utanpotlassport.hu 2019.06.10 14:46 Frissítve: 2019.06.10 14:56

Triatlon: Karai Levente a negyedik próbában is király

Amikor triatlonozni kezdett, két év alatt jutott el az ifjúsági országos bajnoki címig, egy évre rá pedig már korosztályos Európa-kupát nyert. És utóbbi még csak tavaly történt. A Mol Alapítvány által támogatott Karai Levente egy hete mix váltóban lett junior Európa-bajnoki bronzérmes, a hétvégén Dnyipróban nyerte meg az Európa-kupasorozat újabb állomását és izgalmasabbá teszi napjait, hogy az újabb sikerrel együtt érettségijének eredménye is megérkezett.

Gyerekként úszással kezdte sportolói pályafutását a bajai Mogyi SE 18 éves triatlonosa, Karai Levente, ám nyolcadik osztályos korára rádöbbent, mégsem ez a sportág áll szívéhez legközelebb. Abban, hogy abbahagyja, elmondása szerint nagymértékben közrejátszott a vártnál kevesebb sikerélmény, a monotonitás fokozódása és a szükséges motiváció hirtelen elillanása. Egy évet töltött el sport nélkül, tovább nem bírta, így 2015-ben a változatosabb triatlonnál kötött ki, hiszen az úszás remek alapként szolgált e sportág űzéséhez, és korábbi uszodai tréningjeiről jól ismerte az őt fogadó edzői stábot.

35971089_10211974929024944_8913993237442592768_o másolata másolata másolata

Karai Levente a napokban is nyeregben érezheti magát  •  Fotó: Pass Ferenc

Kezdetben Thuránszky Balázs, később (és ma is) Bajai Péter irányította felkészülését. Hamar szemet szúrt, és  nem csupán a bajai szakembereknek, hogy Levente futásban sem utolsó. Már az első felmérőversenyén kimagasló eredményt ért el 3000 méteres síkfutásban, fejlődése pedig olyannyira rohamos volt, hogy röpke két év elteltével már ifjúsági országos bajnoki címet szerzett. Attól a pillanattól kezdve pedig futószalagon érkeznek a sikerek.

„Tavalyi győzelmem a tiszaújvárosi Európa-kupán volt az a siker, amelyik talán a legnagyobb örömöt szerezte eddig a pályafutásom során. Hazai közönség előtt, csodálatos hangulatban, magyar zászlóval a kezemben érkeztem célba. Ez a mai napig felemelő érzés. Emellett persze az ifjúsági országos bajnoki címemre is szívesen gondolok vissza, hiszen akkor még csak második évemet töltöttem a sportágban, de a múlt hétvégén a hollandiai junior Európa-bajnokságon mix váltóban szerzett bronzérem is büszkeséggel tölt el, mert a harmadik helyért vívott befutó rendkívül szorosra sikerült. Csak az utolsó pillanatban, egy bevetődéssel tudtam megelőzni olasz ellenfelem.”

A hazai és nemzetközi sportdiadalok mellett a fiatal versenyző az iskolában is remekül helytáll. Tizenegy éve kitűnő bizonyítványokat mutat be szüleinek, háromszor jutalmazták az év jó sportoló, jó tanulójának járó díjjal, és hogy reális eséllyel pályázik a Pécsi Tudományegyetem áhított hallgatói posztjára, mi sem igazolja jobban, mint a néhány napja nyilvánosságra hozott írásbeli érettségijeinek végeredménye: magyar 91, töri 95, matek 96 százalék. Nem csoda, hogy számos szurkolója akad Leventének. Elsősorban persze a családtagok szorítanak érte.

„Versenymezemen a fenekemre van írva a nevem. Ha otthonról elindulok, még apa utánam szól az ajtóban, hogy »csak a hátsódon olvassák a neved!« Nehogy valaki elém keveredjen. De én is sokat biztatom magam. Ha nagy kihívás előtt állok, reggel farkasszemet nézek magammal a tükörben és azt mondom: »Király leszel, megcsinálod!« Fontos a magabiztosság és a koncentráció, noha van, amikor egy verseny közbeni vicces jelenet kizökkent. A múlt heti Eb-n néhány kerékpáros idő előtt kibújt a cipőjéből, mert azt hitték, nincs már több kör hátra, leszállás következik. Még volt egy kör. Emiatt teljesen elvesztették a kontrollt. A cipők a pedálhoz vannak rögzítve, így az övék össze-vissza forgott, megdobta a kerékpárokat, akadt, amelyik le is szakadt. Csak annyit láttam, hogy mezítláb tekernek mellettem. Jót nevettem.”

Az ideális felkészüléshez a jó hangulat mellett stabil anyagi háttér is szükséges. Ezért is jön jól Levente számára a Mol Alapítvány támogatása, amit elsősorban a nagy megterhelések utáni regenerációra, sportágspecifikus gyógytornászra, megfelelő vitaminok vásárlására fordít. A sportoló legközelebb június végén hazai környezetben, Baján szeretne bizonyítani az országos bajnokságon, két hétre rá címvédőként érkezik a tiszaújvárosi Európa-kupára, hosszabb távon pedig jó előrejelzés lehet, hogy tagja lett a Párizs 2024 olimpiai keretnek.

További korosztályos hírek TRIATLONBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.

2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".

2020.02.02 16:06:15

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Számos utánpótlássikerről adunk hírt, ám jól tudjuk: ezek még nem garantálják a fényes felnőttpályafutást. Most az érem másik oldalát vizsgáltuk meg: olyan sportolókkal beszéltünk, akik utánpótláskorúként nem arattak nagy sikereket, de későn érő típusként szép pályafutást építettek.

2020.01.24 19:06:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A junior vb- és Eb-, továbbá U23-as Eb-győztes cselgáncsozó, Özbas Szofi és a felnőttvilágbajnok kajakos, Kopasz Bálint lett 2019 legjobb utánpótláskorú sportolója. Mindez a tizenkilencedik alkalommal megrendezett Héraklész Díjátadó Gálán derült ki pénteken.

2020.01.23 19:06:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elképesztő teljesítménnyel nyerte meg Pekler Zalán a junior légpuskások 10 m-es müncheni versenyét. A komáromi sportlövő jobbat lőtt, mint a világcsúcs (országos csúcsot ért el), ezek után azt kérdeztük tőle, mégis hogyan csinálta.