B. Z. utanpotlassport.hu 2019.10.06 13:58 Frissítve: 2019.10.06 16:52

Sportlövészet: saját magukat is meglepték az ifi Eb-győztesek

A pisztolyos és a puskás magyar vegyes csapat is aranyérmet szerzett a sportlövők budapesti első 10 méteres ifjúsági Európa-bajnokságán. A döntők után a pisztolyos Fábián Sára és Klem Barnabás, a puskás Bajos Gitta és Török Ferenc, valamint Joó Éva utánpótlás-igazgató értékelt.

A Budapesten pénteken és szombaton megrendezett első 10 méteres ifjúsági sportlövő vegyes csapat Európa-bajnokságon, a magyar pisztolyos és puskás együttes is aranyérmet szerzett. A Fehér úti Nemzeti Lőtéren 12 ország mérte össze erejét, a puskásoknál és pisztolyosoknál egyaránt nyolc. Az eseményt az Európa-bajnokság döntőjének is tekinthettük, hiszen a regionális selejtezőket már korábban lebonyolították. Azokról az északi, keleti és nyugati regionális forduló első két helyezettje és a legjobb harmadik került a budapesti fináléba - a rendező ország adta a nyolcadik csapatot.

sl b

Az aranyérmes pisztolyos csapat  •  Forrás: Hungarian Shooting Federation

„A pisztolyos csapat azért tudott részt venni az Európa-bajnokságon, mert rendező ország voltunk –mondta Joó Éva utánpótlás-igazgató a verseny után. – Egyébként ők a regionális selejtezőből az eredményük alapján nem jutottak volna be. Ez is mutatja, hogy mennyire erős volt a mezőny. Rájuk különösen jó hatással volt, hogy ilyen környezetben és szervezésben tudtak lőni itthon. Meg is lett az eredménye. Az ő sikerük után az előzetesen esélyesebbnek kikiáltott puskásoknak talán emiatt is nehezebb dolguk volt, hiszen ők is szerettek volna megfelelni az elvárásoknak, amit magukkal szemben felállítottak. A döntőjükben sokkal jobban izgultam, mint versenyző koromban. Végül sikerült itthon tartani mindkét aranyat.”

A fegyvernemenkénti nyolc csapatot két négyes csoportba osztották, a csoportok első helyezettjei mérkőztek meg a döntőben. A magyar pisztolyosok remekül kezdtek pénteken. A cseheket 26–22-re, a litvánokat 34–14-re verték, szombaton a lengyeleket 30–18-ra győzték le. A döntőben az olaszokkal találták magukat szembe. A fináléban 20 lövést adott le négy-négy versenyző, és lövésenként történt az értékelés (a jobb eredmény két pontot ért, döntetlennél 1-1 pont járt). A magyar csapat váratlanul simán, 82–62-re nyert.

A pisztolyos döntő eredménye
Magyarország–Olaszország 82–62

Komáromi Krisztina–Federico Maldini 20–16
Nagy Bálint–Matteo Mastrovalerio 19–17
Fábián Sára–Brunella Aria 24–12
Klem Barnabás–Cristina Magnani 19–17
A magyar csapat további két tagja: Jákó Miriam és Tóth Balázs.

„Nagyon meg vagyok lepődve – mesélte Klem BarnabásSenki nem gondolta volna, hogy így tudunk lőni. A társakkal a verseny előtt éppen arról beszélgettünk, hogy az olasz csapat mennyire erős, ezért szinte hihetetlen volt, hogy két lövést már le se kellett adnunk a döntőben, mert akkor már matematikailag is nyertünk. Az első nap után természetesen bizakodtunk, de mindenkiben ott volt a stressz, hogy jöjjenek össze a dolgok. Szombat délelőtt egyéni csúcsot lőttem, ezért is marad emlékezetes az Európa-bajnokság, na meg azért, ahogyan megnyertük a döntőt. Sokkal jobban érzem magam, ha csapatban lőhetek. Tudom, hogy nem csak rajtam múlik a siker,  ugyanakkor felelősséggel is tartozom a többiekért.”

Fábián Sárát is meglepte a menetelés.

sl a

Az aranyérmes puskás csapat  •  Forrás: Hungarian Shooting Federation

„Nem gondoltuk volna, hogy a csoportban mindhárom csapatot meg tudjuk verni. A középdöntőben én egyszer lőttem, így reméltem, hogy a döntőben bekerülök a csapatba, szerettem volna még egyszer kilőni magam. Az olaszok ellen már mindenki fel volt spanolva, ezért úgy lőttünk, ahogy szerettünk volna. Nagyon örültem, hogy hazai pályán versenyezhettünk, mindenki remekül érezte magát, a döntőt sikerült egy belső tízessel befejeznem.”
A puskás csapat a nyitányon 46–2-re mosta le a lengyeleket, majd az olaszokat jóval szorosabb meccsen győzte le 26–22-re. Szombaton a finnek elleni újabb fölényes, 44–4-es siker után következhetett a szerbek elleni döntő. A magyar–szerb összecsapás az Európa-bajnokság legkiélezettebb csatáját hozta, a fordulatos mérkőzésen csupán az utolsó sorozatban dőlt az aranyérem sorsa. Végül másodszor is Magyarország örülhetett.

A puskás döntő eredménye
Magyarország–Szerbia 81–79

Mészáros Eszter–Teodora Vukojevic 20–20
Bajos Gitta–Marko Ivanovic 23–17
Klenczner Márton–Kristina Lazarevic 21–19
Török Ferenc–Djordje Savic 17–23
A magyar csapat további két tagja: Dénes Eszter és Hammerl Soma

„Az utolsó lövés előtt csak az járt a fejemben, hogy valahogyan éljem túl – emlékezett vissza Bajos Gitta. – Az volt a legrosszabb lövés, amit életemben leadtam. Rettentően izgultam, és szörnyű volt a sütésem. Belülről, és gondolom kívülről is nagyon izgalmas volt az egész verseny. A csapattagokkal barátok vagyunk, összeszoktunk, és mindenki jól lő. Nem sok mindenre emlékszem a döntőből, de lehet az is szerepet játszott a sikerben, hogy előző este békacombot vacsoráztunk. Így meg tudtuk ugrani a feladatot.”

Török Ferencnek ez volt az első ifjúsági Eb-döntője.

„Végig izgultam az egészet, ugyanis az ellenfelem egy-egy tizeddel szerezte folyamatosan a pontokat, a végeredményem még így is több lett, mint az övé, mégis hattal több pontot hozott. Az utolsó lövésnél már remegő kézzel töltöttem. Nagyon örülök az aranyéremnek, élveztük a hazai pályát.”

További korosztályos híreink SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.05.22 14:06:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 18 éves teniszező, Drahota-Szabó Dorka a Budapest-kupa elnevezésű vegyes csapatversenyen; Bondár Annát győzte le két játszmában.

2020.05.13 13:01:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség honlapján jelentette be, hogy az U20-as jégkorong-válogatott irányítását a 225-szörös válogatott Horváth András veszi át. Az új kapitány csak olyan játékosokat lát szívesen a nemzeti csapatban, akik büszkék arra, hogy felölthetik magukra a címerest mezt.

2020.05.12 09:11:17

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az MLSZ döntése értelmében hivatalosan is véget értek a korosztályos bajnokságok; helyezettek, illetve végeredmény alapján feljutók és kiesők nincsenek, az UEFA Ifjúsági Ligában az ETO FC Győr U19-es csapata indulhat.

2020.05.08 12:21:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Amennyiben a RB Salzburg elfogadná az AC Milan által a Tuttosport szerint tett 20 millió eurós ajánlatot, úgy a 19 éves Szoboszlai Dominik lehetne minden idők legdrágább magyar labdarúgója.

2020.05.01 13:31:16

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

A LEN (Európai Úszó Szövetség) vezető testülete úgy határozott, hogy elhalasztja a 2020-as junior Európa-bajnokságot az összes szakágban (úszás, nyílt vízi úszás, műugrás, műúszás, vízilabda).