HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2019.03.12 14:55 Frissítve: 2019.03.12 15:03

Súlyemelés: Árva Cintia csúcsokkal hetedik az ifjúsági vébén

Országos csúcsokkal a hetedik lett Árva Cintia az ifjúsági súlyemelő-világbajnokságon Las Vegasban. A Kecskeméti TE 16 esztendős kiválósága mindkét fogásnemben és összetettben is ebben a pozícióban végzett úgy, hogy közben átírta a honi rekordlistát az 55 kilogrammos kategóriában.

Jancsó Kornél − utanpotlassport.huEgyetlen magyarként kellett helytállnia Árva Cintiának a 13-17 éves korosztályhoz tartozó súlyemelők idei csúcsvetélkedőjén, amely Las Vegas egyik kaszinóhoteljének rendezvénycsarnokában zajlik múlt péntek óta 44 ország csaknem kétszáz versenyzőjének részvételével.

Mestere, Bálint Csaba irányításával  egyre jobb eredményeket ér el Árva Cintia Forrás: kesport.hu

Mestere, Bálint Csaba irányításával egyre jobb eredményeket ér el Árva Cintia  •  Forrás: kesport.hu

A tavaly októberi, Buenos Aires-i ifjúsági olimpián negyedikként végzett magyar lányt hétfőn szólították versenydobogóra az 55 kilogrammosok súlycsoportjában, ahol az előnevezésekhez képest kevesebben, összesen tízen próbáltak szerencsét. Árva, aki december utolsó napján lesz 17 esztendős, kategóriája harmadik legfiatalabb tagjaként vágott neki a küzdelmeknek, méghozzá azzal az eltökéltséggel, hogy a lehető legtöbbet hozza ki magából a minél előkelőbb helyezés elérése érdekében.

Edzője, Bálint Csaba indulás előtt azt mondta, nagyon örülne, ha Cintia az első nyolcban végezne, de óvatosan azt is hozzáfűzte: ez lesz az első nemzetközi próbájuk az 55 kilóban, s kíváncsi rá, hogy az eddigi 53 kg helyébe lépő új súlycsoportban, amelybe most erősödik bele, mire lehet képes tanítványa.

Cintia egyéni csúcsainak megjavítását tűzte ki alapvető céljának a vébére, ahol ennek megfelelően roppant bátran kezdett. Tudniillik szakításban már nyitógyakorlatánál 65 kg-ra jött ki, arra a súlyra, amennyivel február közepe óta tartotta a magyar korosztályos rekordot, nemcsak az ifjúságiaknál, hanem a junioroknál is. Miután könnyedén beállította csúcsát, a 68, majd zárásul a 70 kilogrammal is elbánt, jócskán megjavítva a fogásnem hazai rekordját. Lökésben hasonlóképpen vagánynak minősíthető rajtot választott mesterével: 86 kilón, vagyis magyar rekordján kezdte meg szereplését. A sikeres gyakorlatot – miáltal összetettben 156 kg-mal szintén megszületett az új csúcs – hasonló folytatás követte: sikerült a 89 kg is. Kár, hogy öt jó fogás után a hatodik – 92 kilogrammon – már túl nehéznek bizonyult. Ám országos rekordját összetettben így is 159 kg-ra módosította a vb előtti 151-ről.

Az ugyancsak kiváló képességű ellenfelek sem pihentek. Példának okáért a belga Nina Sterckx – aki csaknem másfél évvel idősebb Cintiánál – 175 kilós összprodukcióval lett az 55 kg világbajnoka, 16 kilóval emelve többet a mi lányunknál. Ha úgy tetszik: belátható távolságban, vagy inkább közelségben van a jelenlegi legjobb rivális is, és például, ha lökésben Árva teljesíti a 92-t, a fogásnemben vb-negyedikként végez.

Így végül öt magyar csúccsal, s három hetedik hely gazdájaként térhet haza Las Vegasból azzal a jóleső érzéssel, hogy vállalását, saját maga, mestere és a magyar szövetség elvárását egyaránt teljesítette, sőt túlteljesítette. Kilóban feltétlenül, de fejlődőképessége, küzdeni tudása alapján az is bizonyosra vehető, hogy a még jobb helyezések sem váratnak sokáig magukra.

További korosztályos hírek SÚLYEMELÉSBEN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.03.17 21:13:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Szép számmal léptek pályára az utánpótláskorú kézilabdázók a női Magyar-kupa debreceni négyes döntőjében; az FTC fiataljai a sírból visszahozták, és kis híján megfordították a Győr elleni finálét, a végén azonban a rutin győzött. Összefoglaló a 1998. január 1. után született játékosok hétvégi teljesítményéről.

2019.03.17 14:03:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Sorozatunkban utazásra invitáljuk olvasóinkat – a sportágak birodalmába. Túrakalauzunk egy-egy utánpótláskorú sportoló, edző és felnőtt klasszis lesz; az ő segítségükkel igyekszünk bemutatni, milyen adottságok birtokában érdemes belevágni egy-egy sportágba, no meg azt, hogy mire számíthatnak azok a fiatalok, akik már ki is nézték maguknak valamelyik edzőtermet, pályát vagy uszodát. Ezúttal annak járunk utána, miért jó a súlyemelés?

2019.03.08 11:23:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

MIÉRT MORZSOLÓDNAK LE A GYEREKSPORTOLÓK? – tette fel tanulmányában a kérdést Tek Dangi és Peter A. Witt, az amerikai Texas A&M Egyetem két kutatója. Két másik tudós, Jeff Crane és Viviene Temple három kontinensen felvett adatai segítségével kirajzolódtak a fő okok. Mi a helyzet itthon?

2019.03.03 19:02:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Bár a foggiai korosztályos vívó Európa-bajnokság zárónapján a vártnál többet bukdácsoltak fiataljaink, azért a végére megint fölfelé görbülhettek a szájak: a junior leány tőrcsapat bronzérmes lett, minek nyomán a mérleg tizenhárom dobogós helyezés. A szám a kabbalisztikában nem szerencsés, egy világversenyen kifejezetten az.

2019.02.26 15:52:04

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A címvédő Genk ugyan távol marad a tizenkettedik Puskás−Suzuki-kupától, így is bombaerős mezőny gyűlik össze a hagyományosan pünkösdkor rendezett felcsúti U17-es tornán. A Honvéd, a Real Madrid és a Panathinaikosz mellett zsinórban harmadszor érkezik a Bayern München, míg Európán kívülről a brazil Flamengo jelezte részvételét. A szomszédos országokból ezúttal a román Hagi Akadémia, illetve az újonc Eszék igyekszik megakadályozni a házigazdák első sikerét a torna történetében.