utanpotlassport.hu 2019.08.20 11:04 Frissítve: 2019.08.20 11:09

Ökölvívás: serdülő Eb-t nyert a 14 éves, balatonlellei Dévényi Izabel

Ritkaságszámba megy, hogy valaki az általános iskola nyolcadik osztályát már kontinensbajnokként kezdje. Márpedig Dévényi Izabel úgy lépheti át az osztályterem küszöbét szeptember elején, hogy aranyérmet szerzett a serdülő korosztályba tartozó ökölvívók tbiliszi Európa-bajnokságán.

Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu Dévényi Izabel Eb-sikeréhez egyszerre volt szerencsém gratulálni mind neki, mind nevelőedzőjének, amikor visszatérve a grúz fővárosból a budapesti reptérről autóval éppen hazafelé tartottak Balatonlellére, ahol hat és fél esztendeje dolgoznak együtt.

Udvariatlanul a mobil gazdájával, Farkas Józseffel kezdtük a beszélgetést, de hát hamar kiderült: a mesternek volt megterhelőbb a kontinensviadal…

Dévényi Izabel könnyedén verte végig súlycsoportjában az európai mezőnyt Forrás: boxing.hu

Dévényi Izabel könnyedén verte végig súlycsoportjában az európai mezőnyt  •  Forrás: boxing.hu

„Csak itthonról tudtam nyomon követni az Eb-t, nem voltam Tbilisziben, és bár így nehéz volt a helyzet, a netes közvetítésből is egyértelműnek láttam, hogy 54 kilóban Iza Európa legjobbja a serdülők között – mondta az edző tanítványáról, aki november 14-én lesz 14 éves, vagyis a korosztály egyik legfiatalabbja. – Egyhangú pontozással verte mind a három ellenfelét, sőt, én úgy éreztem, még maradt benne bőven, s ha váltani kellett volna, akkor sincs gond. De amit nyújtott, az is bőven elég volt.”

Mit vártak az Eb-től a rajt előtt?

„Őszinte leszek. Azt gondoltam, ha nem éri el a döntőt, az csalódás… Az év eleji Nemzetek Tornáját Szerbiában úgy nyerte meg, hogy az orosz bajnokot is sikerült megállítania a döntőben, vagyis Zomborban le tudtuk mérni a saját erőnket, s azt, hogy nagyjából hol tartunk a nemzetközi mezőnyhöz képest. Márpedig ebben a sportágban mérvadó, ha oroszt ver az ember.”

Mire viheti Iza? – tudakoltam a mestertől, akinek szavait az érintett is hallhatta:

„Igazából rajta múlik. Képességei, adottságai alapján minden lehetősége megvan, hogy nagyon magasra jusson, s tovább fejlődve kvalifikálhatja magát a felnőttolimpiára is. Egyelőre persze még el kell jutnunk odáig, a lányoknál sajnos 17–19 éves koruk körül jön egy erős megingás, aztán akad, aki visszatalál a sportághoz, s van, aki nem. Aki pedig egyáltalán nem tévelyedik el, abból lesz az olimpikon…”

Ideje volt, hogy az újdonsült Európa-bajnokkal folytassuk tovább, méghozzá a kezdetekig visszanyúlva.

„Úgy indult, hogy a bátyám elvitt egy edzésre. Ő vett rá az egészre, aztán kis szünet után már folyamatosan jártam, és járok a mai napig, nagyon megszerettem a bokszot. Lellén járok iskolába is, most megyek nyolcadikba, jól megy a suli. Persze tudják rólam, hogy mit sportolok, rengeteg gratuláció jött az Eb-győzelmem után.”

És mi volt a helyzet az Európa-bajnokság előtt?

„A döntő volt a minimum, amit vártam, ott pedig a győzelem, az aranyérem… Az Eb könnyebb volt, mint előtte gondoltam. Az első, az ír lány elleni volt a legnehezebb meccsem, a török és a moldovai már nem annyira jelentett gondot. A döntőben tudtam, hogy meglesz az arany, éreztem, hogy jobb vagyok a moldovainál is, de azért teljesen csak az eredményhirdetéskor nyugodtam meg. Most jön egy kis pihenő, valamicske maradt még a nyárból. Nem sok, de nem is baj” – érkezett az ifjú Európa-bajnoknőtől a válasz, amelyben elhangzott az is, hogy kitartó, nagyon szereti és bírja is az edzéseket.

„A tíznapos verseny után némi nyaralás még belefér, de aztán nemcsak a suli indul, hanem a felkészülés is, már szeptemberben jön a serdülőbajnokság. Hogy kitől tartok az itthoni mezőnyből? Igazából senkitől, de a külföldi vetélytársak egyikétől sem félek. A felnőttkarrieremen még nem sokat gondolkodtam, messze van, de persze a világbajnokság, az olimpia szerepel a terveim között. A 2024-es párizsi olimpián már jó lenne indulni.”

További korosztályos hírek ÖKÖLVÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.05.22 14:06:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 18 éves teniszező, Drahota-Szabó Dorka a Budapest-kupa elnevezésű vegyes csapatversenyen; Bondár Annát győzte le két játszmában.

2020.05.13 13:01:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség honlapján jelentette be, hogy az U20-as jégkorong-válogatott irányítását a 225-szörös válogatott Horváth András veszi át. Az új kapitány csak olyan játékosokat lát szívesen a nemzeti csapatban, akik büszkék arra, hogy felölthetik magukra a címerest mezt.

2020.05.12 09:11:17

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az MLSZ döntése értelmében hivatalosan is véget értek a korosztályos bajnokságok; helyezettek, illetve végeredmény alapján feljutók és kiesők nincsenek, az UEFA Ifjúsági Ligában az ETO FC Győr U19-es csapata indulhat.

2020.05.08 12:21:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Amennyiben a RB Salzburg elfogadná az AC Milan által a Tuttosport szerint tett 20 millió eurós ajánlatot, úgy a 19 éves Szoboszlai Dominik lehetne minden idők legdrágább magyar labdarúgója.

2020.05.01 13:31:16

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

A LEN (Európai Úszó Szövetség) vezető testülete úgy határozott, hogy elhalasztja a 2020-as junior Európa-bajnokságot az összes szakágban (úszás, nyílt vízi úszás, műugrás, műúszás, vízilabda).