Tájfutás: először indulhatnak 16 évesek is az éjszakai ob-n

Vágólapra másolva!
2018.06.08. 12:06
Címkék
Idén először a 16 évesek is részt vehetnek a tájfutók éjszakai országos bajnokságán. A Mecsekben közel száz fiatal fut versenyt egymással és az idővel, hogy az új kategória első ob-győztese lehessen. A versenytitkár szerint semmivel sem veszélyesebb éjszaka futni, mint nappal, de a kihívás és így az élvezet is nagyobb.

„Az erdő sosem lehet unalmas, de egy kis extra kihívás néha nem árt” – feleli Ambrus Sándor, az éjszakai országos-bajnokság versenytitkára a kérdésre, miért szerveznek éjszakai versenyt a tájfutók, miért nem elég kihívás nappal megtalálni az erdő vagy épp a város legkülönfélébb pontjain elrejtett állomásokat.Ambrus Sándor, az éjszakai országos-bajnokság versenytitkára a kérdésre, miért szerveznek éjszakai versenyt a tájfutók, miért nem elég kihívás nappal megtalálni az erdő vagy épp a város legkülönfélébb pontjain elrejtett állomásokat.

Az idei az első olyan éjszakai bajnokság amelyen már a 18 esztendő alatti versenyzők is részt vehetnek.

„A szövetség idén év elején döntött arról, hogy a 16 és 18 évesek is benevezhetnek, külön kategóriában. Az edzők és a felkészítők már rég úgy érezték, elég érett és felkészült ez a korosztály is az éjszakai versenyzéshez.”

A versenyzők fejlámpákat használhatnak, emellett csak a hold világítja számukra a terepet.

„A térképolvasás miatt muszáj a lámpa. Egy erdő sűrűjében még egy holdfényes éjszaka is sötét lenne ehhez. Ugyanúgy járatlan utakon, árkon-bokron keresztül kell eljutnia a versenyzőknek a pontokhoz, mint nappal, így a balesetek elkerülése végett sem lehet máshogy megoldani.”

Az idei országos bajnokságnak a Mecsek ad otthont, közelebbről: a hegység 250-400 m tengerszint fölötti magasságban elterülő, főleg víznyelőkkel, töbrökkel telehintett térsége. A terep nagy részét aljnövényzet nélküli szálerdő borítja, a futó gyorsaságnak csak a térképlekövetés szab határt – olvasható a versenykiírásban.A rendezői bázis Orfűn lesz.

„A tájékozódási készség mindig is nagyon fontos volt. Egy-egy esti versenyen még inkább kijön, hogy az embernek milyen képességei is vannak” – teszi hozzá a versenytitkár.

Ambrus Sándor szerint a tájfutás az elmúlt 15-20 évben sokat fejlődött. Az egészéves pontversenyekre egyre több klub nevez. Ma már ötvennél is több olyan egyesület van országszerte, amely utánpótlás-neveléssel és felnőttek versenyeztetésével egyaránt foglalkozik.

A sportvezető arról is beszélt: évek óta az a visszajelzés, hogy a versenyzők a csapatversenyeken sokkal szívesebben indulnak és sokkal motiváltabbak is, mivel egymásért jobban szeretnek futni, küzdeni.

„Még nem egy Újpest-Ferencváros szint, de a tájfutó klubok között is egyre nagyobb a rivalizálás, és például egy országos bajnokságon elért dobogós helyezésnek komoly presztízse van, függetlenül a korosztálytól” – magyarázza Ambrus.

A 2018. évi Országos Nyílt Egyéni Éjszakai Bajnokságra utánpótlás kategóriákban 16-tól 20 éves korig közel 100 fiú és lány nevezett be.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik