utanpotlassport.hu 2019.05.19 08:46 Frissítve: 2019.05.19 08:55

Rövid pályás gyorskorcsolya: a száguldás bűvöletében

Sorozatunkban utazásra invitáljuk olvasóinkat – a sportágak birodalmába. Túrakalauzunk egy-egy utánpótláskorú sportoló, edző és felnőtt klasszis lesz; az ő segítségükkel igyekszünk bemutatni, milyen adottságok birtokában érdemes belevágni egy-egy sportágba, no meg azt, hogy mire számíthatnak azok a fiatalok, akik már ki is nézték maguknak valamelyik edzőtermet, pályát vagy éppen uszodát. Ezúttal annak jártunk utána, miért jó a rövid pályás gyorskorcsolyázás.

B.G./B.Z. – utanpotlassport.hu Az ötkarikás játékok műsorára 1992-ben felkerült, 111.12 méter hosszú, bójákkal jelölt oválpályán űzött, angol nevén short track az utóbbi évtizedben idehaza is rohamos fejlődésnek indult. Mindenekelőtt a Liu testvérek, Shaolin Sándor és Shaoang sikerei nyomán egyre többen (igaz, a szakemberek szerint még mindig nem elegen) fedezték fel maguknak a rövid pályás gyorskorcsolyázást, amely a 2018-ban, Pjongcsangban, az 5000 méteres váltóban elért első magyar téli olimpiai bajnoki címnek köszönhetően immár a legkedveltebb jeges sportágak egyike mifelénk is.

TALABOS ATTILA
Az MTK Budapest 17 éves, többszörös korosztályos magyar bajnok, EYOF-győztes sportolója

4_miért_jó_gyerekek_gyorskori

Vagányság és fegyelmezettség. Mindkettő elengedhetetlen a short trackben  •  Forrás: szke.hu

„A sportág közege elragadó, az ember nagyon jó barátokat szerezhet. Sőt mivel elég kevesen vagyunk, azt is mondhatnánk, második családot találunk magunknak a short trackben, amely sok mindenre megtanít. Amióta versenyszerűen sportolok, fegyelmezettebb lettem, és jobban összpontosítok bármire. Ami a rövid pályás gyorskorcsolyázásban számomra mégis a legvonzóbb, az a sebesség. Amikor maximális tempóval siklunk, az ötven kilométer per órát súroljuk. Elsőre ez veszélyesnek hangzik, de a szivacsrendszerrel körbevett pályán biztonságos a száguldozás. Persze az is nagyszerű érzés, ha megelőzünk valakit. Amikor először láttam versenyt, a legjobban az tetszett meg benne, ahogyan a versenyzők a kanyarokban lerakták a kezüket. Ez kicsit hasonlít a MotoGP-hez, amelyben a pilóták szinte teljesen eldőlnek a motorokkal. Most, hogy én is ezt csinálhatom, minden percét élvezem. Sokat kell dolgozni az edzéseken, de a befektetett energiának meglesz az eredménye. Az az érzés pedig mindent megér, amikor lejössz a jégről, és a nyakadba akasztják az érmet.”

BÁNHIDI ÁKOS
A rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott menedzsere, edzője

„Emlékszem, amikor a kislányom általános iskolájában plakáton kellett népszerűsítenem a short tracket, olyasmiket írtam a papírra, hogy látványos, gyors, izgalmas, könnyen érthető. Nálunk a közönség számára egyértelmű: az nyer, aki elsőként ér a célba. Igaz, a bírói döntések olykor befolyásolják a végeredményt, de az utólagos videózások is csak fokozzák az izgalmakat. Sok gyereket azért vonz a mi sportágunk, mert beleszeret a száguldozásba. Ráadásul jégen űzheti ezt az igazán extrémnek mondható sportot, amely komoly vizuális élményt nyújt már azzal, hogy a versenyzők cirkuszi akrobatákat megszégyenítő módon, szinte a fizika törvényeit meghazudtoló dőlésszögben veszik be a kanyarokat. Elsősorban azoknak ajánlom, akik nem feltétlenül a hallgatag vigyázzban üléssel vonják magukra a figyelmet az iskolában, imádják a sebességet, vagányabbak társaiknál. Akik hiperaktívak, zabolátlanok, és az sem igazán baj, ha háromévesen már fejbe kólintották homokozó társukat a kislapáttal.”

LIU SHAOLIN SÁNDOR
Az FTC 23 éves, olimpiai bajnok, 2018-as teljesítménye alapján az év férfisportolójának választott versenyzője

„Amikor én elkezdtem, még nagyon kis sportág volt a miénk. Ennek megfelelően családias hangulat jellemezte az edzéseket, a versenyeket, és eleinte ez a miliő tetszett meg benne a legjobban. Rendkívül összetartó közeg a short trackeseké, és nem emlékszem olyasmire, hogy bárki is elzüllött, vagy elfogadhatatlan dolgot csinált volna a srácok közül, akikkel együtt nőttem fel. A tempót, a száguldást imádóknak javaslom mindenekelőtt kipróbálásra a rövid pályás gyorskorit, és garantálom, nem akármilyen élményben lesz részük. Ugyanakkor előre szólok: a short track rendkívüli fegyelmet és precizitást követel meg minden egyes mozdulatnál a versenyzőktől. Eközben pedig kötelező elem a furfang, a fifika, annak képessége, hogy túljárjak a másik eszén. Ezzel szemben meggyőződésem: az alkati adottságokat illetően nincs kizáró ok. Hogy mást ne mondjak, az olimpiai bajnok váltó tagjai közül mindannyian teljesen más felépítésűek vagyunk, és a négyesből magamat mondanám a legkevésbé jó fizikumúnak. Az eredményeim mégis nekem a legjobbak, ami azt bizonyítja, hogy a testfelépítésből adódó hátrányok más tulajdonságokkal kompenzálhatók. Úgyhogy jó szívvel ajánlom minden fiatalnak.”

További korosztályos hírek KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.05.22 14:06:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 18 éves teniszező, Drahota-Szabó Dorka a Budapest-kupa elnevezésű vegyes csapatversenyen; Bondár Annát győzte le két játszmában.

2020.05.13 13:01:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség honlapján jelentette be, hogy az U20-as jégkorong-válogatott irányítását a 225-szörös válogatott Horváth András veszi át. Az új kapitány csak olyan játékosokat lát szívesen a nemzeti csapatban, akik büszkék arra, hogy felölthetik magukra a címerest mezt.

2020.05.12 09:11:17

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az MLSZ döntése értelmében hivatalosan is véget értek a korosztályos bajnokságok; helyezettek, illetve végeredmény alapján feljutók és kiesők nincsenek, az UEFA Ifjúsági Ligában az ETO FC Győr U19-es csapata indulhat.

2020.05.08 12:21:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Amennyiben a RB Salzburg elfogadná az AC Milan által a Tuttosport szerint tett 20 millió eurós ajánlatot, úgy a 19 éves Szoboszlai Dominik lehetne minden idők legdrágább magyar labdarúgója.

2020.05.01 13:31:16

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

A LEN (Európai Úszó Szövetség) vezető testülete úgy határozott, hogy elhalasztja a 2020-as junior Európa-bajnokságot az összes szakágban (úszás, nyílt vízi úszás, műugrás, műúszás, vízilabda).