Krasznai Bence utanpotlassport.hu 2019.08.13 08:58 Frissítve: 2019.08.13 10:49

U20-as női kosár Eb: az alapvető célt elérte a válogatott

A magyar válogatott a nyolcadik helyen zárta Klatovyban a női U20-as A divíziós Európa-bajnokságot. Felelevenítettük a történteket, valamint a vezetőedzővel, Gáspár Dáviddal beszélgettünk.

Komoly változások történtek az U20-as női kosárlabda-válogatott keretében, és nem csupán azért, mert Studer Ágnes, Török Ágnes és Kiss Virág „kiöregedett”. A csehországi Klatovyban lezajlott korosztályos A divíziós Európa-bajnokságról olyan kiemelkedő játékosok hiányoznak, mint Gereben Lívia, Lelik Réka, Juhász Dorka, Mérész Beatrix, Kányási Veronika. Közülük a legtöbben sérüléssel bajlódnak, de leginkább Gerebenért kell szorítanunk, akinél leukémiát diagnosztizáltak.

Az U20-as női válogatott Forrás: FIBA

Az U20-as női válogatott  •  Forrás: FIBA

A vezetőedzőt, Gáspár Dávidot a szezon előtt nevezték ki. A szövetség – a hiányzókra való tekintettel – annyit kért, maradjanak bent az első osztályban, ám a mester úgy gondolta, csapatának reális lehet bejutni a legjobb nyolcba az Eb-n. Ehhez mindenekelőtt jól kellett szerepelni a csoportban, ahol a lányok Belgium, Litvánia és Fehéroroszország válogatottjával néztek farkasszemet. Czukor Dalmáék aztán a

A vezetőedzőt, Gáspár Dávidot a szezon előtt nevezték ki. A szövetség – a hiányzókra való tekintettel – annyit kért, maradjanak bent az első osztályban, ám a mester úgy gondolta, csapatának reális lehet bejutni a legjobb nyolcba az Eb-n. Ehhez mindenekelőtt jól kellett szerepelni a csoportban, ahol a lányok Belgium, Litvánia és Fehéroroszország válogatottjával néztek farkasszemet. Czukor Dalmáék aztán könnyedén verték a beloruszokat (82−50) és a litvánokat (62−47), amellett vállalható vereséget szenvedtek a kvartett favoritjának számító belga együttestől, így csoportmásodikként jutottak tovább.

Jöhetett a nyolcaddöntő, azzal együtt a portugálok elleni párharc. Tóth Orsolyáék jó játékot bemutatva, 65−53-as győzelemmel jutottak tovább. „Tökéletesen megvalósítottuk azt, amit előzetesen elképzeltünk − így a mester. − Energikusak voltunk, jól húzódtunk vissza, keményen védekeztünk, és rengeteg gyors indítást csináltunk. A sikert − ezek mellett − annak is köszönhettük, hogy jóval koncentráltabbak voltunk ellenfelünknél.”

A negyeddöntőben aztán a torna egyik legnagyobb esélyesének kikiáltott francia alakulattal mérkőztek a hölgyek. Jól is kezdték a párharcot (az első öt percben négypontos előnyük volt), ám a rivális éles ritmusváltásával nem tudtak mit kezdeni. A második negyedben négy, az utolsóban mindössze két pontig jutottak, az vezetett a 76−33-as vereséghez.

A lányok az ötödik helyért maradtak harcban; először a spanyoloktól kaptak ki (66−80), majd a lengyelekkel szemben maradtak alul, nagyon szoros párharcon (50−51), így a nyolcadik helyen zártak.

„A kitűzött célt elértük, emiatt büszkék lehetünk, ugyanakkor maradt bennem hiányérzet az utolsó vereség miatt, mivel jobban tudunk játszani a lengyeleknél. Persze, elég nehéz úgy nyerni, ha tizennyolcból csak egy tripla megy be, és nem tudjuk feltörni a zónájukat. A lányok mindazonáltal keményen dolgoztak egész nyáron, így mosollyal az arcukon zárhatták a szezont. Az biztos, hogy jó úton járunk, de botorság lenne azt hinni, hogy nincsen dolgunk; folyamatosan fejlődnie kell a nevelési szisztémának” − értékel a vezetőedző.

Érdekesség, hogy az olasz válogatott nyerte a kontinenstornát. Önmagában ez csak kis meglepetés lenne, ám ha azt nézzük, hogy a csoportkört a harmadik helyen zárták, máris növeli az értéket. Az olaszok így az U18-as után az U20-as Eb trófeáját is elhódították.

NŐI U20-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG, KLATOVY (CSEHORSZÁG)
Végeredmény
1. Olaszország, 2. Oroszország, 3. Franciaország, ...8. Magyarország

További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.05.22 14:06:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 18 éves teniszező, Drahota-Szabó Dorka a Budapest-kupa elnevezésű vegyes csapatversenyen; Bondár Annát győzte le két játszmában.

2020.05.13 13:01:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség honlapján jelentette be, hogy az U20-as jégkorong-válogatott irányítását a 225-szörös válogatott Horváth András veszi át. Az új kapitány csak olyan játékosokat lát szívesen a nemzeti csapatban, akik büszkék arra, hogy felölthetik magukra a címerest mezt.

2020.05.12 09:11:17

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az MLSZ döntése értelmében hivatalosan is véget értek a korosztályos bajnokságok; helyezettek, illetve végeredmény alapján feljutók és kiesők nincsenek, az UEFA Ifjúsági Ligában az ETO FC Győr U19-es csapata indulhat.

2020.05.08 12:21:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Amennyiben a RB Salzburg elfogadná az AC Milan által a Tuttosport szerint tett 20 millió eurós ajánlatot, úgy a 19 éves Szoboszlai Dominik lehetne minden idők legdrágább magyar labdarúgója.

2020.05.01 13:31:16

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

A LEN (Európai Úszó Szövetség) vezető testülete úgy határozott, hogy elhalasztja a 2020-as junior Európa-bajnokságot az összes szakágban (úszás, nyílt vízi úszás, műugrás, műúszás, vízilabda).