Özbas Szofi és Kopasz Bálint lett 2019 legjobb utánpótlás-sportolója

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.01.24. 19:04
Címkék
A junior vb- és Eb-, továbbá U23-as Eb-győztes cselgáncsozó, Özbas Szofi és a felnőttvilágbajnok kajakos, Kopasz Bálint lett 2019 legjobb utánpótláskorú sportolója. Mindez a tizenkilencedik alkalommal megrendezett Héraklész Díjátadó Gálán derült ki pénteken.

Péntek délután az Uránia Nemzeti Filmszínházban a Héraklész Díjátadó Gálán jutalmazták a 2019-es évben kiemelkedő eredményt elérő utánpótláskorú sportolókat és edzőiket. A 2001-ben indult Héraklész program a közel húsz év során számos kimagasló eredményt elért sportolónak segítette pályáját. A rendezvény házigazdája, Gundel Takács Gábor külön köszöntötte Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterét, Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkárt, valamint a megjelent Nemzet Sportolóit is, Varga Jánost, Hammerl Lászlót és Kamuti Jenőt.Gundel Takács Gábor külön köszöntötte Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterét, Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkárt, valamint a megjelent Nemzet Sportolóit is, Varga Jánost, Hammerl Lászlót és Kamuti Jenőt.

 

67 sportolót díjaztak, de sokan hiányoztak a gáláról Fotó: Hegedüs Gábor
67 sportolót díjaztak, de sokan hiányoztak a gáláról Fotó: Hegedüs Gábor

67 sportolót díjaztak, de sokan hiányoztak a gáláról • Fotó: Hegedüs Gábor

 

Dr. Kásler Miklós nyitóbeszédében kiemelte, a sport a test és a lélek harmóniájának nagyon jelentős részét képezi, ami egyúttal azt is jelenti, hogy az ember jellemének kialakulásában döntő szerepet játszik. Megtanít a másik tiszteletére, az erőfeszítésre és arra, hogy érdemes elkerülni a csalást. Elmondta, a programban megközelítőleg 560 millió forintos támogatással 1500 ifjú sportolót segít az állam.

A díjátadó a legjobb férfi utánpótlás-sportolók bemutatásával kezdődött. Minden helyezettaz évben elért sikereit rövid kisfilm foglalta össze. Az első helyezettnek járó elismerést a kajakos Kopasz Bálint kapta, aki felnőtt-világbajnokságon 1000 méteren, felnőtt Európa-bajnokságon 1000 és 5000 méteren is egyéni aranyérmet szerzett. A második a felnőtt vb-bronzérmes és U23-as Eb-ezüstérmes kalapácsvető Halász Bence, a harmadik a junior világ és Európa-bajnok birkózó, Takács István lett. A hat díjazott közül egyedül a negyedik, a junior vb- és Eb-ezüstérmes, U23-as Európa-bajnok cselgáncsozó, Gőz Roland tudott részt venni a gálán.

„Emlékezetes év volt, olyan, mintha egy álomba csöppentem volna – mondta Gőz. – Nem gondoltam, hogy így teljesítek. Nagyon jó ezt megélni, remélem, a jövőben lesz még jobb évem is. Két pillanatot ragadnék ki, az egyik az U23-as Eb-n, amikor a dobogó tetejére állhattam, és nekem szólt a magyar himnusz – ezt még most is meg tudnám könnyezni. A másik a világbajnokság, amikor ritka szép dzsúdóval küzdöttem magam a döntőbe. Ezt a díjat tudni kell hova tenni. Mögöttünk kell hagyni, és csak a jövőbe nézni. Jó úton járunk, de a cél még messze van.”

 

Gőz Roland teljesítményét is elismerték Fotó: Hegedüs Gábor
Gőz Roland teljesítményét is elismerték Fotó: Hegedüs Gábor

Gőz Roland teljesítményét is elismerték • Fotó: Hegedüs Gábor

 

Az ötödik helyet a 400 gyorson junior-világbajnok úszó Zombori Gábor, a hatodikat a nyújtón junior vb-bronzérmes tornász, Balázs Krisztián érdemelte ki.

A fiúk díjazása után Veréb Tamás színész, dalszerző lépett színpadra, majd Dr. Szabó Tünde és Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is megtartotta beszédét. Előbbi kiemelte, az utánpótlás-nevelés az egyik legfontosabb alappillére a sportágazatnak, így a legfontosabb nemzeti ügy is, melynek során minden téren érzékelhető a program eredményessége.

„ A program által támogatott huszonkét sportágban a nemzetközi eredményesség folyamatosan emelkedik, a korosztályos világversenyeken elért helyezéseket szinte teljes egészében a Héraklész-kerettagok érték el. Egyre nagyobb arányban jelennek meg a felnőttválogatottban a fiatal tehetségek, mindez azt mutatja, hogy megfelelő irányba haladunk” – fogalmazott Dr. Szabó Tünde, majd elmondta, idén 13 sportágból 67 sportoló és 30 szakember részesült díjban.

A legjobb női utánpótlás-sportoló díjat a junior vb- és Eb-, valamint U23-as Eb-győztes cselgáncsozó, Özbas Szofi kapta. Második helyen a kadét vb- és Eb-aranyérmes vívó, Muhari Eszter, míg a képzeletbeli dobogó legalsó fokán a 200 pillangón junior vb- és Eb-ezüstös Berecz Blanka végzett. A kajakos Kőhalmi Emese 500 méteren elért ifi vb-aranya a negyedik, a birkózó Nagy Bernadett junior Eb-győzelme és junior vb-bronza az ötödik helyre volt elég. A hatodik helyen megosztva az ifi vb-negyedik evezős Siska Bettina és a junior vb-bronzérmes öttusázó, Barta Luca zárt. Az első három díjazott ebben a kategóriában sem lehetett jelen sportolói elfoglaltsága miatt.

A egyéni sportágak legjobb női csapata elismerését a junior vb-győztes kardozók (Pusztai Liza, Nagy Valentina, Battai Sugár Katinka, Bérczy Dorottya) kapták, a második helyen az 500 méteren ifjúsági vb-aranyérmes kajak négyes (Szellák Szabina, Kőhalmi Emese, Rendessy Eszter, Csikós Zsóka) végzett.

her rendessy
her rendessy
„Az évben szerettem volna egyesben sokkal jobban menni, de már elfogadtam, hogy így alakult. Az pozitív, hogy végre csapatban is tudtam indulni. Örülök, hogy elismerik a munkánkat, ez segít a következő céljaink elérésében” – vélekedett Rendessy Eszter.

Ugyanebben a kategóriában a fiúknál a junior vb-címét megvédő párbajtőrcsapat (Koch Máté, Nagy Dávid, ifj. Andrásfy Tibor, Bende Bence) nyert a Koleszár Miklós és Németh Viktor Máté alkotta 1000 méteren U23-as világbajnok kajak kettős előtt. A harmadik helyezettnek járó díjat megosztva, a junior vb-hatodik rövid pályás gyorskorcsolyacsapat (Talabos Attila, Bontovics Balázs, Sziklási András, Tiborcz Dániel) és az U23-as vb-bronzérmes, Eb-győztes könnyűsúlyú kétpárevezős egység (Szabó Bence, Furkó Kálmán) kapta.

A díjátadó történetében először jutalmazták a vegyes csapatokat – különbséget azonban nem tettek közöttük, hiszen mindhárom együttes korosztályos Eb-t nyert. A nyílt vízi úszócsapat (Gál Kincső Klára, Szimcsák Mira, Gálicz László, Betlehem Dávid) juniort, a puskás (Bajos Gitta, Dénes Eszter, Mészáros Eszter, Hammerl Soma, Klenczner Márton, Török Ferenc) és a pisztolyos (Fábián Sára, Komáromi Panna, Jákó Miriam, Nagy Bálint, Klem Barnabás, Tóth Balázs) sportlövők ifjúságit.

her fábián
her fábián

„Mindig feltölt minket, ha gondolnak ránk, a jó emlékek visszatérnek. A díj erőt ad, hogy minden nap felkeljünk, és csináljuk” – mondta Fábián Sára.

Végül a klasszikus csapatsport kategóriának egyetlen díjazottja lett. 2019-ben a legjobb alakulatnak a junior Európa-bajnok női kézilabda-válogatott bizonyult.

her vamos
her vamos
„Ha jól emlékszem, ez az első díj, amit kapott a csapat a győzelem óta – nyilatkozta a csapatkapitány Vámos Petra. – Remek alkalom és annyira jó érzés volt feleleveníteni az Eb pillanatait. Nagyon boldogok vagyunk, és szeretnénk még megismételni ezt az eredményt. A kapcsolatot azóta is folyamatosan tartjuk a csapattársakkal, persze, kicsit már nehezebb, hiszen a játékosok nagy része az NB I-ben és nemzetközi kupákban játszik, szerteszét vagyunk. A nyári felkészülés alatt majd újra jól összerázódunk. Ma egy hatalmas megtiszteltetésként éltük meg, hogy olyan emberek között ülhettünk, akik már rengeteg mindent letettek az asztalra. Mi még fiatalok vagyunk, temérdek munka áll előttünk, ennek szellemében kell tovább dolgoznunk, de jól esik, hogy elismernek és egy ország büszke ránk.”

Az ünnepség végén a díjazottak plusz meglepetésként példányt kaptak az Így lettünk bajnokok! című, sikeres hazai sportolók gyermekkorát felelevenítő portrékötetből.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik