utanpotlassport.hu 2018.01.29 20:03 Frissítve: 2018.01.29 20:06

Öttusa: a két fiatal, Gulyás Michelle és Szép Balázs bravúrjáról

A hétvégi idénynyitó felnőtt fedett pályás nemzetközi öttusaversenyen a magyarok közül két juniorkorú versenyző végzett a legelőkelőbb helyen. A 17 esztendős Gulyás Michelle a nők között lett második, a 18 esztendős Szép Balázs pedig a férfi mezőnyben harmadik. Nagyszerű versenyzésükkel a szövetségi kapitányokat is meglepték.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu Nagy meglepetést okoztak a hétvégi Peridot felnőtt fedett pályás nemzetközi öttusaversenyen a magyar fiatalok. Mind a nők, mind a férfiak mezőnyében juniorkorú versenyzőnk érte el a legjobb helyezést, a 17 éves Gulyás Michelle ezüst-, a 18 esztendős Szép Balázs pedig bronzérmes lett.

S bár az alapozási időszak kellős közepén minden megtörténhet, arra azért a szakvezetők sem számítottak, hogy épp a legfiatalabbak közül végeznek, ráadásul ketten is a dobogón.

Szép Balázs remekül vívott, ennek is volt köszönhető a bonrzérem

Szép Balázs remekül vívott, ennek is volt köszönhető a bonrzérem

− Viszonylag erős nemzetközi mezőny érkezett Budapestre, hiszen vb-döntőt megjárt versenyzők is indultak, éppen ezért már azt nagy dolognak tartom, hogy hat juniorkorú öttusázónk döntőbe jutott – értékelte a hölgyek teljesítményét Kállai Ákos női szövetségi kapitány. – Nekik az is megterhelő lehetett, hogy a selejtezőkön átverekedjék magukat, a finálé pedig a felnőtt mezőnyben nem is hasonlítható a fiatalok között megszokotthoz. Gulyás Michelle ezüstérme nagyszerű dolog, nagyon örülök neki. Eddig is tudtam róla, hogy sokra képes, de őszintén bevallom, egyáltalán nem számítottam arra, hogy dobogóra állhat. Azt a szikrát, amely most kipattant belőle, mindenképpen gondozni kell. Nagyon fontos megemlíteni a példamutató felfogását, amely – ha nem változik – nagy eredményekhez segítheti. Összességében még nagyon fiatal, sokat kell a technikai számokban fejlődnie, fizikálisan azonban a korát meghazudtolva alig maradt el a győztestől. Engem igazából a vívásával lepett meg nagyon kellemesen, hiszen ez a szám nagyon fontos a mai öttusában.

A szövetségi kapitány a többi fiatal teljesítményével is elégedett volt. A 12. helyen végzett Zs. Tóth Anna például idén futóedzőt váltott, s már látszik is a javulás, amely a most induló, új szezonban nagy lökést adhat neki.  A 18. helyen végzett Simon Sarolta ezúttal a szokásosnál gyengébben vívott, ám kiválóan úszott. Mind a  selejtezőben, mind a döntőben megjavította az egyéni csúcsát, fizikálisan ő is előrelépett. Kállai szerint a fiatalok a felkészülési időszak jelenlegi szakaszához képest jó állapotban vannak, felkészültek a hétvégi versenyre, és bízik benne, hogy a hiányzók is megmutatják a tavaszi válogató versenyeken, hogy mire képesek. Turbucz Anna, Bánki Adél és Dallos Lilla döntőbe jutása is megnyugtató volt Kállainak, igaz egyelőre annyi feladatuk volt, hogy szokják a felnőttmezőny levegőjét.

A férfimezőnyben, ahol a fizikális különbségek jóval látványosabbak a felnőtt és az utánpótláskorú versenyzők között, csupán két juniornak sikerült döntőbe jutni. A mezőny egyik legfiatalabbja, Szép Balázs – rajta kívül csak egy 18 éves, a francia Mourcia finálézott −  azonban meg sem állt a dobogó harmadik fokáig. Az ő éremszerzése sem volt sokkal kisebb meglepetés, mint Gulyás Michelle második helye.

− Nem számítottam arra, hogy Balázs ilyen eredménnyel rukkol elő, a selejtezőben egyáltalán nem remekelt – vélekedett Martinek János férfikapitány a legjobb magyar teljesítményéről. – Nagyon jól vívott, lovagolt, kombizott, és az utolsó sorozatban hibátlanul lőtt. Így kell versenyezni és hajrázni! Tavaly még nem volt azon a szinten, hogy felnőttmezőnyben kipróbáljuk, az utánpótlás-viadalokon viszont remekül helytállt. Úgy látom, az idén már megérett arra, hogy a nagyok között is versenyezzen. Nagyon is el tudom képzelni, hogy váltóban szerepet kaphasson. Egyébként valamennyi fiatal biztatóan szerepelt, jól helytállt.

Nemcsak Martinek, de maga Szép Balázs sem számított arra, hogy a dobogón végezhet. Jól vívott, egyéni csúcsot úszott, így pedig már nem is volt olyan nehéz az élbolyba kerülni:
− Nagyon erős volt a mezőny, s azért örülök a helyezésnek, mert így talán a kecskeméti felnőtt világkupa-viadalon kívül a sorozat valamelyik másik állomására is elutazhatok. Nagy motiváló erőt ad a sikeres kezdés.

További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.04.04 14:29:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ausztrál bajnokságban vitézkedő Illawara Hawks kosárlabdacsapata súlyos anyagi gondokkal küzd, a klub év újoncának választott fiatalja, LaMelo Ball pedig a jelek szerint nem tétlenkedik: az NBA-be igyekvő 18 éves srác nemes egyszerűséggel megvásárolja imádott együttesét – minderről az ifjú menedzsere, Jermaine Jackson számolt be az ESPN-nek.

2020.03.09 09:48:14

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Lehet-e gond, ha egy sportág nagyon népszerűvé válik? Bírják-e a szakosztályok a megnövekedett érdeklődést edzőkkel, infrastruktúrával, ha egy-egy nagy siker után tömegével érkeznek a gyerekek? Öt hazai nevelőműhelyben érdeklődtünk.

2020.02.29 09:18:15

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az utóbbi néhány évben egyre több 21 éves vagy annál fiatalabb külföldi labdarúgót szerződtetnek az NB I-es klubok. Sallói István, a Zalaegerszeg sportigazgatója szerint ezzel az égvilágon semmi baj nincs, sőt…

2020.02.26 13:48:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A második versenynap délelőttjén már a harmadik érmét (a második aranyat) szerezte meg a magyar küldöttség a sportlövők lengyelországi junior Európa-bajnokságán: Mészáros Eszter Pekler Zalánnal párban győzött a vegyes csapatok küzdelmeiben.

2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.