utanpotlassport.hu 2019.03.12 14:55 Frissítve: 2019.03.12 15:03

Súlyemelés: Árva Cintia csúcsokkal hetedik az ifjúsági vébén

Országos csúcsokkal a hetedik lett Árva Cintia az ifjúsági súlyemelő-világbajnokságon Las Vegasban. A Kecskeméti TE 16 esztendős kiválósága mindkét fogásnemben és összetettben is ebben a pozícióban végzett úgy, hogy közben átírta a honi rekordlistát az 55 kilogrammos kategóriában.

Jancsó Kornél − utanpotlassport.huEgyetlen magyarként kellett helytállnia Árva Cintiának a 13-17 éves korosztályhoz tartozó súlyemelők idei csúcsvetélkedőjén, amely Las Vegas egyik kaszinóhoteljének rendezvénycsarnokában zajlik múlt péntek óta 44 ország csaknem kétszáz versenyzőjének részvételével.

Mestere, Bálint Csaba irányításával  egyre jobb eredményeket ér el Árva Cintia Forrás: kesport.hu

Mestere, Bálint Csaba irányításával egyre jobb eredményeket ér el Árva Cintia  •  Forrás: kesport.hu

A tavaly októberi, Buenos Aires-i ifjúsági olimpián negyedikként végzett magyar lányt hétfőn szólították versenydobogóra az 55 kilogrammosok súlycsoportjában, ahol az előnevezésekhez képest kevesebben, összesen tízen próbáltak szerencsét. Árva, aki december utolsó napján lesz 17 esztendős, kategóriája harmadik legfiatalabb tagjaként vágott neki a küzdelmeknek, méghozzá azzal az eltökéltséggel, hogy a lehető legtöbbet hozza ki magából a minél előkelőbb helyezés elérése érdekében.

Edzője, Bálint Csaba indulás előtt azt mondta, nagyon örülne, ha Cintia az első nyolcban végezne, de óvatosan azt is hozzáfűzte: ez lesz az első nemzetközi próbájuk az 55 kilóban, s kíváncsi rá, hogy az eddigi 53 kg helyébe lépő új súlycsoportban, amelybe most erősödik bele, mire lehet képes tanítványa.

Cintia egyéni csúcsainak megjavítását tűzte ki alapvető céljának a vébére, ahol ennek megfelelően roppant bátran kezdett. Tudniillik szakításban már nyitógyakorlatánál 65 kg-ra jött ki, arra a súlyra, amennyivel február közepe óta tartotta a magyar korosztályos rekordot, nemcsak az ifjúságiaknál, hanem a junioroknál is. Miután könnyedén beállította csúcsát, a 68, majd zárásul a 70 kilogrammal is elbánt, jócskán megjavítva a fogásnem hazai rekordját. Lökésben hasonlóképpen vagánynak minősíthető rajtot választott mesterével: 86 kilón, vagyis magyar rekordján kezdte meg szereplését. A sikeres gyakorlatot – miáltal összetettben 156 kg-mal szintén megszületett az új csúcs – hasonló folytatás követte: sikerült a 89 kg is. Kár, hogy öt jó fogás után a hatodik – 92 kilogrammon – már túl nehéznek bizonyult. Ám országos rekordját összetettben így is 159 kg-ra módosította a vb előtti 151-ről.

Az ugyancsak kiváló képességű ellenfelek sem pihentek. Példának okáért a belga Nina Sterckx – aki csaknem másfél évvel idősebb Cintiánál – 175 kilós összprodukcióval lett az 55 kg világbajnoka, 16 kilóval emelve többet a mi lányunknál. Ha úgy tetszik: belátható távolságban, vagy inkább közelségben van a jelenlegi legjobb rivális is, és például, ha lökésben Árva teljesíti a 92-t, a fogásnemben vb-negyedikként végez.

Így végül öt magyar csúccsal, s három hetedik hely gazdájaként térhet haza Las Vegasból azzal a jóleső érzéssel, hogy vállalását, saját maga, mestere és a magyar szövetség elvárását egyaránt teljesítette, sőt túlteljesítette. Kilóban feltétlenül, de fejlődőképessége, küzdeni tudása alapján az is bizonyosra vehető, hogy a még jobb helyezések sem váratnak sokáig magukra.

További korosztályos hírek SÚLYEMELÉSBEN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.01.14 21:07:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elstartolt a junior leánykosarasok bajnokságának felsőházi rájátszása, amelyben a Csata DSE, a DVTK Akadémia és a Vasas Akadémia hozta ez idáig minden meccsét. A miskolciak eddig két mérkőzésből kétszer nyertek ugyanolyan arányú különbséggel: 68−67-re verték az NKA Pécs és a BEAC-Újbuda KA alakulatát is.

2020.01.14 13:07:01

Utánpótlássport G. G. utanpotlassport.hu

Fantasztikus hangulatú összecsapáson az LSU nyerte az amerikai egyetemi amerikaifutball-liga nagydöntőjét. A Tigrisek harcában – merthogy mindkét együttest Tigersnek hívják – 42–25-re diadalmaskodtak, ezzel 2007 óta az első, történetük negyedik végső sikerét aratták az NCAA-ben. Joe Burrow tovább halmozta a rekordokat.

2020.01.12 11:35:15

Utánpótlássport P. K. utanpotlassport.hu

Januárban még nem jellemzőek a kimondott utánpótlás-futballesemények, de februárban már indul a Premier League Cup, az UEFA Ifjúsági Liga, folytatódnak a hazai küzdelmek, majd márciustól már egyre több válogatott mérkőzést is rendeznek. Összegyűjtöttük a fontosabb, magyar vonatkozású futballesemények időpontjait, helyszíneit 2020-ból.

2020.01.11 21:25:17

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Több honlap is arról számolt be, hogy – a folyamatos érdeklődés ellenére – nem vált klubot a Red Bull Salzburg mindössze 19 éves magyar válogatott középpályása, Szoboszlai Dominik, akinek a kivásárlási árát immár 15 millió euróra taksálja a legnagyobb játékospiaci értékekkel fogalkozó portál, a transfermarkt.com.

2020.01.11 14:05:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 2020-as szezont is a túraautó-világkupában teljesíti Tassi Attila. A fiatal magyar versenyző azt is nyilvánosságra hozta, hogy továbbra is a Honda színeiben folytatja a versenyzést, és reméli, a tanuló éve után immár jobban kijön neki a lépés.