utanpotlassport.hu 2019.03.14 17:40 Frissítve: 2019.03.19 10:43

Ökölvívás: nincs magyar érem az U22-es Eb-ről

Vlagyikavkaz, Észak-Oszétia amúgy rokonszenves fővárosa bizonyosan nem marad meg kedves-derűs helyszínként legjobb U22-es bokszolóink kollektív emlékezetében: a korosztályos Európa-bajnokságról érem nélkül kénytelen hazatérni tízfős válogatottunk.

Jancsó Kornél * A sportág-históriai nyitány, vagyis 2012, majd igen hosszúra nyúlt szünetet követően 2017 és 2018 után negyedik alkalommal idén rendezte meg a kontinentális bokszszövetség az U22-esek Európa-bajnokságát, amelynek a Kaukázus lábánál fekvő Vlagyikavkaz adott otthont. Pontosabban ad még a hét végén is, csakhogy mi már a péntek-szombati elődöntőkben sem vagyunk érdekeltek, nemhogy a vasárnapi finálékban. Sajnos, biggyesszük gyorsan ide, rögzítve a szomorú tényt, hogy két női és nyolc férfiöklözőnk mindegyike elvérzett az előcsatározásokban, noha előzetesen magyar medál megszületésében is bizakodtunk.

Kozák László (kékben) nagyot harcolt, de alulmaradt a már éremért zajló csatában Forrás: eubc.com

Kozák László (kékben) nagyot harcolt, de alulmaradt a már éremért zajló csatában  •  Forrás: eubc.com

Várakozásainkban azonban csalatkoznunk kellett, a jelek szerint alaposabban felkészült ellenfeleink még legjobbjainknál is jobbnak bizonyultak a szorítóban. Azzal a fordulattal is élhetnénk: fittyet hánytunk a Vlagyikavkaz nevében benne rejlő felhívásra, hogy tudniillik „Urald a Kaukázust!”, megtették ezt helyettünk mások, akik ha nem is a hegyóriást, de a ringet uralták a 19 és 22 év közöttiek kontinensbajnokságán, amelyen nem mellesleg 38 ország képviseletében 273-an álltak rajthoz.

Pedig a starttal nem volt baj, olyannyira, hogy például a torna második versenynapján négy magyar is megnyerte mérkőzését. Ám ezzel el is lőttük összes puskaporunkat, mert az egyik fő esélyesünknek számító Kovács Richárd után sorra potyogtak el a társak is, köztük talán a legfájóbb módon a honi utánpótlás egyik legnagyobb ígérete, Bernáth Attila is. A tavaly ifjúsági Európa-bajnoki címet kiérdemelt talentum első fellépésén – amelyen ha diadalmaskodik, már érmes a 49 kg-ban... – a tőle megszokott könnyedség helyett görcsösnek tűnt, többször pontatlanul ütött, csúcsformájától bizony ezúttal távolabb volt, és bár a 19 éves magyarnak így is akadtak remek pillanatai, nem állítható, hogy érdemtelenül hozták ki egyhangú pontozással győztesnek ellenfelét, az azeri ifjúsági olimpiai bajnok Rufat Huszejnovot.

Két hölgyversenyzőnk közül a korábbi junior vb-bronzérmes Budai Vivien szintén már bemutatkozó meccsét elbukta, alig két nappal huszadik születésnapja után – igaz, szoros csatában –, míg Mezővári Kinga egy alig 110 másodperces nyertes fellépést követően dicséretesen helytállva maradt alul azzal az ír Amy Broadhursttel szemben, aki címvédőként érkezett az Eb-re.

A férficsapatból dicséret illeti az egy-egy győzelem után búcsúzó Danyi Dánielt, Cservenka Róbertet, Lukácsy Bencét, s leginkább a hazai többszörös felnőtt és korosztályos bajnok Kozák Lászlót, aki a 69 kg-ban moldovai és skót riválison kerekedett felül, s érem közelbe jutott. Kár, hogy a negyeddöntős összecsapáson már megszakadt a sorozata: ha nem is sokkal, de a német Richard Meinecke valamivel jobb volt nála.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.01.24 19:06:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A junior vb- és Eb-, továbbá U23-as Eb-győztes cselgáncsozó, Özbas Szofi és a felnőttvilágbajnok kajakos, Kopasz Bálint lett 2019 legjobb utánpótláskorú sportolója. Mindez a tizenkilencedik alkalommal megrendezett Héraklész Díjátadó Gálán derült ki pénteken.

2020.01.23 19:06:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elképesztő teljesítménnyel nyerte meg Pekler Zalán a junior légpuskások 10 m-es müncheni versenyét. A komáromi sportlövő jobbat lőtt, mint a világcsúcs (országos csúcsot ért el), ezek után azt kérdeztük tőle, mégis hogyan csinálta.

2020.01.14 21:07:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Elstartolt a junior leánykosarasok bajnokságának felsőházi rájátszása, amelyben a Csata DSE, a DVTK Akadémia és a Vasas Akadémia hozta ez idáig minden meccsét. A miskolciak eddig két mérkőzésből kétszer nyertek ugyanolyan arányú különbséggel: 68−67-re verték az NKA Pécs és a BEAC-Újbuda KA alakulatát is.

2020.01.14 13:07:01

Utánpótlássport G. G. utanpotlassport.hu

Fantasztikus hangulatú összecsapáson az LSU nyerte az amerikai egyetemi amerikaifutball-liga nagydöntőjét. A Tigrisek harcában – merthogy mindkét együttest Tigersnek hívják – 42–25-re diadalmaskodtak, ezzel 2007 óta az első, történetük negyedik végső sikerét aratták az NCAA-ben. Joe Burrow tovább halmozta a rekordokat.

2020.01.12 11:35:15

Utánpótlássport P. K. utanpotlassport.hu

Januárban még nem jellemzőek a kimondott utánpótlás-futballesemények, de februárban már indul a Premier League Cup, az UEFA Ifjúsági Liga, folytatódnak a hazai küzdelmek, majd márciustól már egyre több válogatott mérkőzést is rendeznek. Összegyűjtöttük a fontosabb, magyar vonatkozású futballesemények időpontjait, helyszíneit 2020-ból.