Jancsó Kornél utanpotlassport.hu 2019.12.15 16:01 Frissítve: 2019.12.15 16:05

Súlyemelés: a kétszer is felállított Európa-csúcs sem ért érmet

A tizenegy fős csapatból Fekécs Szilárd szerepelt a legjobban a súlyemelők izraeli korosztályos Európa-bajnokságán, ahol úgy lett lökésben negyedik, hogy kétszer is Európa-csúcsot állított fel.

Fekécs Szilárd Európa-csúcsokkal lett negyedik Forrás: bekesmatrix.hu

Fekécs Szilárd Európa-csúcsokkal lett negyedik  •  Forrás: bekesmatrix.hu

Ritkán fordul elő, hogy még kontinensrekord sem elegendő a győzelemhez, az meg egyenesen a fehér holló kategóriába tartozik, hogy kétszeri csúcsjavítás is kevésnek bizonyul – nemhogy az elsőséghez, de még a bronzéremhez is. Ez utóbbi esett meg Fekécs Szilárddal, a Békési SE ifjú súlyemelőjével, aki a szombaton zárult izraeli korosztályos Eb-n hiába duplázott, vagyis módosította két ízben is az U15-ös, azaz a serdülő Európa-csúcsot a 73 kilogrammos súlycsoportban, végül lemaradt a dobogóról.

A nevezési listán kategóriájában a harmadik helyen szerepelt a 15 esztendős fiatalember az egyéni legjobbjának számító 252 kilós összetett eredménnyel, amellyel idén serdülő létére második tudott lenni az egy korosztállyal idősebbek, a juniorok országos bajnokságán. Nem véletlenül vártunk hát előzetesen mi magunk is medált Szilárdtól Eilatban, ahol azonban kiderült: a papírformát roppant nehéz lesz valóra váltani, annyira erős mezőny jött össze a 73 kilósoknál (is). 

Szakításban öten is jobbnak bizonyultak a magyar legénynél, aki az első fogásnemben két kilóval alatta maradt 111 kg-os egyéni legjobbjának. Lökésben kötelező volt hát javítania, s meg is tette a magáét. Előbb 134 kilogrammos nyitó gyakorlatával rögtön Európa-csúcsot produkált, majd amikor rajta kívül még hárman maradtak a riválisok közül versenyben, Fekécs a 138 kiló kilökésével megint feljebb srófolta a kontinensrekordot.

Csakhogy a vetélytársak is elbántak a tovább nehezedő kolonccal, s végül – az Európa-rekordot szó szerint egyre feljebb lökő – olasz, orosz és azeri ellenfele is elébe került. Maradt a negyedik hely, összetettben meg az ötödik pozíció a tavalyi serdülő Európa-bajnokságon negyedikként végző magyar fiúnak.

Honfitársai közül másnak ezúttal nem volt reális esélye az éremszerzésre, de hát ezt a sportág hazai szakvezetése sem várta el tőlük. Azt annál inkább, hogy minél jobban közelítsék meg, s ha lehet, javítsák tovább eddigi legjobb egyéni eredményeiket. Utóbbi reményt többen is valóra váltották a csapatból. Példának okáért összetettben az U15-ösöknél a 67 kilós Újvári Lajos (Testvériség SE) öt kilóval volt többre képes korábbi egyéni csúcsánál, míg az U17-eseknél hárman még ennél is nagyobb ugrást mutattak be: a 73 kg-os Fenyő Dániel (Tamási Koppány SE) tíz (!), a plusz 102 kilós Lucz Levente (Oroszlány VSEE) és a 76 kg-os Magát Csilla (Testvériség SE) egyaránt hat-hat kilogrammal múlta felül élete addigi legjobbját. 

Más kérdés, hogy a kiemelkedő javulás sem járt együtt kiemelkedően jó helyezéssel, a már említett bombaerős mezőnynek is „köszönhetően”. Az U15-ben 31 ország 199, az U17-ben 33 ország 226 versenyzője indult. Szóval a konkurencia is alaposan rákészült az idei serdülő és ifjúsági Eb-re.

További korosztályos hírek SÚLYEMELÉSBEN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.01.24 19:06:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A junior vb- és Eb-, továbbá U23-as Eb-győztes cselgáncsozó, Özbas Szofi és a felnőttvilágbajnok kajakos, Kopasz Bálint lett 2019 legjobb utánpótláskorú sportolója. Mindez a tizenkilencedik alkalommal megrendezett Héraklész Díjátadó Gálán derült ki pénteken.

2020.01.23 19:06:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elképesztő teljesítménnyel nyerte meg Pekler Zalán a junior légpuskások 10 m-es müncheni versenyét. A komáromi sportlövő jobbat lőtt, mint a világcsúcs (országos csúcsot ért el), ezek után azt kérdeztük tőle, mégis hogyan csinálta.

2020.01.14 21:07:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elstartolt a junior leánykosarasok bajnokságának felsőházi rájátszása, amelyben a Csata DSE, a DVTK Akadémia és a Vasas Akadémia hozta ez idáig minden meccsét. A miskolciak eddig két mérkőzésből kétszer nyertek ugyanolyan arányú különbséggel: 68−67-re verték az NKA Pécs és a BEAC-Újbuda KA alakulatát is.

2020.01.14 13:07:01

Utánpótlássport G. G. utanpotlassport.hu

Fantasztikus hangulatú összecsapáson az LSU nyerte az amerikai egyetemi amerikaifutball-liga nagydöntőjét. A Tigrisek harcában – merthogy mindkét együttest Tigersnek hívják – 42–25-re diadalmaskodtak, ezzel 2007 óta az első, történetük negyedik végső sikerét aratták az NCAA-ben. Joe Burrow tovább halmozta a rekordokat.

2020.01.12 11:35:15

Utánpótlássport P. K. utanpotlassport.hu

Januárban még nem jellemzőek a kimondott utánpótlás-futballesemények, de februárban már indul a Premier League Cup, az UEFA Ifjúsági Liga, folytatódnak a hazai küzdelmek, majd márciustól már egyre több válogatott mérkőzést is rendeznek. Összegyűjtöttük a fontosabb, magyar vonatkozású futballesemények időpontjait, helyszíneit 2020-ból.