Fekete Tamás utanpotlassport.hu 2020.03.28 13:16 Frissítve: 2020.04.01 19:39

Short track: az up-válogatott tagjai idén is sokat gyorsultak

„A kialakult járványügyi helyzet ellenére megpróbáltuk keretbe foglalni a szezont, így hétkörös tesztet rögtönöztünk, amelyen szinte mindenki megdöntötte az egyéni csúcsát” – avat be a kulisszatitkokba Szabó Krisztián, a junior rövid pályás gyorskorcsolyázók utánpótlás-válogatottjának vezetőedzője, aki szerint a fiatalok már nagyon várják az új szezont, amikor is ki tudja, talán a március végén elmaradt Európa-kupát is bepótolják.

A koronavírus-járvány miatt a megszokottnál hamarabb ért véget a rövid pályás gyorskorcsolyázók szezonja, ami főleg azért fájó, mert a fiatalok idényét hagyományosan lezáró junior Európa-kupa-finálén tizenkilenc versenyzőnk, lényegében a teljes utánpótlás-válogatott képviselhette volna a piros-fehér-zöld színeket, és többen közülük joggal játszhattak el az éremszerzés gondolatával. De a kolomnai viadalt nem rendezték meg, így kár azon lamentálni, mi lett volna, ha…

Az utánpótlás-válogatott versenyzők hétkörös teszten futott, egyéni csúcsokkal zárták a szezont Forrás: MOKSZ

Az utánpótlás-válogatott versenyzők hétkörös teszten futott, egyéni csúcsokkal zárták a szezont  •  Forrás: MOKSZ

„Nem tudhatjuk, hogy sikerült volna, viszont azt kijelenthetem, hogy a versenyzők a legjobb formájukban fejezték be a szezont – mondja Szabó Krisztián, az utánpótlás-válogatott vezetőedzője.  – Amint kiderült, hogy nem tartják meg az Európa-kupát, azonnal léptünk. A kialakult járványügyi helyzet ellenére megpróbáltuk keretbe foglalni a szezont, így március 13-án hétkörös tesztet rögtönöztünk a gyerekeknek, amelyen szinte mindenki megdöntötte az egyéni csúcsát. Ezeket a felméréseket úgy kell elképzelni, hogy a versenyzőket párosával, két oldalról indítjuk, és a 777 méteres távot maximális sebességgel teljesítik. Az eredményekből visszamenőlegesen látjuk, ki milyen ütemben fejlődik. Szerencsére mindenki javult az előző teszthez képest, ami nekünk edzőknek és a gyerekeknek is nagy boldogság, hiszen azért végeztük el ebben a szezonban is azt a hatalmas mennyiségű edzésmunkát, hogy évről évre egyre inkább megközelítsék az olimpiai bajnokok tempóját.”

Utóbbi gondolatot részletezve, a mester elmagyarázta, hol tart most az utánpótlás-válogatott gerince a világklasszis Liu testvérekhez mérve.

„Ők egy kört 8 másodperc alatt teljesítenek, az utánpótlás-válogatott magja 8,4-8,5 másodpercre képes, vagyis nagyjából négy tizeddel vannak lemaradva, ez a különbség tavaly még olyan hat-hét tized volt. Ebből is látszik, hogy a fiatalok egyre közelebb férkőznek a klasszisokhoz, lépésről lépésre zárkóznak fel melléjük. Ennek nagyon örülünk, de persze nem felejtjük el: a versenyszituációkban sokszor nem az idő számít, hanem a rutin és a leleményesség, és ezekben még rengeteg előrelépési lehetőséget látok.”

Hozzátette, a hozzáállással az égvilágon semmi probléma nincsen, a versenyzők már nagyon várják, hogy kezdődjön az új szezon. Ki tudja, talán az elmaradt Európa-kupát is bepótolhatják szeptemberben.

„Egyelőre nem tudjuk, mi lesz az Európa-kupa sorsa, mert az európai naptáregyeztető értekezletet is elhalasztották, így még a következő szezon versenyeiről sem tudok konkrétumot mondani. Jó eséllyel a felnőttek világbajnokságát is az ősszel bonyolítják le, ezért semmi akadályát nem látom annak, hogy a junior Európa-kupát is bepótoljuk. Bárhogy is lesz, minden szezonnak úgy vágunk neki, hogy már a legelső megméretésen csúcsformába hozzuk a gyerekeket, vagyis nem okozhatnak nekünk meglepetést. Mindannyian nagyon várjuk, hogy végre szeptember legyen és elinduljon az új idény. Jelenleg várakozunk, valamint reméljük, minél előbb elül a járvány, mert idén is szeretnénk edzőtáborozni, amire Mátraházán és évek óta Észak-Olaszországban szoktunk sort keríteni. Ezeket egyelőre nem tudjuk leszervezni, mert túl nagy a fejetlenség. Arról nem is beszélve, hogy mivel sportolókról beszélünk, néhány pihenőnap után már nem bírnak magukkal, muszáj valamilyen formában mozogniuk, még ha korcsolyázni nyilván nem is tudnak otthon.”

További korosztályos hírek KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.06.03 09:13:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

A korlátozások enyhítésével kijelenthető, hogy – bár szigorú ellenőrzés mellett – újraindult a sportélet hazánkban. Lássuk, miként „rajtoltak” az utánpótlássport legjobbjai!

2020.05.30 15:13:17

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A Borussia Dortmund 19 éves norvég csatárzsenije, Erling Braut Haaland 2019. május 30-án írta be magát először a futball történelemkönyvébe, amikor egymaga 9 gólt rúgott a hondurasi válogatott ellen a lengyelországi U20-as világbajnokságon.

2020.05.22 14:06:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 18 éves teniszező, Drahota-Szabó Dorka a Budapest-kupa elnevezésű vegyes csapatversenyen; Bondár Annát győzte le két játszmában.

2020.05.13 13:01:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség honlapján jelentette be, hogy az U20-as jégkorong-válogatott irányítását a 225-szörös válogatott Horváth András veszi át. Az új kapitány csak olyan játékosokat lát szívesen a nemzeti csapatban, akik büszkék arra, hogy felölthetik magukra a címerest mezt.

2020.05.12 09:11:17

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az MLSZ döntése értelmében hivatalosan is véget értek a korosztályos bajnokságok; helyezettek, illetve végeredmény alapján feljutók és kiesők nincsenek, az UEFA Ifjúsági Ligában az ETO FC Győr U19-es csapata indulhat.