HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2019.02.09 13:47 Frissítve: 2019.02.09 13:52

Téli EYOF: ifjúsági olimpia Szarajevóban, 17 magyar indulóval

Vasárnap ünnepélyes megnyitóval veszi kezdetét Szarajevóban a 14. téli európai ifjúsági olimpiai fesztivál (EYOF), amelyen Magyarország öt sportágban összesen tizenhét versenyzővel képviselteti magát. A havas-jeges multisportesemény versenyei hétfőtől péntekig tartanak.

Márványkövi Ferenc − utanpotlassport.huA magyar sportolói küldöttség, amely január 31-én tett ünnepélyes fogadalmat a MOM Kulturális Központban, szombaton vág neki a nyolcórás buszútnak, hogy vasárnap már kipihenten jelenjen meg az este hétkor kezdődő nyitóünnepségen, amelyet Kosevo városi stadionban tartanak, ugyanúgy, mint harmincöt évem a téli ötkarikás játékokon.  A szálláshelyre nem lehet panasz, hiszen az idei eseményen – a megszokottól eltérően – nem olimpiai faluban, hanem szállodákból és wellnessrészlegből álló komplexumban helyezik el a versenyzőket.

Jut-e érem az idei EYOF-on magyar versenyzőnek? Forrás: ba.n1info.com

Jut-e érem az idei EYOF-on magyar versenyzőnek?  •  Forrás: ba.n1info.com

A rendezvény az év első nagyszabású multisport eseménye, melyen 14-18 év közti sportolók mérik össze tudásukat. A nyolc sportág: alpesi sí, sílövészet (biatlon), curling, jégkorong, műkorcsolya, rövid pályás gyorskorcsolya, sífutás és hódeszkázás. A mieink jégkorongban, sílövészetben és hódeszkában nem indítanak versenyzőket. A szarajevói eseményen összesen 46 ország 911 sportolója vesz részt, és a versenyek hét helyszínen zajlanak majd.

A kiutazás előtti napon egyetlen változás történt a kiutazó keretben. Sportszakmai okok miatt Tóth Eszter helyett Dobrán Fanni került be a rövid pályás gyorskorcsolyázók csapatába.

A téli EYOF-ok eddigi történetében mindössze két alkalommal fordult elő, hogy magyar sportolók nem vettek részt az eseményen: 1997-ben és 2016-ban. Azokon az olimpiai fesztiválokon azonban, melyeken fiataljainak jelen voltak, összesen hét aranyérmet, öt ezüstöt és három bronzérmet nyertek.

Hamarosan kiderül, hogy az idei rendezvényen örülhetünk-e magyar éremnek.

A legtöbb reményt talán a rövid pályás gyorskorcsolyázóink és az alpesi sízőink szerepeléséhez fűzhetjük. Az előző versenyek arra engednek következtetni, hogy gyorskorcsolyázóink jó formát mutatnak. Somogyi Barbara (16) szerepelt a felnőtt  Európa-bajnokságon, és ezt követően Kanadában vett részt a junior vb-n. Utóbbi helyszínen Talabos Attila (17) többszörös korosztályos országos bajnok nyújtotta a legjobb teljesítményt, hiszen a 6. helyet szerezte meg egyéniben az 500 méteres, illetve váltóban a 3000 méteres távon.

Alpesi síben Hozmann Szonja (17) és Tóth Zita (16) rendelkezik a legnagyobb versenyzői rutinnal. Zita a tavalyi FIS-versenyeken bizonyította tehetségét, és most minden idegszálával az EYOF-ra koncentrál. Szonja, aki 16 évesen már szerepelt a pjongcsangi téli olimpián, nemrég épült fel sérüléséből, és csak tavaly novemberben kezdte el újra az edzéseket. Emiatt ő elsősorban a tisztes helytállást tűzte ki célul.

A záróceremóniára február 15-én, pénteken este hétkor kerül sor a kelet-szarajevói Slavija-stadionban.

A versenyek helyszínei:
Hódeszka: Bjelasnica
Alpesi sí: Jahorina
Curling: Peki Pale sportcsarnok
Jégkorong: Juan Antonio Samaranch Olimpiai Csarnok
Műkorcsolya, rövid pályás gyorskorcsolya: Skenderija-csarnok
Sífutás: Veliko Polje
Sílövészet: Dvorista

A magyar csapat tagjai:
Alpesi sí:  Hoque Isbat Áron, Hozmann Szonja Katalin, Majtényi Hanna, Tausz András Ádám, Tóth Zita
Sífutás: Balog Zoárd Ákos, Kocsik Nóra, Laczkó Evelin Vivien
Curling: Bíró Blanka, Dobor Dia Regina, Szarvas Kristóf, Tatár Lőrinc Sebestyén
Műkorcsolya: Láng Júlia
Rövid pályás gyorskorcsolya: Bontovics Balázs, Somogyi Barbara, Talabos Attila József, Dobrán Fanni

A magyar versenyzők részletes program ITT található.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.02.21 18:21:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Nyártól a bajnoki címvédő MOL-Pick Szeged kézilabdacsapatát erősíti a 20 éves ifj. Rosta Miklós. A korosztályos válogatott beállós alig várja már a bemutatkozást a Tisza-parti együttesben, amelyben édesapja korábbi mezszámát viselheti szeptembertől.

2019.02.17 19:22:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Klujber Katrin és Pásztor Noémi érkezésével immár öt tavalyi junior-világbajnok játékos erősíti az FTC felnőtt női kézilabdacsapatát. A zöld-fehérek még nem kiforrott játékosokkal a fedélzeten gyakorlatilag bárki ellen felveszik a versenyt a Bajnokok Ligájában. A klub filozófiájáról, a fiatalos koncepcióról Elek Gábor vezetőedzőt, a már rutinos fradistának számító Márton Grétát és a legújabb szerzeményt, Pásztor Noémit kérdeztük.

2019.02.13 15:32:16

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Ferencvárosi Torna Club újraindítja gyorskorcsolya-szakosztályát, ennek okán a zöld-fehér egyesület sajtótájékoztató keretein belül mutatta be szakmai vezetőit, illetve versenyzőit: a Liu testvérek a klubnál folytatják pályafutásukat.

2019.02.12 20:42:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A sikeres hétfői versenynapot követően kedden folytatódtak a 14. téli ifjúsági olimpiai fesztivál (EYOF) küzdelmei. Az előző napihoz hasonlóan ezúttal is a curlingesek és a rövid pályás gyorskorcsolyázók vitték a prímet. Bontovics Balázs egyéniben az 500 méteres távon szerzett bronzérmet, a vegyes váltónk pedig a 3000 méteres versenyszámban a pénteki döntőbe jutott. Dicséret illeti curlingeseinket is, akik mindkét mérkőzésüket megnyerték, és továbbra is előkelő helyen állnak csoportjukban.

2019.01.24 13:22:04

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Döntőbe jutott a junior Australian Openen a Nagy Adrienn, Kavagucsi Nacumi leánypáros. A magyar-japán kettős 59 perc alatt, három szettben győzte le francia-máltai ellenfelét, s ezzel mindketten eddigi karrierjük egyik legszebb pillanata előtt állnak. A fináléban egy amerikai duó ellen lépnek pályára.