B. Z. utanpotlassport.hu 2020.06.30 16:26 Frissítve: 2020.06.30 16:35

Öttusa: három magyar lány is állhatott volna a junior-vb dobogóján

A női öttusa-válogatott szövetségi kapitánya, Kállai Ákos azon sem lepődött volna meg, ha mindhárom magyar egyéni versenyző érmet szerez a junior-világbajnokságon, amelyet hétfőn kihúztak az idei naptárból.

Hétfőn a Nemzetközi Öttusa-szövetség (UIPM) végrehajtó bizottsága úgy határozott, hogy nem rendezi meg Drzonkówban a szeptemberre tervezett junior-világbajnokságot. A lengyel város 2022-ben bonyolíthatja le az eseményt. Az indoklás szerint a UIPM és a lengyel szövetség egyetért abban, hogy a koronavírus-járvány visszaszorítására hozott korlátozó intézkedések, amelyek még sok országban érvényben vannak, megnehezítik, néhány helyen lehetetlenné teszik az edzésre járást és az utazást. Kitértek arra is, hogy sem a szervezők, sem a nemzetközi szövetség nem szeretne hozzájárulni a vírus terjedéséhez.

Gulyás Michelle és Guzi Blanka is a legjobb juniorok közé tartozik Fotó: Buza Virág

Gulyás Michelle és Guzi Blanka is a legjobb juniorok közé tartozik  •  Fotó: Buza Virág

A tavalyi korosztályos világbajnokságnak szintén ez a település adott otthont. A férfiak mezőnyében akkor Kardos Bence a 7., Szép Balázs a 24., Bernáth Bálint a 30. helyen végzett, a nők pedig remekeltek: Barta Luca révén egyéni bronzéremnek örülhetett a magyar küldöttség, de Guzi Blanka 5. helye is megsüvegelendő. Mellettük a fiatalabb Gulyás Michelle zárt 31.-ként. A női hármas, melynek tagjai egyben olimpiai kerettagok is, Kállai Ákos női szövetségi kapitány szerint idén minden eddiginél nagyobbat robbanthatott volna az vb-n. A szakember megkeresésünkre elmondta, nincs mit tenniük, el kell fogadniuk a döntést, amelyre már valamelyest fel is voltak készülve.

„Számítottunk rá. Az egy dolog, hogy mi tudunk edzeni és nálunk gyakorlatilag újraindult az élet, látjuk, a világ egyes területein ez még nincsen így. Magyarországnak csupán annyi volt a javaslata több országgal egyetértésben, hogy legalább három hónap felkészülési idő mindenkinek álljon rendelkezésére a megrendezés előtt, hiszen így egyenlítődnek ki a feltételek. Ebből a szempontból alapvetően jó döntést hozott a UIPM, de a mi aspektusunkból nagyon rosszat, mert igazán ígéretes csapatunk volt. Mind a három lánynak esélye lett volna dobogóra állni. Azon sem lepődtem volna meg, ha mindezt egyszerre teszik. A korosztályukban a legerősebb versenyzők közé tartoznak, és azáltal, hogy olimpiai kerettagok is, előrébb járnak, mint a legtöbb velük egyidős fiatal.”

A kapitány hozzátette, a 19 éves Gulyás Michelle annyiból érezheti magát szerencsésebbnek, hogy ő még jövőre is bizonyíthat a juniorok között. A másik két, 1999-es születésű öttusázónővel kapcsolatban már más a helyzet.

Barta Lucának már van érme a junior-világbajnokságról Forrás: pentathlon.hu

Barta Lucának egy érme marad a junior-világbajnokságról  •  Forrás: pentathlon.hu

Blanka és Luca veszítette a legtöbbet a törléssel. Előbbi az Európa-bajnokságokon már többször is állt dobogón, most megmutathatta volna, hogy erre a teljesítményre a világbajnokságon is képes. Utóbbi pedig bizonyíthatott volna, hogy újra meg tudja szerezni az érmet. Utolsó évesként erre már nem lesz módjuk. A munkát, amit a járvány ellenére is beletettek a felkészülésbe, nem mutathatják be. Nekik ezt most nehéz megemészteniük, de el kell fogadniuk a határozatot. Beszélgettünk már a közeljövőről, ezért abban biztos vagyok, hogy őket sem érte váratlanul ez a forgatókönyv.”

Kállai Ákos arról is szót ejtett, hogy ha világviadalon nem, valamilyen nemzetközi megméretésen talán még idén is elindulhatnak a fiatalok.

„Az a kezdeményezés alakult ki Európán belül, hogy a nemzeti bajnokságokat mindenki megpróbálja nyitottabbá tenni. Azért, hogy a környező országok versenyzői is elindulhassanak rajtuk, ezáltal nemzetköziek legyenek. Ez versenyzési lehetőségnek mindenképpen jó, mert gyakorolni kell a következő évre, az edzésmunkáról valamilyen módon szükséges visszaigazolást kapni. Más kérdés, hogy október vagy november környékén ez mennyire lesz életszerű. A vírus esetleges második hulláma ezt az elképzelést is átírhatja. Egyelőre csak abban bízunk, hogy nem fogja. Itt meg kell említeni, hogy az európai szövetség hivatalosan még nem mondta le a versenyeket, de feltélezem, előbb-utóbb ők is követik a UIPM-et.”


További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.06.08 14:13:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Kovács Bálint, a H-Moto Team 18 éves gyorsaságimotorosa harmadik lett a cseh bajnokság elmúlt hétvégén rendezett brnói fordulójának első futamán.

2020.06.03 09:13:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

A korlátozások enyhítésével kijelenthető, hogy – bár szigorú ellenőrzés mellett – újraindult a sportélet hazánkban. Lássuk, miként „rajtoltak” az utánpótlássport legjobbjai!

2020.05.30 15:13:17

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A Borussia Dortmund 19 éves norvég csatárzsenije, Erling Braut Haaland 2019. május 30-án írta be magát először a futball történelemkönyvébe, amikor egymaga 9 gólt rúgott a hondurasi válogatott ellen a lengyelországi U20-as világbajnokságon.

2020.05.22 14:06:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 18 éves teniszező, Drahota-Szabó Dorka a Budapest-kupa elnevezésű vegyes csapatversenyen; Bondár Annát győzte le két játszmában.

2020.05.13 13:01:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség honlapján jelentette be, hogy az U20-as jégkorong-válogatott irányítását a 225-szörös válogatott Horváth András veszi át. Az új kapitány csak olyan játékosokat lát szívesen a nemzeti csapatban, akik büszkék arra, hogy felölthetik magukra a címerest mezt.