Taekwondo: három Eb-érmet nyertek újdonsült honfitársaink

Vágólapra másolva!
2019.10.08. 13:30
Címkék
Életükben először indultak magyar színekben nemzetközi viadalon frissiben honosított taekwondósaink, egyszerre négyen is. Három érmet – egy-egy aranyat, ezüstöt és bronzot – azonmód be is gyűjtöttek az október első hetében rendezett spanyolországi korosztályos Európa-bajnokságon.

Túlságosan is derűlátónak tetszett Patakfalvy Miklósnak, az olimpiai taekwondót képviselő WTF hazai szövetsége elnökének az idei utánpótlás-Eb előtt adott nyilatkozata, amelyben nem kevesebb, mint két-három érem megszerzését említette a magyar csapat céljaként Castellónban.Túlságosan is derűlátónak tetszett Patakfalvy Miklósnak, az olimpiai taekwondót képviselő WTF hazai szövetsége elnökének az idei utánpótlás-Eb előtt adott nyilatkozata, amelyben nem kevesebb, mint két-három érem megszerzését említette a magyar csapat céljaként Castellónban.

A Salim-fivérek közül Sharif (balra) ezüstöt, Omar bronzot szerzett az Eb-n Forrás: wtftaekwondo.hu
A Salim-fivérek közül Sharif (balra) ezüstöt, Omar bronzot szerzett az Eb-n Forrás: wtftaekwondo.hu

A Salim-fivérek közül Sharif (balra) ezüstöt, Omar bronzot szerzett az Eb-n  •  Forrás: wtftaekwondo.hu

A jóslatnak tűnő, ám utóbb nagyon is megalapozott szakmai alapvetésnek bizonyuló kijelentés valóságtartalmával már a kontinensviadal második napján szembesülhettünk, amikor is a Spanyolországban, közelebbről Madridban élő Márton család 13 éves ikerlányai közül Viviana – éppen spanyol földön – első magyar női kadétversenyzőként nyert korosztályos Európa-bajnoki aranyérmet. Viviana mind a négy ellenfelét magabiztosan legyőzve állhatott fel a dobogó felső fokára, s vehette át személyesen Patakfalvy Miklóstól az 51 kilogrammos kategória kontinensbajnokának járó medált.

Ikertestvére, Luana másnap igyekezett a nyomába eredni, az ő magyar színekben történt bemutatkozása azonban kevésbé bizonyult sikeresnek. A 47 kg-ban szereplő tehetség, aki több nemzetközi utánpótlás-viadalon is bizonyított már, idén például győzött a Multi European Gamesen és a Spanyol Openen is, nyitómérkőzését egy kiváló orosszal vívta, és a szikrázó csatában végül egyetlen ponttal alulmaradt.

A kadétok után következő juniorok között is indult – hivatalosan szeptember óta magyar – újonc, egy szintén nemrég honosított fiú testvérpár. A piros-fehér-zöld színekben debütáló Salim-fivérek egyformán felállhattak az Eb-dobogóra, az 51 kilós Sharif a második, a 45 kg-os Omar pedig a harmadik fokára. A magyarként egykoron világbajnoki bronzig jutó, jó ideje az Egyesült Államokban élő Salim Gergő fiai közül a 16 éves Sharif négy vetélytárson túljutva meccselhetett az aranyért, de a fináléban orosz ellenfele fölébe tudott kerekedni.

Tizenöt esztendős öccse a 45 kg-ban három nyertes csata után az elődöntőben szintén orosszal találkozott, akinek sikerült őt megállítania, így Omar bronzérmesként fejezte be az Eb-t.

Magyar szempontból nem kétséges, hogy a Madridból, illetve Los Angelesből érkezett „külsős” segítség tette emlékezetesen nagyszerűvé a koreai eredetű küzdősport utánpótlásának 2019-es Európa-bajnokságát, amelyen újdonsült honfitársainknak köszönhetően került a csapat összgyűjteményébe egy-egy arany-, ezüst- és bronzmedál.

„Szerencsés konstelláció eredménye volt, de nem a vakvéletlen műve, hogy a nyár folyamán szinte egy időben sikerült honosítani, s az októberi Európa-bajnokságon már magyar színekben indítani négy kiemelkedő tehetségű fiatalt is” – mondta el honlapunk érdeklődésére Patakfalvy Miklós. Az elnök hozzátette, hogy már jó ideje ügyködött együtt a szülőkkel azért, hogy a magyar válogatott tagjaként szerepeljenek világversenyeken a Márton-ikrek, illetve a Salim-fivérek, s nyárra érett meg a helyzet rá, hogy az elképzelés megvalósuljon.

A folytatás?

„Az a jövőképük, hogy immár magyar színekben fognak tovább versenyezni, ha a fene fenét eszik, akkor is...” – így az olimpiai sportág hazai első embere, aki hangsúlyozta, hogy reménye szerint a rögtön eredményt is hozó honosítás felpezsdülést válthat ki a magyar taekwondóban.

„Bízom benne, hogy ezzel ébresztőt fújunk az itthoni edzők körében is, akik láthatják, hogyan dolgoznak a külföldi kollégák, s maguk a versenyzők. Az új helyzet, remélem, kellőképpen felpiszkálja majd az önérzetüket, a jó mintát átveszik, s elérjük, hogy ők is akarjanak többet és jobbat kihozni tanítványaikból.”

További korosztályos hírekTAEKWONDÓBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik