Tenisz: Bíró Melinda bajnoki duplája az U12-eseknél

Vágólapra másolva!
2019.01.09. 08:51
Címkék
A Nemzeti Edzésközpontban kedden játszották le az idei korosztályos fedett pályás országos bajnokság első döntőjét. Az U12-es leányok legjobbja Bíró Melinda lett, aki párosban is bajnoki címet ünnepelhetett Bak-Szabó Norina odalán.

Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huMindössze két szettet hullajtott el a döntőig vezető úton, az U12-es leányok újdonsült bajnoka,Bíró Melinda. A Gellért SE 12 esztendős teniszezője a fináléban sem vesztegette az idejét, 6:1, 6:2-re verte a székesfehérvári Kiskút TK fiatalját,Farkaslaki Hints Flórát a fedett pályás korosztályos országos bajnokságok sorozatának első fináléjában. Ezt követte kisvártatva a második, a leány párosoké, amelyet követőenBak-Szabó Norinaoldalán ismét a kecskeméti kislány emelhette magasra a győztesnek járó díszes serleget. A hírös városban élő, de edzéseit Szegeden végző játékos és a Top Sport SE színeiben szereplő fővárosi partnere 6:1, 6:4 arányban verte aBöröczky Emília(Fitt SE),Kardos Lora(Római TA) alkotta kettőst.Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huMindössze két szettet hullajtott el a döntőig vezető úton, az U12-es leányok újdonsült bajnoka,Bíró Melinda. A Gellért SE 12 esztendős teniszezője a fináléban sem vesztegette az idejét, 6:1, 6:2-re verte a székesfehérvári Kiskút TK fiatalját,Farkaslaki Hints Flórát a fedett pályás korosztályos országos bajnokságok sorozatának első fináléjában. Ezt követte kisvártatva a második, a leány párosoké, amelyet követőenBak-Szabó Norinaoldalán ismét a kecskeméti kislány emelhette magasra a győztesnek járó díszes serleget. A hírös városban élő, de edzéseit Szegeden végző játékos és a Top Sport SE színeiben szereplő fővárosi partnere 6:1, 6:4 arányban verte aBöröczky Emília(Fitt SE),Kardos Lora(Római TA) alkotta kettőst.

Bíró Melinda fiatalabb korában végigversenyezte a Play and Stay-viadalokat, s gyakran szerepelt neve a győztesek között. Ám a Nemzeti Edzésközpontban kedden aratott diadal mégiscsak más volt, mint az előbbiek.Az első, igazi korosztályos bajnoki cím még akkor is örökre emlékezetes marad, ha később továbbiak követik majd.

Bíró Melinda játékintelligenciája az egyik legnagyobb fegyvere Fotó: Zádor Péter /MTSZ
Bíró Melinda játékintelligenciája az egyik legnagyobb fegyvere Fotó: Zádor Péter /MTSZ

Bíró Melinda játékintelligenciája az egyik legnagyobb fegyvere  •  Fotó: Zádor Péter /MTSZ

– És még a hó is esik! – állapította meg örömmel a fiatal teniszező a díjátadót követően, amire edzője,Trója Tibor, a Gellért SE versenyzői csoportjának vezetője viccesen reagált: „Snowboardban is verhetetlen vagy, versenyt is nyertél!” Bíró Melinda gondolkodás nélkül javítja mestere tévedését: „Á, csak második lettem.”A jókedvű tréfálkozásra persze mindkettőjüknek meg volt az oka, a snowboardos hasonlat pedig sokat elárul a kecskeméti kislányról. Ki gondolná ugyanis, hogyafocipályán keresztül vezetett az útja a teniszhez, és hogy a mai napig szívesen áll be a fiúk közé játszani az órák közötti szünetekben.

– Kapus szoktam lenni, de nem azért, mert máshol nincs helyem,szeretek védeni– mondja Melinda, majd azt is elmeséli, hogy bátyja, Marci kezdett először focizni, s ezt látva olyan sokat nyaggatta anyukáját, hogy végül őt is beíratták. A nyári edzések során azonban meglátta a szomszédos teniszpályákon folyó edzéseket, és sportágat váltott. Egy héttel később testvére is követte őt.

– Öt és fél éves voltam, azóta játszom, a piros pálya volt a kedvencem. A Play and Stay-t követően nem éltem meg nehezen a váltást, hiszen Kecskeméten idősebb fiúkkal edzettem.

A kislány ügyességére hamar felfigyeltek, és két évvel ezelőtt olyan klubot kerestek számára a szülei, ahol fejlődését biztosítottnak látták. Így került Szegedre, ahol edzőn kívül hozzá illő edzőpartnereket is találtMajor StellaésKis Czakó Eszterszemélyében. Igaz, ők egy évvel idősebbek, vagyis 2006-os születésűek, ám azösszhangígy is tökéletes a fiatal lányok között.

– Nagyon jó csapat alakult ki nálunk, ez is biztosan hozzájárul Melinda fejlődéséhez – vélekedik Trója Tibor, s amikor tanítványa legerősebb fegyveréről kérdezzük, gondolkodás nélkül, egyetlen erényét emeli ki. –Fejben a legerősebb. Persze ügyes is, jó keze van, de mégiscsak azzal jobb a többieknél, hogy kiválóanlát a pályán, gyorsan megtalálja a szögeket, előre gondolkodik, tudja, milyen helyzetben mit kell ütni.Egyszóval igen magas a játékintelligencia-szintje. Most szeretnénk egy kicsit ráfeküdni a támadójáték erősítésére, fel kell gyorsulnia, hogy a nemzetközi mezőnnyel is felvehesse a lépést.

Az U12-es korosztály hazai bajnokaként pedig nem is lehet más célja mostantól, minthogy a világnak is megmutassa, mit is tud. Edzője, Trója Tibor a nemzetközi versenyekkel kapcsolatban azonban nagyon óvatosan nyilatkozik. A válogatott viadalokon kívül csupán néhány korosztályos Tennis Europe-tornát próbálnak majd meg, s azt is csupán azért, hogy szokja azokhangulatát.

– Most teniszezni kell rendesen megtanulnia, a győzelmekre még van ideje – jelenti ki a Gellért SE szakembere, jelezve ezzel, hogy tanítványával elsősorbanhosszú távú terveivannak. A megfelelőalapok elsajátításaszámukra fontosabb a hirtelen jövő és éppoly hirtelen múló sikereknél. Korosztályában a hazai versenyeken persze mostantól magyar bajnokként lép majd pályára, és a szegedi klubnál is ő lesz az U12-es csapat elsőszámú játékosa, ami némi terhet is rakhat majd a kislány vállaira. Az ob-n mutatott teljesítménye alapján pedig nagy valószínűséggel ugyanez a szerep vár majd rá a válogatottban is, amelynek első megmérettetésére nem is kell sokáig várnunk, január végén Csehországban lép pályára a leánycsapat, a Winter Cup rakovniki selejtezőcsoportjában. S hogy mégsem lesz számára annyira ismeretlen a nemzetközi mezőny, arra a tavalyi, a Kinder Trophy mestersorozaton bemutatott bravúrja a legjobb bizonyíték. A Dél-Franciaországban megrendezett korosztályos döntőben második helyen végzett, csupán a Metro RSC kiválóságától, az egy évvel idősebbMolnár Kittitőlszenvedett vereséget a fináléban.

– Melinda játékának a nemzetközi szinthez még fejlődnie kell – méri fel reálisan tanítványa esélyeit Trója Tibor. – Azért dolgozunk, hogy minél előbb és minél jobban megközelítse az európai korosztályos élvonal legjobbjait. Szerencsére nagyon jó edzeni vele, hatalmas lelkesedéssel végzi a dolgát, családja minden erejével mögötte áll, s a klub részéről mi is mindenben próbáljuk segíteni.Hetente egyszer pedig Budakalászon, az Omszk Park Tenisz KlubbanSzávay Blankafoglalkozik vele.

Hiába,összefogásnélkül a tenisz megy a legkevésbé.

További korosztályos hírekTENISZBENa sportági aloldalunkon

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik