utanpotlassport.hu 2019.03.20 19:35 Frissítve: 2019.03.20 19:44

Sportlövészet: két arany, egy-egy ezüst és bronz szerdán a junior Eb-n

Éremesőt produkáltak a magyar sportlövők az eszéki junior légfegyveres Európa-bajnokság harmadik napján, és a már meglévő éremkollekciót további négy dobogós helyezéssel bővítették. A fiú légpuskás csapat aranyat szerzett, csakúgy, mint a futócéllövő Palánki Klaudia, míg a leány légpisztolyosok nyakába ezüsérmet, a fiú futócéllövőkébe pedig bronzot akasztottak.

Munkatársunk, Sztrik Martin helyszíni jelentése Eszékrőlutanpotlassport.hu A sportban gyakori probléma, hogy a tudásukat összemérő felek összekeverik a legfontosabb dolgot: riválisok, nem pedig ellenségek. Ám ez a megállapítás a sportlövőkre minden kétséget kizárólag nem igaz, ez pedig tökéletesen megmutatkozott a junior Európa-bajnokság alkalmával a horvátországi Eszéken is. A Dráva-parti városban zajló kontinensviadalon ugyanis a tisztelet mellett láthatóan barátsággal fordulnak egymás felé a különböző nemzetiségű versenyzők, még akkor is, amikor bosszantóan zsúfolt járműben kell utazniuk a hoteltől a Gradski Stadionba. Ehhez fontos hozzátenni, hogy az út húsz-huszonöt percet foglal magába. Ennek ellenére a panaszkodás helyett a jókedvtől volt hangos a busz szerdán is.

Szerdán elérkezett a várva várt pillanat az eszéki junior Európa-bajnokságon: a magyar versenyzők állhattak fel a dobogó legfelső fokára

Szerdán elérkezett a várva várt pillanat az eszéki junior Európa-bajnokságon: magyar versenyzők állhattak fel a dobogó legfelső fokára

Megérkezve az esemény helyszínére impozáns épület fogadja a látogatókat, mindez belül valóságos labirintus, amelyben könnyen el lehet tévedni a különböző küzdelmeket keresve. A harmadik versenynapon magyar szempontból ez azért is okozott nehézséget, mert az ember azt sem tudta, hova kapkodja a fejét, olyan gyorsan történtek az események, és olyan sok nagyszerű eredmény született…

Az első sikert a leány légpisztolyos csapat aratta, amely a negyeddöntő után meg sem állt a fináléig. Az aranycsatában azonban az oroszok megálljt parancsoltak Komáromi Krisztina Pannának, Fábián Sára Ráhelnek és Jákó Miriamnak, de hozzá kell tenni: a KSI tehetsége, Fábián cserepisztollyal kellett, hogy lőjjön, miután a saját fegyverét nem tudták megjavítani.

A leány légpisztolyos csapat ezüstérmet szerzett

A leány légpisztolyos csapat (Fábián Sára Ráhel, Jákó Miriam, Komáromi Krisztina Panna) ezüstérmet szerzett

„Már két-három hete probléma van a pisztolyommal, és sajnos az Eb-n is előjöttek a gondok, mostanra pedig használhatatlanná vált. Külföldön kell megjavíttatni, ami viszonylag hosszabb procedúra – árulja el Sára, majd hozzáteszi: – hát... nem könnyítette meg a dolgom a cserepisztoly.”

Szinte egy időben a pisztolyosok eredményhirdetésével az első magyar aranyérem is megszületett a futócéllövő Palánki Klaudiának köszönhetően. A 18 éves lány másodikként zárta az alapversenyt a 40 vegyes számban, és mindenkiben az tudatosult – a zsűri eredményközléséből kifolyólag is –, hogy ez a hivatalos végeredmény, ám kiderült: az első helyen végző német Nicola Müller-Fassbender azonos pontszámot ért el, így szétlövés döntötte el az aranyérem sorsát. A már az ebédjét fogyasztó Palánki, félbehagyva az evést, hamar felvette a sportszerelését, majd felülmúlva riválisát, elhódította a legfényesebb medált. Így jóízűen, immár Európa-bajnokként folytathatta az étkezést.

