UP-info utanpotlassport.hu 2020.01.08 16:14 Frissítve: 2020.01.08 16:55

Sportakadémiák: 3 sportág 20 intézménye kapott állami minősítést

A kormány novemberben jelentette be, hogy akkreditált akadémiák segítik a jövő nagy, 15-19 éves tehetségeit. Szerdán a Magyar Közlönyben jelent meg, hogy kézilabdában hat, kosárlabdában négy, labdarúgásban pedig tíz egyesület kapott ilyen minősítést.

Az akkreditált sportakadémiák gondolatának megfogalmazásakor Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) sportért felelős államtitkára azt mondta, hogy ezek az intézmények átfogóan gondoskodnak a fiatal sportolók felkészítéséről, versenyeztetéséről, megszervezik a rendszeres sportegészségügyi vizsgálatukat és állapotfelmérésüket, illetve sportpszichológiai ellátásukat. Egyúttal segítséget nyújtanak a tankötelezettség teljesítése és az élsport összehangolásában, ezzel egyengetve sportolói életpályájukat és biztosítva a minőségi utánpótlás-nevelést.ratgeber akademia

A sportszervezetek által létrehozható sportakadémiák a jövőben egységes szabályozási és minőségbiztosítási feltételek alapján lesznek minősítve, ezzel garantálható, hogy az akadémiák azonos és magas színvonalú szakmai munkát végezzenek.

Az államilag elismert sportakadémiák I., II. és III. kategóriájú sportakadémiaként működnek. A legmagasabb szintű (I. kategóriájú) sportakadémiák azok, amelyek saját iskolát és kollégiumot is fenntartanak majd.

Működésükhöz a kormány támogatást nyújt azzal a feltétellel, hogy azt kizárólag a sportakadémia céljaira fordíthatják. Elsőként a kosárlabda, a kézilabda és a labdarúgás sportakadémiai rendszere kezdi meg működését.

A sportakadémiáknak éves beszámolási kötelezettségük lesz, és a szabályozás garanciákat állapít meg, amelyek megakadályozzák, hogy a sportakadémiai utánpótlásra szánt költségvetési forrásokat bármilyen más célra – ideértve a klub profi csapatát – lehessen felhasználni.

Az akkreditált sportakadémiák sportágaként
Kézilabda: Debreceni VSC, Ferencvárosi TC, Balatonfüredi KSE/Telekom Veszprém, Győri ETO KC, NEKA, Pick Szeged
Kosárlabda: Budapesti Honvéd, Soproni Darazsak Akadémia, Debreceni KA, Nemzeti KA Pécs
Labdarúgás: Diósgyőri VTK, Debreceni LA, ETO FC Győr, Puskás Akadémia FC, Ferencvárosi TC, Budapest Honvéd FC, Illés Akadémia Szombathely, MTK Budapest, Kisvárda FC, Vasas Kubala Akadémia

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.03.09 09:48:14

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Lehet-e gond, ha egy sportág nagyon népszerűvé válik? Bírják-e a szakosztályok a megnövekedett érdeklődést edzőkkel, infrastruktúrával, ha egy-egy nagy siker után tömegével érkeznek a gyerekek? Öt hazai nevelőműhelyben érdeklődtünk.

2020.02.29 09:18:15

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az utóbbi néhány évben egyre több 21 éves vagy annál fiatalabb külföldi labdarúgót szerződtetnek az NB I-es klubok. Sallói István, a Zalaegerszeg sportigazgatója szerint ezzel az égvilágon semmi baj nincs, sőt…

2020.02.26 13:48:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A második versenynap délelőttjén már a harmadik érmét (a második aranyat) szerezte meg a magyar küldöttség a sportlövők lengyelországi junior Európa-bajnokságán: Mészáros Eszter Pekler Zalánnal párban győzött a vegyes csapatok küzdelmeiben.

2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.

2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".