Tenisz: győzött az Eb-előselejtezőn az U14-es fiúválogatott

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.06.30. 20:16
Címkék
Deli Merse 3 óra 15 perces szenzációs mérkőzésének is köszönhetően nyert az U14-es fiú teniszválogatott a korosztályos Eb-előselejtezőn Norvégia ellen. Ezzel a magyar csapat kiharcolta, hogy a Csehországban, vasárnap kezdődő selejtezőben folytathassa, az ellenfél Szlovákia lesz. Az együttest elkísérő válogatott edző, Szatmáry Adrián szerint nagy öröm, hogy nem kellett korán búcsúzniuk és harcba szállhatnak az Eb-döntőben való részvételért.

Gy. Szabó Csilla— utanpotlassport.huIgazán nem volt irigylésre méltó helyzetben szombaton délelőtt a magyar U14-es fiúválogatott, amikor a csehországi Veska városában, a norvég együttes ellen lépett pályára. A teniszezők vasárnap kezdődő korosztályos nyári csapat Európa-bajnoki selejtezőjébe ugyanis csak úgy juthatott be, ha azt a megelőző napon az előselejtezőn kiharcolja. Így nagyon is fennállt a veszélye annak, hogy a Deli Merse, Pesti Balázs, Kárpáti Viktor trió vereség esetén egyetlen meccset játszik csupán ezt követően a 9. helyezésért, és így az egy hét múlva Spanyolországban sorra kerülő döntőbe jutáshoz már hozzá sem szólhat. A Tenisz Műhely fiatal játékosa, Deli Merse azonban másképp gondolta, és nem kevesebb, mint 3 óra 15 percet töltve a pályán, végül megfordította mérkőzését, megadva ezzel a lehetőséget arra, hogy párosban, a Golden Ace-es Kárpáti Viktor oldalán akár a továbbjutást is kiharcolják.Gy. Szabó Csilla— utanpotlassport.huIgazán nem volt irigylésre méltó helyzetben szombaton délelőtt a magyar U14-es fiúválogatott, amikor a csehországi Veska városában, a norvég együttes ellen lépett pályára. A teniszezők vasárnap kezdődő korosztályos nyári csapat Európa-bajnoki selejtezőjébe ugyanis csak úgy juthatott be, ha azt a megelőző napon az előselejtezőn kiharcolja. Így nagyon is fennállt a veszélye annak, hogy a Deli Merse, Pesti Balázs, Kárpáti Viktor trió vereség esetén egyetlen meccset játszik csupán ezt követően a 9. helyezésért, és így az egy hét múlva Spanyolországban sorra kerülő döntőbe jutáshoz már hozzá sem szólhat. A Tenisz Műhely fiatal játékosa, Deli Merse azonban másképp gondolta, és nem kevesebb, mint 3 óra 15 percet töltve a pályán, végül megfordította mérkőzését, megadva ezzel a lehetőséget arra, hogy párosban, a Golden Ace-es Kárpáti Viktor oldalán akár a továbbjutást is kiharcolják.

A győztes U14-es válogatott: Kárpáti Viktor, Deli Merse és Pesti Balázs. Hátul az edző, Szatmáry Adrián
A győztes U14-es válogatott: Kárpáti Viktor, Deli Merse és Pesti Balázs. Hátul az edző, Szatmáry Adrián

A győztes U14-es válogatott: Kárpáti Viktor, Deli Merse és Pesti Balázs. Mögöttük az edző, Szatmáry Adrián

De ne szaladjunk ennyire előre a történetben, hiszen szombat délelőtt a szentendrei Pesti Balázs kezdte a mérkőzések sorát. A csapatot elkísérő Szatmáry Adrián válogatott edző szerint, a fiatal magyar játékos nem találta legjobb formáját az erős szélben, miközben norvég ellenfele nagyon jó játékkal rukkolt elő. Ezzel a skandináv gárda szerzett vezetést. Ekkor jött Deli Merse, aki nagy valószínűséggel eddigi karrierje legjobb mérkőzését játszotta.

„Amit Merse produkált arra tényleg nehéz szavakat találni – mondta el honlapunknak a találkozó után Szatmáry Adrián. – Szenzációs mérkőzést játszott, futott, küzdött, a legutolsó másodpercig sem adta fel. Az első szettet még előnyről elvesztette a tiebreakben, a másik kettőt viszont hozta. Igaz, mindkét esetben hátrányból küzdötte vissza magát. A második játékrészben a hatodik szettlabdáról nyert, míg a döntő, harmadikban, ellenfelének volt három meccslabdája. Hárította őket, majd fordított. Éppen ezért kiemelném Merse pozitív hozzáállását és mentális erejét, amiről ma tanúbizonyságot tett. Pontról pontra haladt, küzdeni tudása lendítette át a nehéz pillanatokban. Ellenfelével ugyanazon a szinten játszottak, ki-ki meccsről volt tehát szó.”

A hosszúra nyúlt találkozó mindkét játékost elcsigázta, a Tenisz Műhely 14 éves fiatalját a harmadik szettben már ápolni is kellett. Ennek ellenére a meccset követő egyórás szünet elegendő volt számára a regenerálódáshoz, s a párosban ismét remek formában játszott. Igaz, itt partnere Kárpáti Viktor is kitett magáért, s végül a magyar duó biztosan, két szettben nyerte a mérkőzést, egyben az előselejtezőt is.

Deli Merse a találkozót követően elmondta, hogy ez volt az első alkalom, hogy ellenfele meccslabdájáról fordítani tudott. A győzelem így minden bizonnyal túlmutat majd az egyszeri sikeren, és önbizalmat ad neki a folytatáshoz. A magabiztosságra azonban nemcsak neki, de két társának is nagy szüksége lesz a következő találkozókon, hiszen vasárnap, Szlovákia ellen kezdhetik meg a valódi Eb-selejtezőt.

S bár a kiemeltek közül minden együttes nagyon erős, Szatmáry Adrián, a válogatott edzője ezúttal is biztos kézzel húzta ki a papíron gyengébbnek tűnő szlovák válogatottat ellenfélként. Más kérdés, hogy a mérkőzés a teniszpályán dől majd el, ám az midenképpen szerencsés, hogy a legnagyobb esélyes cseh, valamint a szintén jó együttes hírében álló szerb és lengyel válogatottakat sikerült ezzel elkerülni.

Summer Cup, csapat Európa-bajnokság, előselejtező
U14
Fiúk, Veska (Csehország): Magyarország−Norvégia 2-1. Pesti Balázs − Kristoffer Dalbak 2:6, 2:6, Deli Merse – Henrik Villanger 6:7, 7:5, 7:5, Deli Merse, Kárpáti Viktor – Henrik Villanger, Severin Risan 6:4, 6:2

További korosztályos hírekTENISZBENa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik