Fekete Tamás utanpotlassport.hu 2019.11.17 09:11 Frissítve: 2019.11.17 09:13

Tékvandó: a felnőtt Eb-bronzérmes, 17 éves Józsa Levente jövőképe

A pályafutás második felnőttversenyén Európa-bajnoki érmet nyerni nem mindennapi tett. A Mol Alapítvány által támogatott 17 éves tékvandós, Józsa Levente bravúros olaszországi szereplése kapcsán elárulta, sokkal jobban fekszik neki a felnőttek észjátéka, mint a korosztályos versenyeken tapasztalható rugdosás.

Letette a névjegyét a felnőttek között Józsa Levente, a Budapesti Honvéd SE alig 17 esztendős tékvandósa élete első kontinensviadalán és második felnőttversenyén: meg sem állt a bronzéremig az olaszországi Bariban rendezett, G4-es besorolású extra Európa-bajnokság 63 kilogrammos súlycsoportjában. Nem akármilyen tettet hajtott végre az utolsó juniorévét taposó fiú, hiszen legutóbb 19 évvel ezelőtt állhatott dobogóra magyar férfi felnőtt kontinensviadalon (2000-ben Salim József szintén bronzéremig jutott), és ez annak a fényében ritka bravúr, hogy Levente csak gyakorlásképpen vágott neki a rangos versenynek.

„Nem számítottam erre az eredményre, csak az olimpiai kvalifikációs versenyekhez szükséges rutinszerzés miatt utaztam Olaszországba. A klubom nem is értett egyet azzal, hogy indulok a felnőtt Eb-n, túl korainak gondolták. Őszintén megmondom, ez nem esett túl jól, mert ők is tudják, hogy hamarosan már csak felnőttversenyeken tudok részt venni, ahhoz viszont, hogy ezeken helytálljak, elengedhetetlen az alapos felkészülés, ami a különböző versenyeken való szerepléssel válhat a leghatékonyabbá. Hálás vagyok a válogatott szakvezetésének, hogy bízott bennem, és megteremtette a lehetőséget, hogy debütáljak.”

Józsa Levente bravúrbronzzal debütált a felnőtt Európa-bajnokságon Forrás: Magyar Taekwondo Szövetség

Józsa Levente bravúrbronzzal debütált a felnőtt Európa-bajnokságon  •  Forrás: Magyar Taekwondo Szövetség

A válogatott legszebb eredményét szállító versenyző élt a kínálkozó lehetőséggel, nem egyszer magát is meglepte, mire képes jóval rutinosabb ellenfeleivel szemben.

„Mielőtt a német világbajnoki bronzérmes ellen léptem pástra, nagyon berezeltem, de aztán úgy érzem, végig irányítottam a párharcot. Meglepődtem, nehezebb mérkőzésre számítottam. Tudni kell, hogy elég erős, mondhatni, olimpiai színvonalú mezőny gyűlt össze. Például a horvát sráccal, aki legyőzött az elődöntőben, biztosan számolni kell jövőre Tokióban.”

És Leventével? Elvégre, aki az első két felnőttversenyén ezüst-, illetve bronzéremmel mutatkozik be (az Eb-t megelőzően a boszniai G1-es besorolású viadalon is Lovre Brecic tudta csak megállítani, akkor a fináléban), attól alighanem joggal várhatja el a közvélemény az ötkarikás szereplést.

„Olyan gyorsan történt minden, hogy még nem volt időm ezen merengeni. Esély mindig van a kvótaszerzésre, de szerintem 2024-ben jöhet el az én időm. Nyilván nem végzek az összes versenyemen dobogón, hiszen minden sportoló életében akadnak hullámvölgyek. Most úgy tűnik, a felnőttmezőnyben még jobban is érzem magam, mint a korosztályos versenyeken. A hosszabb menetidők, illetve az ellenfelek minősége miatt nehezebb a felnőttek ellen verekedni, de nekem fekszik, hogy ők már tisztábban, az eszüket használva cselekednek, míg az utánpótlásban inkább az össze-visszarugdosás a jellemző, amit kevésbé szeretek. Persze ezt ne úgy értse, hogy a felnőttekkel szemben élvezetes pástra lépni, a német fiútól olyat kaptam, hogy egy pillanatra kihagyott a tüdőm, de a tudatosságot sokkal inkább érzékelem ebben a közegben.”

Levente úgy tervezi, hogy már csak felnőttversenyen indul, s utazásaiban segíti a Mol Alapítványtól kapott támogatás – annak köszönhetően a 17 éves legény sok viadalon gyűjtögetheti az érmeket.

További korosztályos hírek TÉKVANDÓBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.12.08 22:17:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A csütörtöki összecsapáson látottakhoz képest jóval simábban nyert az U20-as jégkorong-válogatott Dél-Korea U25-ös együttese ellen; Vas Márton kijevi divízió I/B csoportos világbajnokságra készülő csapata 9–1-re simázta le ázsiai ellenfelét.

2019.12.08 19:37:01

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

„Nemcsak a Mikulás, hanem a gyerekek teljesítménye is mosolyt csalt az arcunkra" – mondja büszkén dr. Vardanjan Gurgen, a műkorcsolya ágazat sportigazgatója, aki szerint a fiatalok többször is bizonyították az egyhetes viadalon, hogy jó úton halad a hazai utánpótlás.

2019.12.01 14:25:17

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség évzáró gáláján az U23-as, a junior- és az ifjúsági korosztályban is megnevezték az év legjobb atlétáját. A legfiatalabb győztes a 15 esztendős Varga Gréta volt, a 22 éves Halász Bence pedig a felnőttek között nyert.

2019.11.30 16:23:18

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Negyven ország mintegy ezerötszáz fiatal sportolóját várják a jövőre Kecskeméten rendezendő 54. Nemzetközi Gyermek Játékokra, ahol a 12-15 éves korú gyerekek kilenc sportágban mérhetik össze tudásukat.

2019.11.30 09:03:15

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Sorozatunkban olyan korábbi klasszisok mondják el véleményüket a hazai sportági utánpótlásról, akik manapság semmilyen vagy csak csekély szerepet töltenek be annak alakításában. Ezúttal a „kajakkirálynővel”, a háromszoros olimpiai és harmincegyszeres világbajnok Kovács Katalinnal beszélgettünk.