tóth Orsolyáék jó játékot bemutatva, 65−53-as győzelemmel jutottak tovább. „Tökéletesen megvalósítottuk azt, amit előzetesen elképzeltünk − így a mester. − Energikusak voltunk, jól húzódtunk vissza, keményen védekeztünk, és rengeteg gyors indítást csináltunk. A sikert − ezek mellett − annak is köszönhettük, hogy jóval koncentráltabbak voltunk ellenfelünknél.”

A negyeddöntőben aztán a torna egyik legnagyobb esélyesének kikiáltott francia alakulattal mérkőztek a hölgyek. Jól is kezdték a párharcot (az első öt percben négypontos előnyük volt), ám a rivális éles ritmusváltásával nem tudtak mit kezdeni. A második negyedben négy, az utolsóban mindössze két pontig jutottak, az vezetett a 76−33-as vereséghez.

A lányok az ötödik helyért maradtak harcban; először a spanyoloktól kaptak ki (66−80), majd a lengyelekkel szemben maradtak alul, nagyon szoros párharcon (50−51), így a nyolcadik helyen zártak.

„A kitűzött célt elértük, emiatt büszkék lehetünk, ugyanakkor maradt bennem hiányérzet az utolsó vereség miatt, mivel jobban tudunk játszani a lengyeleknél. Persze, elég nehéz úgy nyerni, ha tizennyolcból csak egy tripla megy be, és nem tudjuk feltörni a zónájukat. A lányok mindazonáltal keményen dolgoztak egész nyáron, így mosollyal az arcukon zárhatták a szezont. Az biztos, hogy jó úton járunk, de botorság lenne azt hinni, hogy nincsen dolgunk; folyamatosan fejlődnie kell a nevelési szisztémának” − értékel a vezetőedző.

Érdekesség, hogy az olasz válogatott nyerte a kontinenstornát. Önmagában ez csak kis meglepetés lenne, ám ha azt nézzük, hogy a csoportkört a harmadik helyen zárták, máris növeli az értéket. Az olaszok így az U18-as után az U20-as Eb trófeáját is elhódították.

NŐI U20-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG, KLATOVY (CSEHORSZÁG)
Végeredmény
1. Olaszország, 2. Oroszország, 3. Franciaország, ...8. Magyarország

További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.08.22 17:39:15

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

A Tiszavasvári-Balmazújváros-Balatonboglár útvonalat járta be eddigi pályafutása során a fiú U19-es kézilabda-világbajnokság All Star-csapatába választott Kecskés Dániel. A NEKA 17 éves jobbszélsőjével a sikeres vb-ről, az akadémiáról és a céljairól beszélgettünk.

2019.08.22 09:49:18

Utánpótlássport Budai Zoltán utanpotlassport.hu

A 17 éves Bajos Gitta azután, hogy a suhli világkupán két érmet is szerzett, a plzeni Olimpiai Reménységek Versenyén újabb öttel, köztük három arannyal gazdagodott.

2019.08.21 21:09:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az írországi Európa-bajnokságon szerephez jutó játékosokkal harcolta ki a győzelmet a magyar U18-as válogatott, amely 3–2-re múlt felül a lettek korosztályos együttesét. Preisinger Sándor a mieink második félidőben alábbhagyó figyelmét emelte ki a hazai szövetség holnapjának adott nyilatkozatában.

2019.08.20 09:09:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Nem akármilyen teljesítménnyel vétette észre magát a magyar síugrósport egyik legnagyobb ígérete, Vörös Virág. A 20 esztendős lánynak olyasvalami sikerült, ami előtte senkinek hazánkból: pontot szerzett a nyári Grand Prix-sorozatban. Ezzel a 2022-es pekingi olimpiai részvételhez is tett egy óriási lépést.

2019.08.18 20:59:15

Utánpótlássport Krasznai Bence jelenti Tallinnból utanpotlassport.hu

Magyar aranyéremmel zárult a junior birkózók tallinni világbajnoksága: Takács István (82 kg) a júnusi junior Európa-bajnoki címe után a világ mezőnyét is maga mögé utasította a Tondiraba jégcsarnokban − Lám Bálint 2012-es pattajai sikere óta először ünnepelhetett vb-címet ebben a korosztályban a sportág. Szőke Alexért (97 kg) is szoríthattunk vasárnapi helyosztón, ám ő végül ötödik lett.