P. K. utanpotlassport.hu 2019.10.19 09:00 Frissítve: 2019.10.22 18:52

U17-es vb: egy hét múlva rajt, U18-as csapatokkal

Helyszíncsere, gyenge minőségű edzőpályák, hőség, kizárások, reménységek... Október 26-án kezdődik a brazíliai U17-es futball-világbajnokság, a magyar válogatott részvételével.

Több szempontból is furcsa világbajnokság következik, amely a 2019-es esztendő utolsó nagy nemzetközi labdarúgótornája lesz. A furcsaságok sorát kezdjük azzal, hogy a tornát a 2002-es születésű korosztálynak rendezik, amely tavasszal – amikor eldőlt, hogy melyik kontinenst kik képviselhetik – U17-esnek számított, ahogy azt a torna elnevezése is mutatja. Csakhogy az új futballidény kezdetével ez már az U18-as korcsoportnak felel meg. Az a ritka helyzet állt elő, hogy miközben Zuigeber Ákosék október 26-án megkezdik szereplésüket az U17-es világbajnokságon (a Nigéria–Magyarország és a Brazília–Kanada összecsapással rajtol a torna éppen egy hét múlva, magyar idő szerint 22 órától), a hivatalosan U17-esnek számító (2003-as születésű) magyar válogatott Eb-selejtezőtornán vesz rész részt Fehéroroszországban.

A magyar válogatott a goianiai Olimpiai Stadionban játssza majd a csoportmeccseit Fotó: Wikipedia

A magyar válogatott a goianiai Olimpiai Stadionban játssza majd a csoportmeccseit  •  Fotó: Wikipedia

Az őszi időpont meghatározása a helyszín kiválasztásával egyszerre történt, de utóbbi sem volt szokványos. Először Peru nyerte el a rendezés jogát, de idén márciusban a nem megfelelő előkészületekre való hivatkozással elvették tőle. Az a Brazília lett a házigazda, amely az U17-es dél-amerikai kontinensbajnokságról el sem jutott volna az eseményre. A helyszín változott, de az októberi kezdés maradt, és mivel nem az Andok lábánál, hanem az Atlanti óceán partvidékén, illetve Brazília középső részén rendezik a korosztályos seregszemlét (október 26. és november 17. között), a Limában ilyenkor szokásos húszfokos átlaghőmérséklet helyett 30 fok körüli meleg és a part mentén magas páratartalom vár a csapatokra.

A mérkőzéseknek három város – Goiania, a Brazíliaváros melletti Gama, Cariacica – négy, 9900–21 000 néző befogadására alkalmas stadionja ad otthont, nincs olyan helyszín, amely a 2014-es felnőtt-világbajnokságon vagy az idei felnőtt Copa Américán is házigazda lett volna. Preisinger Sándor, a magyar csapat szövetségi edzője néhány hete már járt a rendező városokban, és az utanpotlassport.hu-nak elmondta: a pályák minősége a stadionokban megfelelő, az edzőközpontokban azonban már kevésbé.

Az időjárás, illetve a körülmények után lássuk a további ellenfeleket, vagyis a résztvevőket! Furcsaságokkal itt is találkozhatunk. Az egyik ilyen, hogy a vb-részvételt kiharcoló Guineát kizárták, mert kiderült, hogy két játékos is két útlevéllel játszott – az egyikbe 2001-es, a másikba 2002-es születési dátumot írtak, és korosztályos tornától függően váltogatták őket. Guinea helyét Szenegál foglalta el. Szintén kizárták a Salamon-szigeteket, de az óceániai válogatott sikerrel fellebbezett, kiderült, önhibájukon kívül küldtek pályára rossz születési dátummal egy játékost.

A 24 résztvevőt hat négyes csoportba sorsolták. A csoportok első két helyezettje, plusz a legjobb négy csoportharmadik kerül a legjobb 16 közé, és azok játszanak az A, a B, a C és a D csoport első helyezettjével a negyeddöntőbe jutásért. Az egyenes kieséses szakaszban – amennyiben döntetlennel zárul a mérkőzés – nem lesz hosszabbítás, hanem jönnek a tizenegyesek.

Ebben a korosztályban még nagyon nehéz esélyekről beszélni, mert a legtöbb játékos saját hazájában futballozik, kevés nemzetközi mérkőzést játszott, nem lehet megjósolni, ki milyen teljesítményre lesz képes. Ezzel együtt az aktuális korosztályos kontinensbajnokok – így Argentína, Hollandia, Japán, Kamerun vagy Mexikó – joggal bízhatnak a jó szereplésben. Más kérdés, hogy Argentína egy csoportba került Kamerunnal, az Eb-elődöntős Spanyolországgal és a korosztályos Ázsia-bajnokság ezüstérmesével, Tádzsikisztánnal – így az E jelű négyes igen erősnek tűnik, de hasonlóan érdekes a D is, Japánnal, Hollandiával és az Egyesült Államokkal.