Elképesztő teljesítményt nyújtottak a fiú légpuskások, Pekler Zalán, Klenczner Márton és Török Ferenc Forrás: esc-shooting.org

Elképesztő teljesítményt nyújtottak a fiú légpuskások, Pekler Zalán, Klenczner Márton és Török Ferenc  •  Forrás: esc-shooting.org

A magyar bravúrokban gazdag nap azonban ezzel még nem ért véget. Következett fiú légpuskás csapatok elődöntője, Klenczner Mártonnal, Pekler Zalánnal és Török Ferenccel, akik az alapversenyben toronymagasan a legjobb együttest alkották, így joggal bizakodhatott mindenki az újabb aranyban. A fiúk pedig nem is okoztak csalódást, előbb a németeket, majd a döntőben az oroszokat is legyőzték. Nem kis tettet végrehajtva Európa-bajnokok lettek.

Az i-re a pontot a fiú futócéllövő gárda rakta fel, amely harmadik helyen zárta a csapatversenyt 40 vegyes számban.

Ám a junior kontinensviadal ezzel még nem ért véget. Csütörtökön ismét lőállásba állnak a futócéllövők, ezúttal 30+30 számban, ami azt jelenti, hogy harminc lassú mellett harminc gyors mozgócélt kell eltalálniuk. És figyelembe véve a szerdai eredményeket, korántsem lehet kijelenteni: hat éremmel zárja a juniorválogatott az eszéki megméretést.

JUNIOR SPORTLÖVŐ EURÓPA-BAJNOKSÁG, ESZÉK
Leány légpisztoly csapatverseny:
1. Oroszország (Koloda, Enina, Shadakh); 2. Magyarország (Fábián, Jákó, Komáromi); 3. Törökország (Tarhan, Yilmaz, Kacar)
Fiú légpisztoly csapatverseny: 1. Csehország (Vildomec, Schejbal, Krsek); 2. Fehéroroszország (Kurdzi, Lamashevics, Dzemesh); 3. Oroszország (Aristarkhov, Csilikov, Petrov) … 10. Magyarország (Joó, Nagy, Tamási)
Leány légpuska csapatverseny: a magyar együttes (Horváth Lea, Lovász Dorina, Mészáros Eszter) a negyeddöntőben búcsúzott
Fiú légpuska csapatverseny:
1. Magyarország (Klenczner, Pekler, Török); 2. Oroszország (Shamakov, Vasiljev, Goncsarenko); 3. Németország (Braun, Blos, Bernardi)
Leány futócél 40 vegyes: 1. Palánki Klaudia, 2. Nicola Müller-Fassbender (Németország), 3. Kseniia Anufrieva (Oroszország)
Fiú futócél 40 vegyes: 1. Danylo Danilenko (Ukrajna), 2. Hovhannes Margaryan (Örményország), 3. Aaro Juhani Vuorimaa (Finnország) ... 13. Gazda Filip, 14. Haris Ferenc, 15. Lengyel Márton
Fiú futócél 40 vegyes csapatverseny: 1. Ukrajna (Danilenko, Tovstopiat, Babliuk); 2. Oroszország (Golubev, Spekhov, Eidenzon); 3. Magyarország (Gazda, Haris, Lengyel)

További korosztályos híreink SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.

2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".

2020.02.02 16:06:15

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Számos utánpótlássikerről adunk hírt, ám jól tudjuk: ezek még nem garantálják a fényes felnőttpályafutást. Most az érem másik oldalát vizsgáltuk meg: olyan sportolókkal beszéltünk, akik utánpótláskorúként nem arattak nagy sikereket, de későn érő típusként szép pályafutást építettek.

2020.01.24 19:06:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A junior vb- és Eb-, továbbá U23-as Eb-győztes cselgáncsozó, Özbas Szofi és a felnőttvilágbajnok kajakos, Kopasz Bálint lett 2019 legjobb utánpótláskorú sportolója. Mindez a tizenkilencedik alkalommal megrendezett Héraklész Díjátadó Gálán derült ki pénteken.

2020.01.23 19:06:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elképesztő teljesítménnyel nyerte meg Pekler Zalán a junior légpuskások 10 m-es müncheni versenyét. A komáromi sportlövő jobbat lőtt, mint a világcsúcs (országos csúcsot ért el), ezek után azt kérdeztük tőle, mégis hogyan csinálta.