utanpotlassport.hu 2019.02.09 13:47 Frissítve: 2019.02.09 13:52

Téli EYOF: ifjúsági olimpia Szarajevóban, 17 magyar indulóval

Vasárnap ünnepélyes megnyitóval veszi kezdetét Szarajevóban a 14. téli európai ifjúsági olimpiai fesztivál (EYOF), amelyen Magyarország öt sportágban összesen tizenhét versenyzővel képviselteti magát. A havas-jeges multisportesemény versenyei hétfőtől péntekig tartanak.

Márványkövi Ferenc − utanpotlassport.huA magyar sportolói küldöttség, amely január 31-én tett ünnepélyes fogadalmat a MOM Kulturális Központban, szombaton vág neki a nyolcórás buszútnak, hogy vasárnap már kipihenten jelenjen meg az este hétkor kezdődő nyitóünnepségen, amelyet Kosevo városi stadionban tartanak, ugyanúgy, mint harmincöt évem a téli ötkarikás játékokon.  A szálláshelyre nem lehet panasz, hiszen az idei eseményen – a megszokottól eltérően – nem olimpiai faluban, hanem szállodákból és wellnessrészlegből álló komplexumban helyezik el a versenyzőket.

Jut-e érem az idei EYOF-on magyar versenyzőnek? Forrás: ba.n1info.com

Jut-e érem az idei EYOF-on magyar versenyzőnek?  •  Forrás: ba.n1info.com

A rendezvény az év első nagyszabású multisport eseménye, melyen 14-18 év közti sportolók mérik össze tudásukat. A nyolc sportág: alpesi sí, sílövészet (biatlon), curling, jégkorong, műkorcsolya, rövid pályás gyorskorcsolya, sífutás és hódeszkázás. A mieink jégkorongban, sílövészetben és hódeszkában nem indítanak versenyzőket. A szarajevói eseményen összesen 46 ország 911 sportolója vesz részt, és a versenyek hét helyszínen zajlanak majd.

A kiutazás előtti napon egyetlen változás történt a kiutazó keretben. Sportszakmai okok miatt Tóth Eszter helyett Dobrán Fanni került be a rövid pályás gyorskorcsolyázók csapatába.

A téli EYOF-ok eddigi történetében mindössze két alkalommal fordult elő, hogy magyar sportolók nem vettek részt az eseményen: 1997-ben és 2016-ban. Azokon az olimpiai fesztiválokon azonban, melyeken fiataljainak jelen voltak, összesen hét aranyérmet, öt ezüstöt és három bronzérmet nyertek.

Hamarosan kiderül, hogy az idei rendezvényen örülhetünk-e magyar éremnek.

A legtöbb reményt talán a rövid pályás gyorskorcsolyázóink és az alpesi sízőink szerepeléséhez fűzhetjük. Az előző versenyek arra engednek következtetni, hogy gyorskorcsolyázóink jó formát mutatnak. Somogyi Barbara (16) szerepelt a felnőtt  Európa-bajnokságon, és ezt követően Kanadában vett részt a junior vb-n. Utóbbi helyszínen Talabos Attila (17) többszörös korosztályos országos bajnok nyújtotta a legjobb teljesítményt, hiszen a 6. helyet szerezte meg egyéniben az 500 méteres, illetve váltóban a 3000 méteres távon.

Alpesi síben Hozmann Szonja (17) és Tóth Zita (16) rendelkezik a legnagyobb versenyzői rutinnal. Zita a tavalyi FIS-versenyeken bizonyította tehetségét, és most minden idegszálával az EYOF-ra koncentrál. Szonja, aki 16 évesen már szerepelt a pjongcsangi téli olimpián, nemrég épült fel sérüléséből, és csak tavaly novemberben kezdte el újra az edzéseket. Emiatt ő elsősorban a tisztes helytállást tűzte ki célul.

A záróceremóniára február 15-én, pénteken este hétkor kerül sor a kelet-szarajevói Slavija-stadionban.

A versenyek helyszínei:
Hódeszka: Bjelasnica
Alpesi sí: Jahorina
Curling: Peki Pale sportcsarnok
Jégkorong: Juan Antonio Samaranch Olimpiai Csarnok
Műkorcsolya, rövid pályás gyorskorcsolya: Skenderija-csarnok
Sífutás: Veliko Polje
Sílövészet: Dvorista

A magyar csapat tagjai:
Alpesi sí:  Hoque Isbat Áron, Hozmann Szonja Katalin, Majtényi Hanna, Tausz András Ádám, Tóth Zita
Sífutás: Balog Zoárd Ákos, Kocsik Nóra, Laczkó Evelin Vivien
Curling: Bíró Blanka, Dobor Dia Regina, Szarvas Kristóf, Tatár Lőrinc Sebestyén
Műkorcsolya: Láng Júlia
Rövid pályás gyorskorcsolya: Bontovics Balázs, Somogyi Barbara, Talabos Attila József, Dobrán Fanni

A magyar versenyzők részletes program ITT található.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.01.24 19:06:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A junior vb- és Eb-, továbbá U23-as Eb-győztes cselgáncsozó, Özbas Szofi és a felnőttvilágbajnok kajakos, Kopasz Bálint lett 2019 legjobb utánpótláskorú sportolója. Mindez a tizenkilencedik alkalommal megrendezett Héraklész Díjátadó Gálán derült ki pénteken.

2020.01.23 19:06:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elképesztő teljesítménnyel nyerte meg Pekler Zalán a junior légpuskások 10 m-es müncheni versenyét. A komáromi sportlövő jobbat lőtt, mint a világcsúcs (országos csúcsot ért el), ezek után azt kérdeztük tőle, mégis hogyan csinálta.

2020.01.14 21:07:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elstartolt a junior leánykosarasok bajnokságának felsőházi rájátszása, amelyben a Csata DSE, a DVTK Akadémia és a Vasas Akadémia hozta ez idáig minden meccsét. A miskolciak eddig két mérkőzésből kétszer nyertek ugyanolyan arányú különbséggel: 68−67-re verték az NKA Pécs és a BEAC-Újbuda KA alakulatát is.

2020.01.14 13:07:01

Utánpótlássport G. G. utanpotlassport.hu

Fantasztikus hangulatú összecsapáson az LSU nyerte az amerikai egyetemi amerikaifutball-liga nagydöntőjét. A Tigrisek harcában – merthogy mindkét együttest Tigersnek hívják – 42–25-re diadalmaskodtak, ezzel 2007 óta az első, történetük negyedik végső sikerét aratták az NCAA-ben. Joe Burrow tovább halmozta a rekordokat.

2020.01.12 11:35:15

Utánpótlássport P. K. utanpotlassport.hu

Januárban még nem jellemzőek a kimondott utánpótlás-futballesemények, de februárban már indul a Premier League Cup, az UEFA Ifjúsági Liga, folytatódnak a hazai küzdelmek, majd márciustól már egyre több válogatott mérkőzést is rendeznek. Összegyűjtöttük a fontosabb, magyar vonatkozású futballesemények időpontjait, helyszíneit 2020-ból.