A magyar válogatottra váró csoportellenfelek közül az első, Nigéria már ötször nyerte meg ebben a korosztályban a világbajnokságot. Csapatuk egyik legnagyobb reménysége a 16. életévét a torna előtti napokban betöltő szélső, Adrian Akande, aki a Chelsea korosztályos csapatában játszik. Az ausztráloknál (október 29-én mérkőzünk velük) három légióst is találunk, közülük a Hoffenheim labdarúgója, Noah Botic öt találattal holtversenyben gólkirály lett az U17-es Ázsia-bajnokságon. Caleb Watts a Southampton, Tristan Hamond a Sporting CP labdarúgója. Utolsó csoportellenfelünk (november 1.), Ecuador keretében szintén három Európában szereplő játékost találunk, a védő Pervis Estupinán a Watford, a középpályás Andy Casquete az Atalanta, a csatár John Pereira a Manchester United futballistája, de ki kell még emelni Johan Minát, aki hat találattal gólkirály lett az U17-es kontinensbajnokságon.

U17-ES VILÁGBAJNOKSÁG, BRAZÍLIA
A vb csoportbeosztása
A csoport: Brazília, Kanada, Új-Zéland, Angola
B csoport: Nigéria, Magyarország, Ecuador, Ausztrália,
C csoport: Dél-Korea, Haiti, Franciaország, Chile
D csoport: Egyesült Államok, Szenegál, Japán, Hollandia
E csoport: Spanyolország, Argentína, Tádzsikisztán, Kamerun
F csoport: Olaszország, Salamon-szigetek, Paraguay, Mexikó
A magyar keret
Kapusok: Hegyi Krisztián (West Ham), Megyeri Gábor (Bp. Honvéd), Vaits Marcell (Puskás Akadémia)
Védők: Buna Gábor (Bp. Honvéd), Posztobányi Patrik (Puskás Akadémia), Balogh Botond (Parma), László Dávid (Bp. Honvéd), Hosszú Zétény (Puskás Akadémia), Horváth Milán (Bp. Honvéd), Orosz Donát (DVTK)
Középpályások: Kata Mihály (MTK Budapest), Ominger Gergő (Puskás Akadémia), Tóth Borisz (DVTK), Major Sámuel (Salzburg), Kosznovszky Márk (Parma), Baráth Péter (DVSC)
Támadók: Zuigeber Ákos (MTK Budapest), Mester Csaba (Austria Wien), Komáromi György (Puskás Akadémia), Németh András (Genk), Molnár Rajmund (Benfica)
Tartalékok: Sipos Gábor (Puskás Akadémia), Hajdú Roland (Ferencváros)

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.11.12 14:33:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A Törökországban rendezett U16-os sakkvilágbajnokságon kevés hiányzott a magyar csapatnak ahhoz, hogy a kiszámíthatatlan mezőnyben megtartsa kiinduló helyezését. Ruck Róbert csapatvezető a verseny összegzése mellett külön kiemelte a hibátlan Juhász Judit teljesítményét.

2019.11.09 15:03:15

Utánpótlássport P. K. utanpotlassport.hu

A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) októberben tette közzé azt a tanulmányát, amely a 2000-ben vagy azt követően született labdarúgókat a felnőttek között szerzett rutinjuk alapján rangsorolta. Mint ismeretes, Szoboszlai Dominikot a 23. helyre sorolták. A 100-as listát október 1-gyel bezárólag készítették, de az elmúlt hetekben is több 19 éves vagy annál fiatalabb labdarúgó tette le a névjegyét az európai topligákban vagy a nemzetközi kupákban – folyamatosan bővül a lista, itt az új generáció!

2019.11.08 11:46:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elkészítették a 2021-es U21-es labdarúgó Európa-bajnokság előzetes menetrendjét, amely szerint mindkét rendező ország, vagyis Magyarország és Szlovénia válogatottja már a nyitónapon pályára lép. Az U21-es Európa-bajnokságok történetében most először lesz két ország a torna házigazdája.

2019.11.01 20:14:15

Utánpótlássport Krasznai Bence utanpotlassport.hu

Nem sikerült jól kötöttfogású birkózóink bemutatkozása a budapesti U23-as világbajnokság ötödik versenynapján: öt, esélyes versenyzőnkből csupán ketten, a minszki Európa Játékok ezüstérmese, Torba Erik (63 kg) és Rácz Richárd (55 kg) folytathatja a vigaszágon szombaton a Ludovika Arénában. Lévai Zoltán (77 kg), Papp Bertalan (87 kg) és Érsek Róbert (130 kg) kiesett.

2019.11.01 17:54:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az 57 kilogrammos Kovács Kitti ötödik helyezésével indult az oroszországi Izsevszkben zajló U23-as Európa-bajnokság, amelyen a magyar válogatott 14 (köztük 11 juniorkorú) versenyzővel igyekszik minél eredményesebben helytállni. A nyitónapon négy magyarért szoríthattunk, közülük egyedül a Budapesti Honvéd SE dzsúdósa léphetett tatamira éremért, Varga Brigitta (57 kg), Monori Dániel (60 kg) és Boros Bence (67 kg) számára hamar véget ért a megméretés.