UP-info utanpotlassport.hu 2019.10.21 09:18 Frissítve: 2019.10.21 09:23

Sportlövészet: az új pisztoly sikereket hozott Fábián Sárának

A hullámvölgyek ellenére a 17 éves Fábián Sára Ráhel végül jelezte, továbbra is a magyar sportlövészet utánpótlásának meghatározó alakja. A KSI Mol Alapítvány által támogatott pisztolyosa országos csúccsal kezdte, majd Európa-bajnokként zárta az évet.

Mi mással indult volna januárban Fábián Sára Ráhel 2019-es éve, mint egyéni és egyben junior országos csúccsal? A müncheni versenyen 10 méter légpisztolyban elért 576 kör után a KSI 17 éves sportlövője joggal bizakodhatott a sikeres folytatásban, ám a márciusi, eszéki junior Európa-bajnokságon pisztolya felmondta a szolgálatot, cserefegyvert kapott, így elmaradt az általa is várt eredménytől. Ennek ellenére Komáromi Krisztina Pannával és Jákó Miriammal csapatban összejött az ezüstérem. A legrosszabbkor jött hiba rányomta a bélyegét a következő versenyekre is, így nyáron Hannoverben, Suhlban és Plzenben sem sikerült maradandót alkotnia a pisztolyos lánynak – legalábbis ő így gondolja –, annak ellenére, hogy érmek azért szépszerivel akadtak a túrákon, ám idei fő célját mégis teljesítette.

fs1

Fábián Sára csapatban Eb-győzelemmel zárta az idei nagy versenyeket  •  Forrás: FABIAN SARA RACHEL/FACEBOOK

„Nem szoktam év elején tervezgetni, most mégis megtettem. Tudni lehetett, hogy a nyári válogatók többek között az augusztusi, riói felnőttvilágkupa-szereplésre is esélyt adnak, és arra mindenképp szerettem volna kijutni. Ez össze is jött, és talán idén ez az egyik legjobb dolog, ami történt velem a fejlődésem szempontjából. Rengeteg tapasztalatot szereztem, ez volt az első felnőtt nemzetközi versenyem. Bár közepesen szerepeltem, megtudtam, mennyire más a nagyok környezete.”

A riói versenyt követő bolognai kontinensviadalon még nem jött a látványos formajavulás, így Sára számára a szezon utolsó nagy nemzetközi lehetőségét a budapesti, első ízben megrendezett 10 méteres ifjúsági vegyes csapat Európa-bajnokság jelentette. A rajta kívül Komáromi Krisztina Panna, Jákó Miriam, Nagy Bálint, Klem Barnabás és Tóth Balázs alkotta pisztolyos csapat előzetesen nem tartozott az aranyéremre esélyesek közé, ám verseny közben kiderült, nincs jobb együttes a mezőnyben. Végig magabiztosan menetelve lettek Európa-bajnokok.

„Szerintem elég pesszimistán állt hozzánk mindenki. Én meg mondtam, hogy azért addig ne írjuk le magunkat, amíg még egyet sem lőttünk. Meg is mutattuk, hogy mire vagyunk képesek. Az első meccsen a végső győzelemre is esélyesnek tartott csehek ellen nem lőttem. Annyira izgultam, hogy kimentem a csarnokból. Az, hogy ellenük nyertünk, nagy lökést adott. A döntők előtt én mindig reszketek, az olaszok ellen sem volt másképp, de minden úgy sikerült, ahogyan szerettem volna. Nagyon örültem a sikernek és annak, hogy újra jó formát mutattam.”

Hogy év végére Sára ismét rátalált önmagára, abban nagy szerepe van kitartásának és szorgalmának. „Ha hullámvölgybe kerülök, dolgozom tovább!”vallja.

A budapesti Hunfalvy János Szakgimnázium angol kéttannyelvű tagozatos, tizenegyedikes tanulója három évvel ezelőtt, egyik barátja által ismerkedett meg a sportággal, és egyből rabul ejtette a közeg. Kezdetben Máthé Edit irányította munkáját, ma Plichta Györgyi vezeti edzéseit – igen eredményesen. A hazai és nemzetközi versenyekről szállított érmek azonban még a szakmánál is jobban lenyűgözik Sára négy kisebb testvérét.

„Ők a legnagyobb szurkolóim, ha érmet vagy kupát viszek haza, mindenkinek mutogatják és újságolják, hogy mi történt a versenyemen. Bárkivel beszélgetnek, dicsekednek velem. Én meg csak pirulok.”

A családi támogatás mellett a Mol Alapítvány is igyekszik hozzájárulni a versenyző karrierjéhez. Idén a legjobbkor érkezett segítség.

„Az elromlott légpisztoly helyett tudtam venni egy másikat. Ez már kizárólag az enyém, nem kell osztozkodnom az egyesületen belül és az edzéseim ütemezése sem függ mástól, de a tudat sem utolsó, hogy új pisztollyal lövök, nem pedig javítottal.”


További korosztályos hírek SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági alodalunkon

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.11.12 14:33:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A Törökországban rendezett U16-os sakkvilágbajnokságon kevés hiányzott a magyar csapatnak ahhoz, hogy a kiszámíthatatlan mezőnyben megtartsa kiinduló helyezését. Ruck Róbert csapatvezető a verseny összegzése mellett külön kiemelte a hibátlan Juhász Judit teljesítményét.

2019.11.09 15:03:15

Utánpótlássport P. K. utanpotlassport.hu

A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) októberben tette közzé azt a tanulmányát, amely a 2000-ben vagy azt követően született labdarúgókat a felnőttek között szerzett rutinjuk alapján rangsorolta. Mint ismeretes, Szoboszlai Dominikot a 23. helyre sorolták. A 100-as listát október 1-gyel bezárólag készítették, de az elmúlt hetekben is több 19 éves vagy annál fiatalabb labdarúgó tette le a névjegyét az európai topligákban vagy a nemzetközi kupákban – folyamatosan bővül a lista, itt az új generáció!

2019.11.08 11:46:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elkészítették a 2021-es U21-es labdarúgó Európa-bajnokság előzetes menetrendjét, amely szerint mindkét rendező ország, vagyis Magyarország és Szlovénia válogatottja már a nyitónapon pályára lép. Az U21-es Európa-bajnokságok történetében most először lesz két ország a torna házigazdája.

2019.11.01 20:14:15

Utánpótlássport Krasznai Bence utanpotlassport.hu

Nem sikerült jól kötöttfogású birkózóink bemutatkozása a budapesti U23-as világbajnokság ötödik versenynapján: öt, esélyes versenyzőnkből csupán ketten, a minszki Európa Játékok ezüstérmese, Torba Erik (63 kg) és Rácz Richárd (55 kg) folytathatja a vigaszágon szombaton a Ludovika Arénában. Lévai Zoltán (77 kg), Papp Bertalan (87 kg) és Érsek Róbert (130 kg) kiesett.

2019.11.01 17:54:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az 57 kilogrammos Kovács Kitti ötödik helyezésével indult az oroszországi Izsevszkben zajló U23-as Európa-bajnokság, amelyen a magyar válogatott 14 (köztük 11 juniorkorú) versenyzővel igyekszik minél eredményesebben helytállni. A nyitónapon négy magyarért szoríthattunk, közülük egyedül a Budapesti Honvéd SE dzsúdósa léphetett tatamira éremért, Varga Brigitta (57 kg), Monori Dániel (60 kg) és Boros Bence (67 kg) számára hamar véget ért a megméretés.