B. Z. utanpotlassport.hu 2020.03.22 09:11 Frissítve: 2020.03.22 10:09

Pályázat: a Mol idén is 25 millióval segíti a fiatal sportolókat

A Mol Alapítvány 2006 óta minden évben segíti azokat a fiatal sportolókat, akik országos bajnokságon vagy rangos nemzetközi versenyeken már bizonyítottak. Idén is 25 millió forint kerül szétosztásra.

A Mol Tehetségtámogató Program sportkategóriája 2006 óta nyújt anyagi segítséget a fiatal sportolóknak, s az alapítvány idén újra meghirdette pályázatát. A keretösszeg az előző évhez képest változatlan, továbbra is 25 millió forint kerül szétosztásra a 10–18 éves korosztályban. Tavaly több mint 700 pályázat érkezett, idén is hasonló népszerűségre számít a Mol. A pályázatok száma akkor harminc százalékkal több volt, mint a 2018-as évben, a látványos növekedés hátterében az állhat, hogy immáron online is benyújtható az igénylés. A pályázatok elbírálásában sincs sok változás.

Az ifjúsági olimpiai, junior világ- és Európa-bajnok cselgáncsozó, Özbas Szofi is a tavalyi támogatottak között volt FOTÓ: TUMBÁSZ HÉDI

Az ifjúsági olimpiai, junior világ- és Európa-bajnok cselgáncsozó, Özbas Szofi is a tavalyi támogatottak között volt  •  Fotó: Tumbász Hédi


„Az elsődleges szempont továbbra is az, ki milyen eredményt ért el – tájékoztat Gáborné Haáz Andrea, a Mol Alapítvány ügyvezetője. – Talán annyi különbség lesz az elmúlt évhez képest, hogy most igyekszünk a döntés meghozatalakor egyensúlyt teremteni a korosztályok között, azaz a 10–14 és a 15–18 éves sportolók között hasonló mértékben szeretnénk elosztani a keretösszeget. Mindezt annak tudatában tesszük, hogy a fiatalabbak még nem rendelkeznek annyi eredménnyel, mint az idősebbek.”

A támogatásra azok a fiatalok nyújthatják be igényüket, akik országos bajnokság dobogóján vagy rangos nemzetközi verseny első tíz helyének valamelyikén végeztek. A pályázók eszközvásárlásra, útiköltségre vagy egyéb felhasználásra kérhetik a hozzájárulást, utóbbi kategóriában például sportpszichológusra vagy akár pályabérlésre. A kuratórium az odaítélésnél több szempontot is figyelembe vesz.

„Nem árt, ha látjuk, hogy a pályázónak vannak eredményekre alapozott célkitűzései és hogy a célok eléréséért mindent meg is tesz. Tagadhatatlan, hogy a pályázat tartalmilag és formailag is sokat elárul benyújtójáról. A bírák akaratlanul is szereznek egy általános benyomást a küldőről, ezért nem mindegy, hogyan fogalmazza meg törekvéseit.”

A pályázat nyertesei között feltűnnek évről évre visszatérő nevek. Gáborné Haáz Andrea szerint azonban ez nem kell, hogy elbátortalanítsa azokat, akik először jelentkeznek a támogatásért.

„Akik tartósan kiváló eredményeket érnek el, jó velük az együttműködésünk, valamint látjuk, hogy továbbra is szükségük van a támogatásunkra, azokat szívesen újra felkaroljuk. Természetesen nekik minden évben új pályázatot kell készíteniük. Viszont ez nem jelenti azt, hogy az első alkalommal jelentkezőknek kevesebb esélyük lenne. A kuratórium második lépcsőfokban a rászorultságot is mérlegeli, de elsődlegesen az eredményeket veszi alapul. Érdekesség, hogy tavaly volt olyan sportoló, aki visszamondta a támogatást, miután más forrásból kapott segítséget ahhoz, amihez kért. Nem tartotta tisztességesnek, hogy a többiektől ilyen módon elvegye a lehetőséget.”

Az alapítvány statisztikája szerint a legtöbb pályázó a küzdősportokból érkezik, majd az úszás és az atlétika képviselői következnek, de kajak-kenusok és vívók is sokan jelentkeznek. A csapatsportot űzők egyénileg kérhetik a hozzájárulást, továbbá párosok és négyesek is feltűnhetnek az igénylők között.

„A visszajelzések alapján azt mondhatom, a támogatottjaink nagyon büszkék arra, hogy a Mol, mint multinacionális cég melléjük áll – mondja az ügyvezető. – A gyerekek úgy tekintenek erre a támogatásra, mint szponzorációs előszobára. Akik az élsportban képzelik el jövőjüket, azoknak kiváló tapasztalatszerzés egy ilyen együttműködés a későbbiekre nézve.”

Tavaly nyolcvanhét fiatal nyert el anyagi segítséget, a Klasszis program keretén belül (18–23 év között) pedig további tizenhárom. Az alapítvány 2006 óta közel ötezer sportoló, művészeti vagy tudományos pályára készülő ígéret fejlődését segítette. Az idei pályázat beadási határideje: március 31. A pályázatokat online az opa.molalapitvany.hu/ugyfelkapu adatbázison át lehet benyújtani.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.04.04 14:29:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ausztrál bajnokságban vitézkedő Illawara Hawks kosárlabdacsapata súlyos anyagi gondokkal küzd, a klub év újoncának választott fiatalja, LaMelo Ball pedig a jelek szerint nem tétlenkedik: az NBA-be igyekvő 18 éves srác nemes egyszerűséggel megvásárolja imádott együttesét – minderről az ifjú menedzsere, Jermaine Jackson számolt be az ESPN-nek.

2020.03.09 09:48:14

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Lehet-e gond, ha egy sportág nagyon népszerűvé válik? Bírják-e a szakosztályok a megnövekedett érdeklődést edzőkkel, infrastruktúrával, ha egy-egy nagy siker után tömegével érkeznek a gyerekek? Öt hazai nevelőműhelyben érdeklődtünk.

2020.02.29 09:18:15

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az utóbbi néhány évben egyre több 21 éves vagy annál fiatalabb külföldi labdarúgót szerződtetnek az NB I-es klubok. Sallói István, a Zalaegerszeg sportigazgatója szerint ezzel az égvilágon semmi baj nincs, sőt…

2020.02.26 13:48:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A második versenynap délelőttjén már a harmadik érmét (a második aranyat) szerezte meg a magyar küldöttség a sportlövők lengyelországi junior Európa-bajnokságán: Mészáros Eszter Pekler Zalánnal párban győzött a vegyes csapatok küzdelmeiben.

2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.