B. Z. utanpotlassport.hu 2019.09.08 09:01 Frissítve: 2019.09.11 11:24

Sakk: új irány a tehetségkutatásban és -menedzselésben

Az elmúlt években a 12 éves Gaál Zsóka és a 10 esztendős Giang Tran Nam szállította a sakkutánpótlás legjelentősebb nemzetközi eredményeit a legkisebbek között. A szövetség – túl azon, hogy segíti az ő fejlődésüket – egyre több fiatalt kíván eljuttatni Európa élmezőnyébe.

GAÁL ZSÓ

Gaál Zsóka már a felnőttversenyekre koncentrál  •  Forrás: Facebook/Gaál Zsóka

Fontos a jó kezdés. A táblán és a pályafutásban egyaránt. Már csak azért is, mert a szakemberek többsége úgy véli, hogy a sakkban a tehetségnek egészen fiatalon illő megmutatkoznia, ritkán bukkannak fel későn érő típusok. A közelmúltban két egészen fiatal magyar reménység is megcsillantotta kiváló képeségeit. A 12 éves Gaál Zsóka 2014-ben U8-as, két évvel később U10-es Európa-bajnoki címet szerzett, a köztes esztendőkben pedig ugyanezen korosztályokban két világbajnoki ezüstéremmel gazdagodott. Az ajkai lány ebben az évben már a felnőtt női válogatottban is bemutatkozott, június elején a szlovéniai Mitropa-kupán bronzérmet szerzett a nagyok csapatával, azt követően pedig a fiúk U12-es nemzeti együttesének tagjaként újra felállhatott a dobogó harmadik fokára a csehországi korosztályos csapat Eb-n.

A kontinenstornán válogatottbeli társaként volt jelen a 10 éves Giang Tran Nam. A vietnámi származású, de Magyarországon született fiú két éve hívta fel magára a figyelmet, amikor U8-as Európa-bajnoki címet ünnepelhetett. Nam augusztus elején a pozsonyi kontinensviadalon a 29 fős magyar keretből a legelőkelőbb a helyen zárt, a 149 játékost felvonultató U10-es mezőnyben 8. lett.

A szövetség májusi tisztújítását követően az új elnök Szabó László lett, aki a korábbiaknál nagyobb figyelmet fordítana az utánpótlásképzésre – a tervek szerint a támogatási források negyven százaléka jutna a fiatalokra. Az ifjúsági bizottság elnöke, Molnár Béla is a legfontosabb teendők közé sorolja a gyerekek célirányos képzését. A szövetség minél szélesebb utánpótlásbázist kíván kiépíteni, hogy több reménységnek legyen esélye eljutni a rangos versenyek legjobbjai közé.

Giang-Tran-Nam hunonchess.hu

Giang Tran Nam a legjobb magyar versenyző lett az idei korosztályos Eb-n  •  Forrás: hunonchess.hu

„Zsóka és Nam is azok közé tartozik, akik viszonylag korán értek el jelentős nemzetközi eredményeket – értékel Molnár Béla. – Nagy feladatunk, hogy az ilyen fiatalokat meg tudjuk tartani: ne vesszenek el és lépést tartsanak a nemzetközi mezőnnyel. 8–10 éves korban még a tehetség dominál, később már a munka határozza meg a karriert. Eddig az nagyjából a szülőkre maradt. Ők gondoskodtak a fejlődésről, megszervezték a gyerekek versenyeit, eldöntötték, melyik edző az ideális. Most Ribli Zoltán olimpiai bajnok nagymester személyében minőségi vezetőt kapott az utánpótlás. A gyerekeket szeretnénk csokorba szedni, és akik a képességeik alapján a legjobbak közé tartoznak, azoknak a munka anyagi és szakmai részében segítséget kívánunk nyújtani. 14–16 éves korban a legjelentősebb a lemorzsolódás, hiszen dönteniük kell a fiataloknak, hogy a sportra vagy a tanulmányokra koncentrálnak. Ahhoz, hogy meg tudjuk őket tartani, valós alternatívát kell találnunk a sportágban.”

A szakember hangsúlyozza: fontos, hogy a gyerekek olyan edzőt kapjanak, aki magas szintű minősítése mellett jó pedagógus is, és hamar felismeri, mikor kell kicsit lazítania a játékosnak. A Namot edző Peredy Ferenc és a Zsóka munkáját irányító Ruck Róbert ilyen. Míg Nam elsősorban a korosztályos versenyekre koncentrál, Zsóka Ribli Zoltán javaslatára már rangos nemzetközi felnőttversenyeken vesz részt, a szövetség pedig azon dolgozik, hogy a közeljövőben egyre több fiatal érjen el értékes eredményeket.

„Mindkét versenyzőre jellemző, hogy a döntő pillanatokban megjelenik a játékosságuk, a szemfülességük, és a tét is jó hatással van rájuk – mondja Molnár Béla. – Ezek nem feltétlenül tartoznak a tanulható dolgok közé, de összefüggenek a jó felkészítéssel, hiszen frissnek, kreatívnak, sakkra éhesnek kell maradni. Az a célunk, hogy minden gyereknek megőrizzük az étvágyát.”

Egyéb korosztályos hírek SAKKBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.05.22 14:06:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 18 éves teniszező, Drahota-Szabó Dorka a Budapest-kupa elnevezésű vegyes csapatversenyen; Bondár Annát győzte le két játszmában.

2020.05.13 13:01:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség honlapján jelentette be, hogy az U20-as jégkorong-válogatott irányítását a 225-szörös válogatott Horváth András veszi át. Az új kapitány csak olyan játékosokat lát szívesen a nemzeti csapatban, akik büszkék arra, hogy felölthetik magukra a címerest mezt.

2020.05.12 09:11:17

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az MLSZ döntése értelmében hivatalosan is véget értek a korosztályos bajnokságok; helyezettek, illetve végeredmény alapján feljutók és kiesők nincsenek, az UEFA Ifjúsági Ligában az ETO FC Győr U19-es csapata indulhat.

2020.05.08 12:21:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Amennyiben a RB Salzburg elfogadná az AC Milan által a Tuttosport szerint tett 20 millió eurós ajánlatot, úgy a 19 éves Szoboszlai Dominik lehetne minden idők legdrágább magyar labdarúgója.

2020.05.01 13:31:16

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

A LEN (Európai Úszó Szövetség) vezető testülete úgy határozott, hogy elhalasztja a 2020-as junior Európa-bajnokságot az összes szakágban (úszás, nyílt vízi úszás, műugrás, műúszás, vízilabda).