Ökölvívás: serdülő Eb-t nyert a 14 éves, balatonlellei Dévényi Izabel

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.08.20. 11:04
Címkék
Ritkaságszámba megy, hogy valaki az általános iskola nyolcadik osztályát már kontinensbajnokként kezdje. Márpedig Dévényi Izabel úgy lépheti át az osztályterem küszöbét szeptember elején, hogy aranyérmet szerzett a serdülő korosztályba tartozó ökölvívók tbiliszi Európa-bajnokságán.

Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu Dévényi Izabel Eb-sikeréhez egyszerre volt szerencsém gratulálni mind neki, mind nevelőedzőjének, amikor visszatérve a grúz fővárosból a budapesti reptérről autóval éppen hazafelé tartottak Balatonlellére, ahol hat és fél esztendeje dolgoznak együtt.Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu Dévényi Izabel Eb-sikeréhez egyszerre volt szerencsém gratulálni mind neki, mind nevelőedzőjének, amikor visszatérve a grúz fővárosból a budapesti reptérről autóval éppen hazafelé tartottak Balatonlellére, ahol hat és fél esztendeje dolgoznak együtt.

Udvariatlanul a mobil gazdájával, Farkas Józseffel kezdtük a beszélgetést, de hát hamar kiderült: a mesternek volt megterhelőbb a kontinensviadal…

Dévényi Izabel könnyedén verte végig súlycsoportjában az európai mezőnyt Forrás: boxing.hu
Dévényi Izabel könnyedén verte végig súlycsoportjában az európai mezőnyt Forrás: boxing.hu

Dévényi Izabel könnyedén verte végig súlycsoportjában az európai mezőnyt  •  Forrás: boxing.hu

„Csak itthonról tudtam nyomon követni az Eb-t, nem voltam Tbilisziben, és bár így nehéz volt a helyzet, a netes közvetítésből is egyértelműnek láttam, hogy 54 kilóban Iza Európa legjobbja a serdülők között – mondta az edző tanítványáról, aki november 14-én lesz 14 éves, vagyis a korosztály egyik legfiatalabbja. – Egyhangú pontozással verte mind a három ellenfelét, sőt, én úgy éreztem, még maradt benne bőven, s ha váltani kellett volna, akkor sincs gond. De amit nyújtott, az is bőven elég volt.”

Mit vártak az Eb-től a rajt előtt?

„Őszinte leszek. Azt gondoltam, ha nem éri el a döntőt, az csalódás… Az év eleji Nemzetek Tornáját Szerbiában úgy nyerte meg, hogy az orosz bajnokot is sikerült megállítania a döntőben, vagyis Zomborban le tudtuk mérni a saját erőnket, s azt, hogy nagyjából hol tartunk a nemzetközi mezőnyhöz képest. Márpedig ebben a sportágban mérvadó, ha oroszt ver az ember.”

Mire viheti Iza? – tudakoltam a mestertől, akinek szavait az érintett is hallhatta:

„Igazából rajta múlik. Képességei, adottságai alapján minden lehetősége megvan, hogy nagyon magasra jusson, s tovább fejlődve kvalifikálhatja magát a felnőttolimpiára is. Egyelőre persze még el kell jutnunk odáig, a lányoknál sajnos 17–19 éves koruk körül jön egy erős megingás, aztán akad, aki visszatalál a sportághoz, s van, aki nem. Aki pedig egyáltalán nem tévelyedik el, abból lesz az olimpikon…”

Ideje volt, hogy az újdonsült Európa-bajnokkal folytassuk tovább, méghozzá a kezdetekig visszanyúlva.

„Úgy indult, hogy a bátyám elvitt egy edzésre. Ő vett rá az egészre, aztán kis szünet után már folyamatosan jártam, és járok a mai napig, nagyon megszerettem a bokszot. Lellén járok iskolába is, most megyek nyolcadikba, jól megy a suli. Persze tudják rólam, hogy mit sportolok, rengeteg gratuláció jött az Eb-győzelmem után.”

És mi volt a helyzet az Európa-bajnokság előtt?

„A döntő volt a minimum, amit vártam, ott pedig a győzelem, az aranyérem… Az Eb könnyebb volt, mint előtte gondoltam. Az első, az ír lány elleni volt a legnehezebb meccsem, a török és a moldovai már nem annyira jelentett gondot. A döntőben tudtam, hogy meglesz az arany, éreztem, hogy jobb vagyok a moldovainál is, de azért teljesen csak az eredményhirdetéskor nyugodtam meg. Most jön egy kis pihenő, valamicske maradt még a nyárból. Nem sok, de nem is baj” – érkezett az ifjú Európa-bajnoknőtől a válasz, amelyben elhangzott az is, hogy kitartó, nagyon szereti és bírja is az edzéseket.

„A tíznapos verseny után némi nyaralás még belefér, de aztán nemcsak a suli indul, hanem a felkészülés is, már szeptemberben jön a serdülőbajnokság. Hogy kitől tartok az itthoni mezőnyből? Igazából senkitől, de a külföldi vetélytársak egyikétől sem félek. A felnőttkarrieremen még nem sokat gondolkodtam, messze van, de persze a világbajnokság, az olimpia szerepel a terveim között. A 2024-es párizsi olimpián már jó lenne indulni.”

További korosztályos hírek ÖKÖLVÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik