UP-info utanpotlassport.hu 2020.01.08 16:14 Frissítve: 2020.01.08 16:55

Sportakadémiák: 3 sportág 20 intézménye kapott állami minősítést

A kormány novemberben jelentette be, hogy akkreditált akadémiák segítik a jövő nagy, 15-19 éves tehetségeit. Szerdán a Magyar Közlönyben jelent meg, hogy kézilabdában hat, kosárlabdában négy, labdarúgásban pedig tíz egyesület kapott ilyen minősítést.

Az akkreditált sportakadémiák gondolatának megfogalmazásakor Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) sportért felelős államtitkára azt mondta, hogy ezek az intézmények átfogóan gondoskodnak a fiatal sportolók felkészítéséről, versenyeztetéséről, megszervezik a rendszeres sportegészségügyi vizsgálatukat és állapotfelmérésüket, illetve sportpszichológiai ellátásukat. Egyúttal segítséget nyújtanak a tankötelezettség teljesítése és az élsport összehangolásában, ezzel egyengetve sportolói életpályájukat és biztosítva a minőségi utánpótlás-nevelést.ratgeber akademia

A sportszervezetek által létrehozható sportakadémiák a jövőben egységes szabályozási és minőségbiztosítási feltételek alapján lesznek minősítve, ezzel garantálható, hogy az akadémiák azonos és magas színvonalú szakmai munkát végezzenek.

Az államilag elismert sportakadémiák I., II. és III. kategóriájú sportakadémiaként működnek. A legmagasabb szintű (I. kategóriájú) sportakadémiák azok, amelyek saját iskolát és kollégiumot is fenntartanak majd.

Működésükhöz a kormány támogatást nyújt azzal a feltétellel, hogy azt kizárólag a sportakadémia céljaira fordíthatják. Elsőként a kosárlabda, a kézilabda és a labdarúgás sportakadémiai rendszere kezdi meg működését.

A sportakadémiáknak éves beszámolási kötelezettségük lesz, és a szabályozás garanciákat állapít meg, amelyek megakadályozzák, hogy a sportakadémiai utánpótlásra szánt költségvetési forrásokat bármilyen más célra – ideértve a klub profi csapatát – lehessen felhasználni.

Az akkreditált sportakadémiák sportágaként
Kézilabda: Debreceni VSC, Ferencvárosi TC, Balatonfüredi KSE/Telekom Veszprém, Győri ETO KC, NEKA, Pick Szeged
Kosárlabda: Budapesti Honvéd, Soproni Darazsak Akadémia, Debreceni KA, Nemzeti KA Pécs
Labdarúgás: Diósgyőri VTK, Debreceni LA, ETO FC Győr, Puskás Akadémia FC, Ferencvárosi TC, Budapest Honvéd FC, Illés Akadémia Szombathely, MTK Budapest, Kisvárda FC, Vasas Kubala Akadémia

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.01.24 19:06:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A junior vb- és Eb-, továbbá U23-as Eb-győztes cselgáncsozó, Özbas Szofi és a felnőttvilágbajnok kajakos, Kopasz Bálint lett 2019 legjobb utánpótláskorú sportolója. Mindez a tizenkilencedik alkalommal megrendezett Héraklész Díjátadó Gálán derült ki pénteken.

2020.01.23 19:06:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elképesztő teljesítménnyel nyerte meg Pekler Zalán a junior légpuskások 10 m-es müncheni versenyét. A komáromi sportlövő jobbat lőtt, mint a világcsúcs (országos csúcsot ért el), ezek után azt kérdeztük tőle, mégis hogyan csinálta.

2020.01.14 21:07:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elstartolt a junior leánykosarasok bajnokságának felsőházi rájátszása, amelyben a Csata DSE, a DVTK Akadémia és a Vasas Akadémia hozta ez idáig minden meccsét. A miskolciak eddig két mérkőzésből kétszer nyertek ugyanolyan arányú különbséggel: 68−67-re verték az NKA Pécs és a BEAC-Újbuda KA alakulatát is.

2020.01.14 13:07:01

Utánpótlássport G. G. utanpotlassport.hu

Fantasztikus hangulatú összecsapáson az LSU nyerte az amerikai egyetemi amerikaifutball-liga nagydöntőjét. A Tigrisek harcában – merthogy mindkét együttest Tigersnek hívják – 42–25-re diadalmaskodtak, ezzel 2007 óta az első, történetük negyedik végső sikerét aratták az NCAA-ben. Joe Burrow tovább halmozta a rekordokat.

2020.01.12 11:35:15

Utánpótlássport P. K. utanpotlassport.hu

Januárban még nem jellemzőek a kimondott utánpótlás-futballesemények, de februárban már indul a Premier League Cup, az UEFA Ifjúsági Liga, folytatódnak a hazai küzdelmek, majd márciustól már egyre több válogatott mérkőzést is rendeznek. Összegyűjtöttük a fontosabb, magyar vonatkozású futballesemények időpontjait, helyszíneit 2020-ból.