Sakk: Anand szerint világbajnok is lehet Nihal Sarinból

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.06.12. 17:49
Címkék
Míg mi a 12 esztendős Gaál Zsókával, háromszoros utánpótlás-Európa-bajnokunkkal büszkélkedhetünk, az indiaiaknak is megvan a maguk korosztályos sakkzsenije egy 14 éves fiú, Nihal Sarin személyében. A fiatalember a júniust éppenséggel nem úgy kezdte, ahogyan szerette volna, de hát a tanulószakasz még jócskán tart nála is, amibe belefért a vereség, melyet a juniorok villámsakk-világbajnokságán szenvedett el a 19. évében járó amerikai nemzetközi nagymesterrel, Samuel Seviannal vívott párharcban.

Ahogyan a sakkvilág hamar megtanulta Gaál Zsóka nevét, hasonlóképpen villámgyorsan nemzetközi ismertséget szerzett magának Nihal Sarin is, mint India nagy hagyományú sakktörténelmének legújabb kori hatalmas talentuma.Gaál Zsóka nevét, hasonlóképpen villámgyorsan nemzetközi ismertséget szerzett magának Nihal Sarin is, mint India nagy hagyományú sakktörténelmének legújabb kori hatalmas talentuma.

India jelenlegi legnagyobb sakktehetsége Nihal Sarin Fotó: dnaindia.com
India jelenlegi legnagyobb sakktehetsége Nihal Sarin Fotó: dnaindia.com

India jelenlegi legnagyobb sakktehetsége Nihal Sarin  •  Fotó: dnaindia.com

A mi Zsókánknál csaknem három évvel idősebb, 15. születésnapját júliusban ünneplő Nihal jelenleg a legfiatalabb, a sportági históriában pedig a harmadik legifjabb sakkozó, aki teljesítményével a világszövetségnél, a FIDE-nél Élő-pontszámát tekintve át tudta ugrani a 2600 pontos küszöböt.

A „határátlépéshez” vezető úton az első kiemelkedő állomáshoz 2014-ben érkezett el, amikor is a durbani ifjúsági világbajnokságon – a lehetséges 11-ből 9 pontot gyűjtve– a 10 év alattiaknál aranyérmet szerzett, 2015-ben pedig – tízesztendősen– az U12-eseknél végzett ezüstérmesként a görögországi csúcstalálkozón. Ezt „normálsakkban” érte el, de a rövidebb játékidejű partik világában is korán feltalálta magát: a 2013-as, arab emírségekbeli villámsakk-vébén U10-ben győzött, s e műfajban és korosztályban arany volt a jutalma az üzbég fővárosban 2014-ben lebonyolított Ázsia-bajnokságon is, ahol ráadásképpen a „villámnál” lassúbb rapidsakkban is mindenkit maga mögé utasított. És már ekkor bezsebelte a szakmailag oly fontos dicséretet: hihetetlenül kreatív!

Nihal Sarin a játékhoz elengedhetetlenül szükséges kitűnő memóriáról nem a sakktábla előtt ülve tett először tanúbizonyságot, hanem amikor zászló-felismerési próbának vetették alá odahaza. Ő pedig azzal lepte meg környezetét, hogy alig háromévesen be tudta azonosítani mind a 190 országot az elébe tett nemzeti lobogók alapján. Hasonló elképedést váltott ki a különböző rovarok és növények tudományos nevének és besorolásának hibátlan felmondásával is. Az pedig szinte természetesnek számított esetében, hogy már óvodásként kitűnően beszélt angolul. Persze, ehhez kellettek a tudós szülők – bőrgyógyász papa és a pszichiáter mama– is, akik nagy figyelmet fordítottak rendkívül okos csemetéjük pallérozására.

Sakkozni azonban – bár az alaplépéseket még apjától sajátította el – nagypapája tanította meg Nihalt hatéves korában, hogy fejlődésére rövidesen iskolai tanára, majd híres sakkoktatók ügyeljenek sikerrel. Már első nagy versenyén, 2011-ben megnyerte Kerala állam bajnokságát az U7-es korosztályban, hogy aztán sorra gyűjtse be a bajnoki címeket a 9, a 11 és a 15 éven aluliak mezőnyében egyaránt. Mi több a felnőttek között is jeleskedett: kevéssel az után, hogy elmúlt tízéves, 2015-ben másodikként végzett az állami bajnokságban. A 19 éveseknél indulva pedig két ízben is az élen végzett, s közben a FIDE raglétráján is magabiztosan lépegetett előre: nemzetközi mester lett belőle, majd a nemzetközi nagymesteri titulust is kiérdemelte. Elébb, 2018 tavaszán a Reykjavik Openen gyűjtött annyi pontot – felnőtt nagymestereket is legyőzve, a mi Rapport Richárdunkkal pedig döntetlent játszva –, hogy másodszor is teljesítette a FIDE-normát, az év augusztusában pedig, az Abu-Dhabi Mastersen remekelt olyannyira, hogy megkapta a legmagasabb sakkrangfokozatot is, egyúttal 2626-ra növelte Élő-pontjai számát.

Ő lett India 53. nemzetközi nagymestere, s 13 évesen a 12. legfiatalabb a sakk egyetemes históriájában, aki ilyenre képes volt. Szintén 2018-ban vehetett részt életében először a világ legjobbjait felvonultató mesterviadalon, ahol kilencből három pontot tudott gyűjteni úgy, hogy más sakknagyságok mellett honfitársával, az akkori világbajnok Viswanathan Ananddal is remizett.

Anand mértékadónak tekinthető nyilatkozata a partijuk után úgy hangzott, hogy még hosszú út vár az akkor alig 14 éves Nihalra, de benne van a képesség, hogy akár világbajnok váljon belőle.

„Nem kétséges, hatalmas tehetség!” – mondta Anand, s aligha kétséges, nem (csak) a honfitársi elfogultság szólt belőle, amikor fényes jövőt jósolt Nihal Sarinnak...

Egyéb korosztályos hírekSAKKBANa sportági aloldalunkon

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik