utanpotlassport.hu 2019.08.20 11:04 Frissítve: 2019.08.20 11:09

Ökölvívás: serdülő Eb-t nyert a 14 éves, balatonlellei Dévényi Izabel

Ritkaságszámba megy, hogy valaki az általános iskola nyolcadik osztályát már kontinensbajnokként kezdje. Márpedig Dévényi Izabel úgy lépheti át az osztályterem küszöbét szeptember elején, hogy aranyérmet szerzett a serdülő korosztályba tartozó ökölvívók tbiliszi Európa-bajnokságán.

Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu Dévényi Izabel Eb-sikeréhez egyszerre volt szerencsém gratulálni mind neki, mind nevelőedzőjének, amikor visszatérve a grúz fővárosból a budapesti reptérről autóval éppen hazafelé tartottak Balatonlellére, ahol hat és fél esztendeje dolgoznak együtt.

Udvariatlanul a mobil gazdájával, Farkas Józseffel kezdtük a beszélgetést, de hát hamar kiderült: a mesternek volt megterhelőbb a kontinensviadal…

Dévényi Izabel könnyedén verte végig súlycsoportjában az európai mezőnyt Forrás: boxing.hu

Dévényi Izabel könnyedén verte végig súlycsoportjában az európai mezőnyt  •  Forrás: boxing.hu

„Csak itthonról tudtam nyomon követni az Eb-t, nem voltam Tbilisziben, és bár így nehéz volt a helyzet, a netes közvetítésből is egyértelműnek láttam, hogy 54 kilóban Iza Európa legjobbja a serdülők között – mondta az edző tanítványáról, aki november 14-én lesz 14 éves, vagyis a korosztály egyik legfiatalabbja. – Egyhangú pontozással verte mind a három ellenfelét, sőt, én úgy éreztem, még maradt benne bőven, s ha váltani kellett volna, akkor sincs gond. De amit nyújtott, az is bőven elég volt.”

Mit vártak az Eb-től a rajt előtt?

„Őszinte leszek. Azt gondoltam, ha nem éri el a döntőt, az csalódás… Az év eleji Nemzetek Tornáját Szerbiában úgy nyerte meg, hogy az orosz bajnokot is sikerült megállítania a döntőben, vagyis Zomborban le tudtuk mérni a saját erőnket, s azt, hogy nagyjából hol tartunk a nemzetközi mezőnyhöz képest. Márpedig ebben a sportágban mérvadó, ha oroszt ver az ember.”

Mire viheti Iza? – tudakoltam a mestertől, akinek szavait az érintett is hallhatta:

„Igazából rajta múlik. Képességei, adottságai alapján minden lehetősége megvan, hogy nagyon magasra jusson, s tovább fejlődve kvalifikálhatja magát a felnőttolimpiára is. Egyelőre persze még el kell jutnunk odáig, a lányoknál sajnos 17–19 éves koruk körül jön egy erős megingás, aztán akad, aki visszatalál a sportághoz, s van, aki nem. Aki pedig egyáltalán nem tévelyedik el, abból lesz az olimpikon…”

Ideje volt, hogy az újdonsült Európa-bajnokkal folytassuk tovább, méghozzá a kezdetekig visszanyúlva.

„Úgy indult, hogy a bátyám elvitt egy edzésre. Ő vett rá az egészre, aztán kis szünet után már folyamatosan jártam, és járok a mai napig, nagyon megszerettem a bokszot. Lellén járok iskolába is, most megyek nyolcadikba, jól megy a suli. Persze tudják rólam, hogy mit sportolok, rengeteg gratuláció jött az Eb-győzelmem után.”

És mi volt a helyzet az Európa-bajnokság előtt?

„A döntő volt a minimum, amit vártam, ott pedig a győzelem, az aranyérem… Az Eb könnyebb volt, mint előtte gondoltam. Az első, az ír lány elleni volt a legnehezebb meccsem, a török és a moldovai már nem annyira jelentett gondot. A döntőben tudtam, hogy meglesz az arany, éreztem, hogy jobb vagyok a moldovainál is, de azért teljesen csak az eredményhirdetéskor nyugodtam meg. Most jön egy kis pihenő, valamicske maradt még a nyárból. Nem sok, de nem is baj” – érkezett az ifjú Európa-bajnoknőtől a válasz, amelyben elhangzott az is, hogy kitartó, nagyon szereti és bírja is az edzéseket.

„A tíznapos verseny után némi nyaralás még belefér, de aztán nemcsak a suli indul, hanem a felkészülés is, már szeptemberben jön a serdülőbajnokság. Hogy kitől tartok az itthoni mezőnyből? Igazából senkitől, de a külföldi vetélytársak egyikétől sem félek. A felnőttkarrieremen még nem sokat gondolkodtam, messze van, de persze a világbajnokság, az olimpia szerepel a terveim között. A 2024-es párizsi olimpián már jó lenne indulni.”

További korosztályos hírek ÖKÖLVÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.09.15 11:21:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Ritkán látott teljesítménnyel rukkolt elő Donyell Malen a holland labdarúgó első osztály szombat esti bajnoki mérkőzésén. A PSV Eindhoven 20 éves támadója öt gólt szerzett a Vitesse ellen.

2019.09.15 09:51:17

Utánpótlássport Jancsó Kornél utanpotlassport.hu

A tiltás-tűrés-támogatás „szentháromságán” már rég túljutottak a keleti harcművészetek Magyarországon, ahol előbb megvetették lábukat, manapság pedig sosem volt népszerűségnek örvendenek szinte kivétel nélkül. Helyzetükről, az utánpótlásról, az „önképről” a három szövetség elnökét kérdeztük.

2019.09.14 14:11:16

Utánpótlássport K. B. utanpotlassport.hu

Jól kezdett, végül szerencsétlen vereségbe futott bele kétszeres U23-as Európa-bajnokunk, Lévai Zoltán (82 kg) a nur-szultani felnőtt-világbajnokság kötöttfogású nyitónapján. A Budapesti Honvéd SE kiválósága már a vigaszágban sem bízhat: legyőzője, a kategória idei Európa-bajnoka, a dán Bisultanov kikapott a következő körben.

2019.09.13 13:10:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Fűzy Ákos után a pécsi női kosárlabdázás újabb ikonikus alakjára emlékeznek a Nemzeti Kosárlabda Akadémián. A hétvégi 3. Horváth Judit Emléktornán a kadét lányok lépnek pályára.

2019.09.08 15:52:16

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Gáll András a budapesti laser run-világbajnokságon U17-ben egyéniben és vegyes váltóban is ezüstérmet szerzett. A Mol Alapítvány által támogatott 16 éves sportoló elégedett idei teljesítményével, pedig az év utolsó nagy eseménye előtt még úgy gondolta, sikerülhettek volna jobban is világversenyek.