B. Z. utanpotlassport.hu 2020.01.24 09:06 Frissítve: 2020.01.24 09:16

Olimpiai esélyek előtt a 10 méteres sportlövő Eb fiataljai

Négy juniorkorú versenyző is kiharcolta, hogy a február végi 10 méteres sportlövő Európa-bajnokságon a felnőttek mezőnyében induljon, ezáltal olimpiai kvótáért lőjön, és a sors fintora, hogy nincs ott közöttük a csütörtökön országos rekordot, valamint világcsúcsnál is jobb eredményt elérő Pekler Zalán.

„Az ember melyik ujjába harapjon?” – kérdezte a világ- és Európa-bajnok Joó Éva utánpótlás-igazgató még a 10 méteres sportlövő Európa-bajnokság első, decemberi válogatója előtt. Ezzel természetesen arra utalt, hogy a három hazai kvalifikációs verseny után – amelyekből a két legjobb eredményt veszik majd figyelembe a csapat kihirdetésekor – marad olyan fiatal versenyző, aki képessége alapján rászolgált volna az Eb-szereplésre, mégsem indulhat a február 23-án kezdődő lengyelországi kontinensviadalon, vagy ha mégis, nem a felnőttmezőnyben. Utóbbi azért is lényeges, mert ez az utolsó versenyek egyike, ahol légpuskában és légpisztolyban is két-két ötkarikás kvótát osztanak még, ezután már csak a plzeni, kimondottan olimpiai kvalifikációs tornán igényelhet tokiói repjegyet az, aki nagyon a végére szeretné hagyni.

Izgalmas válogatók után hirdették ki az Eb-csapatot Forrás: MSSZ

Izgalmas válogatók után hirdették ki az Eb-csapatot  •  Forrás: MSSZ

Korábban Péni István a kisöbű szabadpuskások összetett számában, Major Veronika a sportpisztolyban, valamint a junior Mészáros Eszter légpuskában harcolta ki (tavaly májusban, akkor még 16 évesen) az olimpiai indulás jogát – ezért is tűnt biztosnak, hogy ő nem a felnőttek között indul majd Wroclawban, így három versenyzőnek is esélye adódik még a kvótára. Ugyanis felnőttek és juniorok között is három-három lövő képviselheti Magyarországot az Eb-n, az ő kilétükre derült fény hétfőn, a hétvégi harmadik válogató után.

A férfi légpuskások között gyakorlatilag két hely biztosnak tűnt. Sidi Péter és Péni István mellé viszont odaférhetett egy junior, és ez a 18 éves Klenczner Márton lett. A legnagyobb harc a női légpuskában volt várható, ahol képessége alapján öt-hat lövő is megérdemelné a lehetőséget. Itt az 50 méter fekvőben már felnőtt Eb-bronzéremmel rendelkező 17 éves Bajos Gitta mellett a 18 esztendős Dénes Eszter és az első felnőttévébe lépő Toma Dorina lett a befutó.

„A borzasztóan sikerült alapverseny után sikerült döntőbe kerülnöm, aztán ott csak lőttem, sodródtam az árral, végül nyertem – mondja a harmadik válogatóról Bajos. – Az itthoni válogatóversenyek nehezek, külföldön jobban ment a lövés. Talán azért is, mert az ottani versenyek neve elé nem volt odaírva, hogy válogató. Nagyon örülök, hogy sikerült elérni a célom, és lőhetek a kvótáért, a következő napok a minél precízebb felkészülésről fognak szólni.”

„Az első válogató előtt nagyon izgultam, mert tudtam, rendkívül erős a mezőny, mindenkiben benne van a jó eredmény. A második után már úgy gondolom, joggal reménykedtem, hogy bekerülök a felnőtt Eb-csapatba, és boldog vagyok, hogy sikerült is” – fogalmaz Dénes Eszter.

A negyedik fiatal, aki kvótáért lőhet Lengyelországban a légpisztolyos női mezőnyben két válogatót is megnyerő 17 éves Fábián Sára.

„Nem teljesen gondoltam bele, hogy ez sikerülhet, mert tudtam, kik a felnőttek itthon. Két válogató után már jó esélyeket éreztem, nagyon örülök, ez még csak az első juniorévem” – meséli a Major Veronika és Sike Renáta mellett felnőttkerettag Fábián Sára.

Pekler Zalán a müncheni verseny dobogójának tetején, jobbra Kiss Viktor Forrás: MSSZ

Pekler Zalán a müncheni verseny dobogójának tetején, jobbra Kiss Viktor  •  Forrás: MSSZ

„A legnagyobb feladat és cél a kvótaszerzés lesz az Eb-n, de nyilván ezt nem csak a puskás lányoktól várjuk. Azt szeretném, ha mindenki a tudásának megfelelően lőne, és magabiztosan, jól versenyezne. Hogy ez mire lesz elég, a többi versenyzőtől is függ, de azért ezek a gyerekek nagy eredményre képesek, bármilyen színű éremre esélyesek” – összegez Joó Éva, és őt erősíti meg Győrik Csaba szövetségi kapitány is, aki öt-hét érem és egy kvóta megszerzését tűzte ki célul, továbbá külön hangsúlyozta Klenczner és Fábián nagyok közötti indulása nem véletlen, mindketten kiemelkedő eredményekre képesek, esélyük van a döntőbe kerülésre.

A juniorok között légpuskában Pekler Zalán, Török Ferenc, Hammerl Soma, Mészáros Eszter, Gáspár Lalita és Horváth Lea, légpisztolyban Joó Attila, Iszprávnik Péter, Polgár János, Jákó Miriam, Varga-Zalay Babett, valamint Komáromi Krisztina Panna lesz még Eb-résztvevő.

A csapat nagy része szerdán és csütörtökön már a felkészülés jegyében Münchenben szerepelt a H&N elnevezésű 10 méteres juniorversenyen, ami elsősorban Pekler Zalán fantasztikus formájáról marad emlékezetes. Az alapversenyben elért 637.1 körös eredményével túlszárnyalta Péni István 633.9 körös magyar rekordját, mi több, Sidi Péter 2013-ban lőtt 633.5 körös világcsúcsát is megdöntötte – volna. Ha ez éppen olimpián, Eb-n, vb-n vagy világkupán történik. Szóval a leharapott ujjak után máris itt az első hasító fájdalom.

„Még edzésen sem lőttem soha ilyen jól. Sajnálom, hogy a hazai válogatók alapján a februári Eb-n csak a juniorok között indulhatok, így ott nem lesz lehetőségem harcba szállni a kvótáért. De még nem adtam fel, hogy kijussak Tokióba” – mondta Pekler.

További korosztályos híreink SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.04.04 14:29:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ausztrál bajnokságban vitézkedő Illawara Hawks kosárlabdacsapata súlyos anyagi gondokkal küzd, a klub év újoncának választott fiatalja, LaMelo Ball pedig a jelek szerint nem tétlenkedik: az NBA-be igyekvő 18 éves srác nemes egyszerűséggel megvásárolja imádott együttesét – minderről az ifjú menedzsere, Jermaine Jackson számolt be az ESPN-nek.

2020.03.09 09:48:14

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Lehet-e gond, ha egy sportág nagyon népszerűvé válik? Bírják-e a szakosztályok a megnövekedett érdeklődést edzőkkel, infrastruktúrával, ha egy-egy nagy siker után tömegével érkeznek a gyerekek? Öt hazai nevelőműhelyben érdeklődtünk.

2020.02.29 09:18:15

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az utóbbi néhány évben egyre több 21 éves vagy annál fiatalabb külföldi labdarúgót szerződtetnek az NB I-es klubok. Sallói István, a Zalaegerszeg sportigazgatója szerint ezzel az égvilágon semmi baj nincs, sőt…

2020.02.26 13:48:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A második versenynap délelőttjén már a harmadik érmét (a második aranyat) szerezte meg a magyar küldöttség a sportlövők lengyelországi junior Európa-bajnokságán: Mészáros Eszter Pekler Zalánnal párban győzött a vegyes csapatok küzdelmeiben.

2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.