US Open: Nagy Adrienn főtáblás a juniorok között

Vágólapra másolva!
2018.09.01. 09:10
Címkék
Az év utolsó Grand Slam-tornáján, New Yorkban, vasárnap rajtolnak a junior teniszezők. Az egyetlen magyar résztvevő, a 17 esztendős Nagy Adrienn, aki előkelő korosztályos világranglista-helyezésének köszönhetően a főtáblán vághat neki a viadalnak. Édesanyja és egyben edzője, Csurgó Virág szerint ezen a borításon van lányának a legtöbb esélye. S bár most az előttük álló mérkőzésekre koncentrálnak, a jövő évi programmal kapcsolatban is sokat törik már a fejüket.

Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huEgy héttel a felnőttek után, vasárnap a juniorok is megkezdik a küzdelmeiket, az idény utolsó Grand Slam-tornáján, New Yorkban. A magyar színeket ahogyan a Roland Garroson és Wimbledonban, ezúttal is egyedül Nagy Adrienn képviseli. És ahogyan Párizsban és Londonban, ezúttal is a főtábláról vághat neki a tornának. Ennek pedig ebben az esetben különösen nagy jelentősége van.Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huEgy héttel a felnőttek után, vasárnap a juniorok is megkezdik a küzdelmeiket, az idény utolsó Grand Slam-tornáján, New Yorkban. A magyar színeket ahogyan a Roland Garroson és Wimbledonban, ezúttal is egyedül Nagy Adrienn képviseli. És ahogyan Párizsban és Londonban, ezúttal is a főtábláról vághat neki a tornának. Ennek pedig ebben az esetben különösen nagy jelentősége van.

Nagy Adrienn kanadai előversennyel készült a US Openre
Nagy Adrienn kanadai előversennyel készült a US Openre

Nagy Adrienn kanadai előversennyel készült a US Openre

A fiatalok számára semmi más élményhez nem hasonlítható egy Grand Slam-verseny juniortornáján indulni. Ugyanarra a pályára lépni, ugyanazokat az öltözőket használni, s ugyanabban az étkezőben ebédelni, mint a sportág legnagyobb sztárjai, ez csak a legszerencsésebbeknek adatik meg. Pontosabban szó sincs itt szerencséről, a junior-világranglista szigorúan meghatározza, kik részesülhetnek ebben a kiváltságban. Nagy Adrienn januárban az Australian Openen még nem tudta teljesíteni a részvételhez szükséges feltételeket. Az MTK 17 esztendős játékosában azonban hatalmas volt az elhatározás, s a remek tavaszi idényt követően Párizsra nemcsak az indulási jogot szerezte meg, de a főtáblára is felfért. S bár sem a Roland Garroson, sem Wimbledonban nem tudott túljutni az első körön, most kedvenc borításán, jobban bízik a sikeres szereplésben. Még akkor is, ha augusztusban kisebb sérülés akadályozta a felkészülését, ami miatt a csapat Európa-bajnokság selejtezője után óvatosságból néhánynapos pihenőre kényszerült. Edzője, Csurgó Virág szerint Adrienn nagyon hosszú menetelésen van túl, ezért még jól is jött a kis pihenés.

− Picike húzódás volt, de nem akartuk, hogy pont most sérüljön rá – tájékoztatta honlapunkat az edző-édesanya Kanadából, ahol lánya már a GS-torna előversenyén vett részt a héten. – Nyár elején olyan jó eredményei voltak, hogy Wimbledon előtt már a negyvenedik helyre jött fel a korosztályos világranglistán. Ez persze még nem elegendő ahhoz, hogy kiemelt legyen, így bárki ellen játszhat, bármi megtörténhet az első körben. A célzott felkészülés szintén jól sikerült, a kemény boritást szereti a legjobban, ez fekszik támadó stílusának, ezért nagyon bizakodunk.

S bár Adrienn számára ez a hét most különösen fontos, Csurgó Virág előbbre is tekint. Elmondása szerinte nagy dilemmában van a jövő évvel kapcsolatban, hiszen lánya akkor lesz csak utolsó éves junior, tehát a korosztályos versenyeken az ideinél is jobb eredményeket érhetne el. Adrienn fejlődését ugyanakkor talán az szolgálná jobban, ha most már inkább a felnőtt tornákat célozná meg.

− Nagyon ritka, ha én tanácstalan vagyok ezekben a kérdésekben, de épp most változik meg a tornarendszer, így alaposan meg kell gondolnunk mit tegyünk – véli Csurgó Virág, aki férjével Nagy Tamással közösen edzi Adriennt, így a jövő évi program összeállítását komoly családi kupaktanács előzi majd meg. A szövetségtől, különösen a nemzetközi berkekben otthonosan mozgó főtitkártól Richter Attilától már eddig is kértek plusz belső információkat, amelyek segíthetnek majd a döntés meghozatalában.

– Azt azért tudni kell, hogy Adri kortársai közül a legjobbak már WTA-tornák kvalifikációjában szerepelnek, de ők előbbre tartanak nálunk. Ha minden jól megy, akkor két-három éven belül mi is ott lehetünk, ahol ők. Szükség van az önbizalmat erősítő győzelmekre, miközben nem szabad hatalmas vereségekbe beleszaladni. De ez még a jövő zenéje, most az előttünk álló hét a legfontosabb!

2017 januárjában Piros Zsombor személyében magyar győztese volt a junior Australian Opennek. Idén ezt a szép hagyományt senki sem folytatta, sőt a fiúknál magyar résztvevő sem volt. A Nagy Adriennel egyidős Makk Péter járt a legközelebb a lehetőséghez. Melbourne-ben ugyan még nem volt elegendő pontja a részvételhez, ám később már a kvalifikáció közelébe került. New Yorkban például utolsó előttiként akár még fel is fért volna a selejtezőtáblára, ám edzője Palágyi Miklós és a válogatott szövetségi kapitánya Pelva Gábor egyetértett abban, hogy inkább a jövő esztendőre összpontosítanak.

− Jól megfontoltuk a kérdést, és főtábla esetén egy percig sem haboztunk volna – mondta honlapunknak Pelva Gábor. – Elsősorban szakmai indokok szóltak a távolmaradás mellett. Petinek most gőzerővel kell tovább készülnie, és akkor jövőre már ideális helyzetből tud nekivágni a junior Grand Slameknek.

Fő- és selejtezőtábla között ugyanis a junioroknál még ég és föld a különbség. Akiknek kvalifikációban kell indulniuk, azok nem is ugyanabban a létesítményben játszanak, így az élmény sem közelíti meg a valóságosat, ami csak a legjobb 64 játékos számára adatik meg. Ami pedig a magyar reményeket illeti, Piros Zsombor is utolsó éves juniorként lett bajnok, így Nagy Adrienn és Makk Péter sem késett még le semmiről.

További korosztályos hírekTENISZBENa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik