Fekete Tamás utanpotlassport.hu 2020.08.05 09:02 Frissítve: 2020.08.05 09:07

Röplabda: Mihály Dorka, az aranylány

A Vasas Óbuda női röplabdacsapatának még mindig csak 18 éves liberója, Mihály Dorka a mini országos bajnoki címtől az Extraligáig mindent megnyert már, amit Magyarországon ebben a sportágban lehetséges, mégis saját elmondása szerint még rengeteget kell fejlődnie.

Mini, gyerek, serdülő, ifjúsági és junior országos bajnoknak mondhatja magát, csupán 15 éves volt, amikor felkerült a felnőttekhez, 17 évesen pedig az Extraligát is megnyerte a Vasas Óbuda női röplabdacsapatával a mindössze 18 esztendős Mihály Dorka. Az „aranyhalmozó” liberó útja, eddigi története mesébe illő, pedig az elején nem úgy nézett ki, hogy diadalmenet lesz belőle.

Mihály Dorka, a Vasas "aranylánya" Forrás: Vasas Óbuda

Mihály Dorka, a Vasas aranylánya  •  Forrás: Vasas Óbuda

„Az első tornánkon úgy ötven csapatból az utolsó előtti helyen végeztünk, amitől borzasztóan szomorú voltam. Azt mondtam magamnak: sosem leszek sikeres röplabdázó, de az akkori edzőm, Kőnig Gábor biztatott, hogy felejtsem el ezt a butaságot, biztosan fogok még győzni is. Szerencsére igaza lett” – emlékszik vissza mosolyogva a fiatal röplabdázó.

A klub jelenlegi utánpótlás szakmai igazgatója különleges szerepet töltött be Dorka pályafutásában.

„Amikor elkezdtem röplabdázni, nagyon nehéz volt összeegyeztetni a tanulást a sporttal. Például nem tudtam a saját korosztályom edzésein részt venni, ezért az idősebbekkel edzettem, illetve Kőnig Gábor külön is foglalkozott velem, hogy felfejlődjek a nálam jóval magasabb, erősebb lányokhoz. Szinte mindig én voltam a legfiatalabb az aktuális csapatomban, de az évek során hozzászoktam ehhez, és talán ennek köszönhetem azt, hogy a felnőttek közé is viszonylag hamar beépültem.”

Azt azonban Dorka sem tagadja, hogy az ország egyik legerősebb csapatába jóval nehezebb volt bekerülni, mint az utánpótlásban feljebb lépkedni az egyes korosztályok között. 15 évesen hirtelen ott találta magát a „nagyok öltözőjében”, nála jóval rutinosabb játékosok között kellett bizonyítania és kiharcolni a helyét a csapatban. A küzdőszellemben és maximalizmusban csillagos ötös lány még egy posztváltáson is átesett az előző idény elején.

„Úgy érzem, jól jöttem ki ebből, mert sokat játszhattam az előző szezonban. Nem tudom, ha maradtam volna az eredeti posztjaimon – nyitásfogadó és négyes ütő (A szerk.) –, kaptam-e volna ennyi lehetőséget: valószínűleg nem. Így viszont rengeteg tapasztalatot gyűjthettem az Extraligában és a Bajnokok Ligájában is. Utóbbi különösen nagy élmény volt: nem gondoltam volna, hogy ilyen fiatalon a világ élmezőnyébe tartozó csapatok ellen léphetek pályára. Még most is hihetetlen néha, hogy mindez megadatott nekem.”

Az aranykollekció Forrás: Vasas Óbuda

Az aranykollekció  •  Forrás: Vasas Óbuda

A fiatal liberó sokszor megtapasztalhatta már a győzelem ízét, de mint mondja: a felnőttcsapattal elért sikereit nem lehet összehasonlítani az utánpótlásévek érmeivel, trófeáival.

„Persze. Nyilván az utánpótlás egy teljesen más élmény, mert gyerekek voltunk, és ott igazából csak felszabadultan játszottunk. A profi röplabdában viszont sokkal többet kell edzeni, utazni, minden meccsnek nagyobb tétje van. A felnőtt bajnoki és kupasikerért rendesen megdolgoztunk, de ettől függetlenül az utánpótláséveimre is szívesen emlékszem vissza: például szerintem soha nem fogom elfelejteni, hogy a serdülőben senki nem gondolta rólunk, hogy győzhetünk, mégis bajnokok lettünk a mezőny legfiatalabb csapatával. Amúgy pedig, a sikereknél is fontosabb, hogy kialakult egy összetartó, egymással baráti viszonyt ápoló társaság: többekkel a gyerek korosztálytól kezdve folyamatosan egy csapatban játszottunk.”

Dorka sikerei láttán könnyen jön a kérdés: mi tartja még mindig Magyarországon? Nem vonzza a külföldi karrier lehetősége?

„De, természetesen gondolkozom rajta, de úgy érzem, még rengeteget kell fejlődnöm ahhoz, hogy meghatározó játékosként helyt tudjak állni bármilyen csapatban. Meg aztán, a bajnoki cím újabb megnyerése és a Bajnokok Ligája-szereplés nagyon is motiváló. A következő idényben sem fogok unatkozni.”

További korosztályos hírek RÖPLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.

2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.

2020.07.20 14:55:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A HISZEK Benned Sport Program második alprogramjának legújabb, ötödik ütemében 250 millió forintot osztanak szét a kis és közepes sportszervezetek között.