HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2019.03.14 17:40 Frissítve: 2019.03.19 10:43

Ökölvívás: nincs magyar érem az U22-es Eb-ről

Vlagyikavkaz, Észak-Oszétia amúgy rokonszenves fővárosa bizonyosan nem marad meg kedves-derűs helyszínként legjobb U22-es bokszolóink kollektív emlékezetében: a korosztályos Európa-bajnokságról érem nélkül kénytelen hazatérni tízfős válogatottunk.

Jancsó Kornél * A sportág-históriai nyitány, vagyis 2012, majd igen hosszúra nyúlt szünetet követően 2017 és 2018 után negyedik alkalommal idén rendezte meg a kontinentális bokszszövetség az U22-esek Európa-bajnokságát, amelynek a Kaukázus lábánál fekvő Vlagyikavkaz adott otthont. Pontosabban ad még a hét végén is, csakhogy mi már a péntek-szombati elődöntőkben sem vagyunk érdekeltek, nemhogy a vasárnapi finálékban. Sajnos, biggyesszük gyorsan ide, rögzítve a szomorú tényt, hogy két női és nyolc férfiöklözőnk mindegyike elvérzett az előcsatározásokban, noha előzetesen magyar medál megszületésében is bizakodtunk.

Kozák László (kékben) nagyot harcolt, de alulmaradt a már éremért zajló csatában Forrás: eubc.com

Kozák László (kékben) nagyot harcolt, de alulmaradt a már éremért zajló csatában  •  Forrás: eubc.com

Várakozásainkban azonban csalatkoznunk kellett, a jelek szerint alaposabban felkészült ellenfeleink még legjobbjainknál is jobbnak bizonyultak a szorítóban. Azzal a fordulattal is élhetnénk: fittyet hánytunk a Vlagyikavkaz nevében benne rejlő felhívásra, hogy tudniillik „Urald a Kaukázust!”, megtették ezt helyettünk mások, akik ha nem is a hegyóriást, de a ringet uralták a 19 és 22 év közöttiek kontinensbajnokságán, amelyen nem mellesleg 38 ország képviseletében 273-an álltak rajthoz.

Pedig a starttal nem volt baj, olyannyira, hogy például a torna második versenynapján négy magyar is megnyerte mérkőzését. Ám ezzel el is lőttük összes puskaporunkat, mert az egyik fő esélyesünknek számító Kovács Richárd után sorra potyogtak el a társak is, köztük talán a legfájóbb módon a honi utánpótlás egyik legnagyobb ígérete, Bernáth Attila is. A tavaly ifjúsági Európa-bajnoki címet kiérdemelt talentum első fellépésén – amelyen ha diadalmaskodik, már érmes a 49 kg-ban... – a tőle megszokott könnyedség helyett görcsösnek tűnt, többször pontatlanul ütött, csúcsformájától bizony ezúttal távolabb volt, és bár a 19 éves magyarnak így is akadtak remek pillanatai, nem állítható, hogy érdemtelenül hozták ki egyhangú pontozással győztesnek ellenfelét, az azeri ifjúsági olimpiai bajnok Rufat Huszejnovot.

Két hölgyversenyzőnk közül a korábbi junior vb-bronzérmes Budai Vivien szintén már bemutatkozó meccsét elbukta, alig két nappal huszadik születésnapja után – igaz, szoros csatában –, míg Mezővári Kinga egy alig 110 másodperces nyertes fellépést követően dicséretesen helytállva maradt alul azzal az ír Amy Broadhursttel szemben, aki címvédőként érkezett az Eb-re.

A férficsapatból dicséret illeti az egy-egy győzelem után búcsúzó Danyi Dánielt, Cservenka Róbertet, Lukácsy Bencét, s leginkább a hazai többszörös felnőtt és korosztályos bajnok Kozák Lászlót, aki a 69 kg-ban moldovai és skót riválison kerekedett felül, s érem közelbe jutott. Kár, hogy a negyeddöntős összecsapáson már megszakadt a sorozata: ha nem is sokkal, de a német Richard Meinecke valamivel jobb volt nála.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.03.17 21:13:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Szép számmal léptek pályára az utánpótláskorú kézilabdázók a női Magyar-kupa debreceni négyes döntőjében; az FTC fiataljai a sírból visszahozták, és kis híján megfordították a Győr elleni finálét, a végén azonban a rutin győzött. Összefoglaló a 1998. január 1. után született játékosok hétvégi teljesítményéről.

2019.03.17 14:03:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Sorozatunkban utazásra invitáljuk olvasóinkat – a sportágak birodalmába. Túrakalauzunk egy-egy utánpótláskorú sportoló, edző és felnőtt klasszis lesz; az ő segítségükkel igyekszünk bemutatni, milyen adottságok birtokában érdemes belevágni egy-egy sportágba, no meg azt, hogy mire számíthatnak azok a fiatalok, akik már ki is nézték maguknak valamelyik edzőtermet, pályát vagy uszodát. Ezúttal annak járunk utána, miért jó a súlyemelés?

2019.03.08 11:23:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

MIÉRT MORZSOLÓDNAK LE A GYEREKSPORTOLÓK? – tette fel tanulmányában a kérdést Tek Dangi és Peter A. Witt, az amerikai Texas A&M Egyetem két kutatója. Két másik tudós, Jeff Crane és Viviene Temple három kontinensen felvett adatai segítségével kirajzolódtak a fő okok. Mi a helyzet itthon?

2019.03.03 19:02:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Bár a foggiai korosztályos vívó Európa-bajnokság zárónapján a vártnál többet bukdácsoltak fiataljaink, azért a végére megint fölfelé görbülhettek a szájak: a junior leány tőrcsapat bronzérmes lett, minek nyomán a mérleg tizenhárom dobogós helyezés. A szám a kabbalisztikában nem szerencsés, egy világversenyen kifejezetten az.

2019.02.26 15:52:04

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A címvédő Genk ugyan távol marad a tizenkettedik Puskás−Suzuki-kupától, így is bombaerős mezőny gyűlik össze a hagyományosan pünkösdkor rendezett felcsúti U17-es tornán. A Honvéd, a Real Madrid és a Panathinaikosz mellett zsinórban harmadszor érkezik a Bayern München, míg Európán kívülről a brazil Flamengo jelezte részvételét. A szomszédos országokból ezúttal a román Hagi Akadémia, illetve az újonc Eszék igyekszik megakadályozni a házigazdák első sikerét a torna történetében.